Kiek valandų miego per parą reikia vaikui?

Miegas yra labai svarbus sveiko vaiko vystymuisi. Suaugusiam žmogui reikia maždaug 7- 8 valandų miego, tuo tarpu vaikams - dar daugiau. Kuo vaikas mažesnis, tuo jo miego poreikis didesnis. Sužinokime, kiek miego iš tiesų reikia vaikams?

Kiekvieno vaiko miego poreikis yra individualus


Kiekvienam žmogui miego reikia skirtingai: tai, kas vienam yra norma, kita gali būti per mažai arba per daug. Ši taisyklė galioja ir vaikams nuo gimimo. Tačiau vaikų raidos specialistai yra sukūrę rekomendacijas, kiek vidutiniškai miego reikia skirtingo amžiaus vaikams.


Naujagimio miegas


Dauguma naujagimių pirmąjį gyvenimo mėnesį miega labai daug. Iš pradžių, kol nėra nusistovėjęs miego ir būdravimo ritmas, mažyliai gali ilgai miegoti tiek dieną, tiek pribudinėti naktį.


Miego ir būdravimo ritmas paprastai susiformuoja pirmaisiais mėnesiais - tada mažyliai dienomis aktyvesni, labiau domisi aplinka, o naktį - ilgiau miega, nors, žinoma, pribunda valgyti ne po vieną kartą.


Vaiko amžius ir kiek jam reikia miego (val.)


Iki 3 mėn. - 16-18


4- 5 mėn. - 14-15


6 -12 mėn. - 13


1- 4 metai - 12


5-6 metai - 11,5


7 -9 metai - 11


10 -11 metų - 10,5


12-13 metų - 10


14-16 metų - 9


Pietų miegas - iki kada reikalingas?


Ikimokyklinio amžiaus vaikams specialistai pataria miegoti ir pietų miego, tačiau tai irgi yra labai individualu. Kai kurie vaikai pietų miego atsisako miegoti labai anksti, o kiti ir grįžę iš mokyklos mielai prigultų valandžiukei. Vaikai, kurie nemiega pietų miego, paprastai anksčiau eina vakare į lovą. Ženklas, kad vaikui nereikia pietų miego - jo gera savijauta visą dieną, iki vakaro.


Paaugliai miega trumpiau


Kai vaikai įžengia į paauglystės amžių, jiems miego reikia šiek tiek mažiau. Tačiau vėlyvas gulimasis ir ankstyvas kėlimasis į mokyklą ne vieniems tėvams tampa iššūkiu. Jie pastebi, kad anksti ryte vaikas jaučiasi „pusiau miegantis" ir pirmas kelias pamokas nelabai darbingas. Dėl šios ir kitų priežasčių kai kurios mokyklos pradeda pamokas ne 8 ryto, o 8.30 arba 9. Kitas būdas - guldyti paauglius anksčiau miegoti, kas iš tiesų nėra labai lengva misija.


Kodėl per mažai miego yra nesveika?


Naujojoje Zelandijoje atliktas tyrimas pateikė duomenų, kad per mažai miegantys vaikai yra linkę turėti antsvorį. Profesorius Edas Mičelas iš Oklando Universiteto su kolegomis tyrė 591 septynerių metų vaiką. Paaiškėjo, kad tokio amžiaus vaikai vidutiniškai miega 10,1 val. per parą. Kaip parodė tyrimas, kurio duomenys publikuoti medicinos žurnale "Sleep", septynmečiai, kurie miegojo mažiau kaip 9 valandas per parą, turi antsvorio arba yra nutukę.

Miego trūkumas net tris kartus padidina riziką turėti didesnį svorį. Be to, Edo Mičelo vadovaujami tyrėjai aptiko, jog per mažai miegantys vaikai dažniau turi elgesio problemų. Šiuo tyrimu mokslininkai atkreipė dėmesį į miego svarbą vaikų sveikatai - pakankamai miegoti yra viena svarbiausių sveiko augimo sąlygų.


Kaip greitai vaikai užmiega vakare?

Dar vienas įdomus vaikų miego tyrimų aspektas: kuo vaikai mažiau juda dieną, yra fiziškai pasyvūs, tuo ilgiau jiems reikia laiko užmigti. Pateikti ir skaičiai: vienai „nejudėjimo" arba per mažo fizinio aktyvumo valandai tenka maždaug 3 minutės papildomai užmigti vakare. Vaikai, kurie daug juda, vakarais užmiega greičiau, tvirtina tyrėjai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis