Kodėl darželiuose vaikai valgo saldainius ir sausainius?

Išleisdami vaikus į ikimokyklinio amžiaus ugdymo įstaigas tikimės, kad vaikas valgys reguliariai ir šviežiai gamintą maistą.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tačiau daugelis tėvelių net nesusimąsto, kad vaikai gali valgyti ne tik saldainius, sausainius su iš dalies hidrintais riebalais, bet kramtyti kramtomąją gumą. Iš kur maisto produktai, draudžiami pagal Lietuvoje nustatytą vaikų maitinimo aprašą, patenka į ugdymo įstaigas?

„Tie patys tėveliai, kurie, dažnu atveju, nepatenkinti vaikų maitinimu darželiuose, įdeda sveikatą griaunančius gardumynus savo vaikams, bet, visų blogiausia, kad tuos gardumynus ugdymo įstaigos toleruoja ir bijo pasakyti tėveliams, kad tokie maisto produktai nėra palankūs vaikų sveikatai ir juos draudžia vaikų maitinimą reglamentuojantys teisės aktai. Juk šiuos saldainius, sausainius, kramtomąją gumą valgo ne tik jūsų vaikas, bet visa darželio vaikų grupė, su kuria vaikas dalinasi.

Paskui stebimasi vaikų peršalimo ligomis, sloga, bronchitais, angina, o juk patys tėveliai griauna vaikų imunitetą su rafinuoto cukraus, rafinuotų miltų ir hidrintų riebalų gardumynais, kuriuose nei vertingų medžiagų, tik tuščios kalorijos, kurios ne duoda vitaminų, bet tik juos atima iš organizmo. Jau nekalbu apie tortus, kurie nešami į darželius vaikų gimtadienių progomis", - kviečia susimąstyti sveikatai palankaus maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Tėvų mitybos raštingumas dar žemas

„Ugdymo įstaigose nerasite saldainių, tortų, limonado, kavos, bulvių traškučių, spurgų, sūdytų lazdelių ir kito menkaverčio šlamšto. Tačiau „gerieji" tėvai, gailėdami „vargšo" vaikelio, kartais viso to įdeda į mokyklą iš namų. Tai vyraujančio emocinio mąstymo ir neišprusimo pasekmė, kai į trumpas malonumo akimirkas iškeičiami ilgi ligų ir neįgalumo metai", – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Almantas Kranauskas.

Iniciatyvos „Sveikatai palanki ugdymo įstaiga" kūrėja ir įgyvendintoja Raminta Bogušienė pasakoja, kad darželiuose mamos atneša net guminukų maišą ir sako jei vaikas nevalgytų vakarienės, gal valgys guminukus. Auklėtojos skėsčioja rankomis ir bijo ištarti žodį „NE".

Vaikams vartojant šiuos menkaverčius produktus viršyti cukraus dienos normą, kuri yra 12 g per dieną, ir kurią rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, yra labai paprasta, nes jau vien guminukų maiše yra 50 g cukraus. Kodėl mūsų vaikai nėra apsaugomi nuo menkaverčio maisto, kurį bruka nesąmoningi tėveliai?! Jau nekalbu tokiuose saldainiuose, gumoje ir sausainiuose apie draudžiamus maisto priedus, nekokybiškus riebalus ir vertingų medžiagų badą. Paskui stebimės, kodėl mūsų vaikams žirnis iš sodo nėra saldus ir skanus.

„Suprantu, kad mažamečiai turi pažinti ir prastą maistą, kad atėjus laikui drąsiai galėtų pasirinkti sveikatai palankų ir kokybišką. Bet suaugusieji, atsakingi už jų mitybą, turėtų sustabdyti prastų ir sveikatą griaunančių skanumynų laviną, o ne skatinti ją. Todėl nuo šių mokslo metų VšĮ „Sveikatai palankus" tėvelius, ugdymo įstaigų personalą, virėjas, dietistus ir kitus vaikus supančius suaugusiuosius edukuoja ne tik apie valgymo kultūrą, mokina pažinti kokybišką maistą, bet ir suteikia žinių apie sveikatai palankią vaikų mitybą", – teigia sveikatai palankios mitybos ekspertė Raminta Bogušienė.

Maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė pateikė vaikų maitinimo organizavimo pokyčių rekomendacijas:

1. Užkirsti kelią nekokybiškų, sveikatai nepalankių, draudžiamų maisto produktų pateikimui į vaikų maitinimą – ypatingai šviečiant tėvelius ir auklėtojas, kad jos drąsiai galėtų pasakyti, kad tokie menkaverčiai produktai negali būti nešami tėvelių vaikų maitinimui. Sveikatos apsaugos ministerija vaikų maitinimo apraše turėtų nurodyti punktą, kad draudžiamų vaikų maitinime maisto produktų negali patekti į vaikų maitinimą jokiais keliais net ir iš tėvelių rankų.

2. Suaugusiųjų pavyzdys bei mitybos vienodumas turi būti nuo namų iki viešosios erdvės.

3. Ugdyti vaikų sąmoningumą ir auginti mitybos raštingumą, ne draudimais, o suteikiant žinių apie sveikatos ir nesveikatos šaltinius ir jų įtaką sveikatai, mokslo ir sporto rezultatams. Atėjus pasirinkimui, sąmoningas vaikas teiks pirmenybę geram maistui, o prastą atmes.

4. Kiekvieno valgymo metu vaikas turi gauti šviežių daržovių, vaisių, uogų. Vaikams, jei manome, kad maisto gauna nepakankamai darželyje, įdėkite obuolį, bet ne ledinukų maišą ar gumos pakelį.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Jei laikysitės šių patarimų, vaikas nejaus medikų ir ligoninės baimės

Auginantiems vaikus tėvams tenka susidurti su įvairiomis mažųjų baimėmis, viena jų – ligoninės ir medikų. Dr. Lina Jankauskaitė ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Kristina Ganzijeva dalijasi patarimais, kaip įveikti šią baimę.

Vaidotas Urbonas: vaikams baltymų reikia daugiau nei saugusiems

Tyrimai įrodė, iš kokių produktų gaunami baltymai naudingiausi sveikatai.

R. Bogušienė: kaip išsirinkti šviežiausias bei kokybiškiausias braškes

Prasidėjo braškių sezonas. Parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas gardžiai kvepiančias uogas.

Dvi dažniausios vasaros traumos: ko šiukštu nedaryti prasiskėlus galvą ar nusibrozdinus

Vasarą vaikai daug laiko leidžia lauke, tad natūralu, kad ir traumų tikimybė būna didesnė. Ką daryti ir ko nedaryti, jei vaikas prasiskėlė galvą ar nusibrozdino?

Ekspertai baigė vertinti mokyklų ir darželių maistą: rezultatai stebina

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė vizitus ugdymo įstaigose - mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę.

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.

Lietuvos vaikai suvartoja keturiskart daugiau cukraus už normą: kur ir kiek jo pridėta

Lietuvos gyventojai kasdieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau cukraus, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar daugiau - kai kurių tyrimų duomenimis, net keturis kartus daugiau nei norma.

Važiuojant supa ir pykina: kaip padėti vaikui

Šylant orams vis dažniau savo vaikus sodinsime į automobilius ir vyksime poilsiauti. Deja, kai kurie tėvai jau žino, kad kelionės ne visada būna malonios.

Gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė – apie natūralias gydymo priemones susirgus vaikui

Šiais laikais pasaulyje populiarėjanti sveikos gyvensenos ir natūralumo tendencija tampa aktuali ir gydant vaikus.

Indrė Kavaliauskaitė Morkūnienė atskleidė, kaip savo vaikus gydo be vaistų

Šiais laikais apie vaikų priežiūrą tėvai gali rasti gausybę informacijos – kaip gydyti, kokius metodus taikyti ir kaip išvengti ligų.

Ledų sezonas: kokių ir kiek per dieną sveika valgyti vaikui

Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?

Vaiką atakuoja alergija: svarbu žinoti

Kaip sužinoti, ar mažylis tikrai alergiškas?