Kodėl vaikams negerai matyti tėvus nuogus?

Nudistai - žmonės, tikintys, kad nuogas kūnas yra gražus kaip ir daugiau ar mažiau pridengtas. Šis nuogo kūno kultas neturi nieko bendro su seksu, todėl praktikuojamas ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir šeimose, kuriose auga maži vaikai.

Apie poveikį vaiko pasaulėžiūrai ir raidai, augant nudistų šeimoje, konsultavomės su individualiosios psichologijos analitiku, seksologu Viktoru Šapurovu.

- Kas yra nudizmas?

- Nudizmas - tai kultūra, kai nuogumas suprantamas kaip tam tikra buvimo kartu forma. Jis atsirado Skandinavijos šalyse, tačiau iš pradžių buvo laikomas nedorovingu. Kai kurių psichiatrų nudizmas traktuojamas kaip patologinis noras būti nuogam.

TAIP PAT SKAITYKITE:
6 motinystės rekordai, įrašyti į Gineso rekordų knygą
Linksmas video, kuriame šunys moko kūdikį šliaužti

- Kuo nudizmas skiriasi nuo ekshibicionizmo?

- Ekshibicionizmas yra seksualinis sutrikimas, kai apsinuoginusį vyrą jaudina moterų žvilgsniai, išgąstis, puolimas. Įprastomis sąlygomis tokie vyrai negali pasitenkinti, todėl gąsdina moteris viešose vietose.

Ne medicinine prasme, ekshibicionizmu galima vadinti moterų apsinuoginimą, seksualių drabužių dėvėjimą viešumoje, reklamose, filmuose. Toks elgesys kriminalinio atspalvio neturi, tačiau taip pat skatina susijaudinimą viešose vietose.

- Ar saugu į nudistų paplūdimį vestis atžalą?

- Kadangi klasikinis nudizmas su seksu nėra susijęs - pavojaus nėra. Tačiau kiekvienoje bendrijoje, jos nariai turėtų būti kruopščiai atrenkami, taip turėtų būti ir nudistų bendrijose. Santūriai, ramiai besijaučiantieji tarp nuogų vyrų ir moterų - tai yra tikrieji nudistai.

- Ar tinkamai elgiasi tėvai, nuo vaikystės formuodami savo vaikams nudistinę pasaulėžiūrą?

- Tėvai nuo mažumės vaikštantys namuose nuogi, vesdamiesi vaikus į nudistų paplūdimius, išauklėja juos tai priimti kaip natūralų reiškinį.Vaikai tai suvokia kaip normalų dalyką, juk tai natūrali žmogaus išvaizda. Jei nudizmą propaguoja abu tėvai, tai natūralu, kad jie savo atžalos kitaip neauklės. Istoriškai kažkada žmonės vaikščiojo nuogi, apsirengė tik tam, kad nesušaltų. Vėliau rūbai įgijo slepiamąją funkciją. Šiandien nusirengimas yra kultūrinis reiškinys - jis siejamas su seksualumu, jo skatinimu.

- Ar nudistų šeimose vaikai taip pat ugdomi būti nudistais? Ar nuolat matant nuogus kūnus nedingsta geismas priešingai lyčiai?

- Geismas nedingsta, jie tampa santūresni, jų seksualumas suveikia tik tam tikromis aplinkybėmis, kurios nėra susijusios su nuogumu. Nudizmas gali labiau iššaukti abejingumą, nei paskatinti seksualinius pojūčius. Vaikų tai nejaudina, kai jie pratinami nuo mažens. Suaugus jiems nuogas žmogaus kūnas suvokiamas kaip natūrali žmogaus išvaizda.

- Kokią naudą ar žalą tai daro vaikų psichologinei raidai?

- Problemos gali kilti pirmiausia dėl to, kad aplinkoje nėra tiek daug nudistų. Nudistų gyvenimas, pasaulėžiūra, gali būti nepriimtina tiems, kurie vaikšto apsirengę. Augdami nudistų šeimoje, vaikai savaime patenka į konflikto zoną. Juos gali kritikuoti aplinkiniai, bendraamžiai, kurie nėra iš nudistų šeimų, gali tyčiotis, kelti spaudimą. O vaikai, kaip žinia, tokiems dalykams yra labai jautrūs. Šeimoje skiepijamos vienos vertybės, visuomenėje - kitos. Tai kelia vidinius konfliktus. Net nudistai viešose vietose yra apsirengę, todėl vaikui tai gali pasirodyti kaip neatitikimas. Juk Europos Sąjungoje be rūbų negalime egzistuoti. Padaryti taip, kad nudistai visur gerai jaustųsi - neįmanoma.

Nudizmo nauda - santūrumo priešingai lyčiai ugdymas. Visais kitais aspektais tai daugiau konflikto šaltinis, nesuderinami prieštaravimai. Sunku įsivaizduoti po vienu stogu gyvenančią porą, kurioje vienas nudistas, o kitas ne. Neabejotinai jie skirtingai suvoks nuogumą, todėl negalės ilgai būti drauge.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis