Kokio skonio sultys Lietuvoje mėgstamiausios, o kokių nemėgstame labiausiai

Ar žinote, kad lietuviai daugiausiai vaisių ir daržovių sulčių išgeria rudenį? „Millward Brown" institutas domėjosi, kokių skonių sultys šalyje populiariausios. Apklausos duomenimis, vaikų ir suaugusiųjų pasirinkimai gerokai skiriasi - štai unami skoniu pasižyminčių pomidorų sulčių suaugusieji renkasi šešis kartus dažniau nei vaikai, o bendrai populiariausiomis išlieka saldaus skonio - obuolių ir multivitaminų sultys.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

„Tyrimas rodo, kas dalis šalies gyventojų sultis renkasi kaip užkandį. Šalyje populiariausios obuolių (34,3 proc.) ir multivitaminų (29,7 proc.) sultys. Rūgštesnes, pvz. apelsinų ar greipfrutų sultis dažniau renkasi sportininkai, jaučiantys padidėjusį vitamino C poreikį", - sako gydytoja-dietologė Žana Antonova.

Ji tęsė, kad morkų ir skirtingų daržovių sultys šalyje yra nepelnytai pamirštos. „Morkose gausu beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Šis vitaminas gerina dantų, plaukų, nagų struktūrą, stiprina akis. Tiek morkų, tiek skirting daržovių sulčių renkasi tik labai nedidelė dalis - 3,7 - 4 proc. gyventojų", - kalba Ž. Antonova.

Nepaisant fakto, kad pusė (50 proc.) suaugusiųjų Lietuvos gyventojų pripažįsta, kad jų kasdienėje mityboje trūksta daržovių, vaisių ir daržovių sultys šalyje nėra populiarios. Skirtingų daržovių sultis renkasi vos 1,7 proc. vaikų ir 4 proc. suaugusiųjų. Pomidorų sultis renkasi 8,7 proc. suaugusiųjų ir 1,3 proc. vaikų.

„Yra daugybė faktorių, kurie lemia tokį mažą daržovių sulčių vartojimą. Tai lemia daržovių sulčių skonis, kuris gerokai skiriasi nuo vaisių sulčių, mat jos mažiau saldžios, kartais karsteli. Taip pat priežastis lemia ir kultūrinis faktorius - susiformavusios menkos daržovių sulčių vartojimo tradicijos. Gaila, nes daržovių sultys, ypač pomidorų yra puikus kalio šaltinis, kuris reguliuoja kraujo spaudimą. Daržovių sultyse taip pat yra ląstelienos, kurios padeda sureguliuoti virškinimo sistemą", - Ž. Antonova.

Pomidorų sultys ir 100 proc. daržovių sultyse nėra papildomo cukraus, pridėto gamybos procese. Įstatymais leidžiama pomidorų ir daržovių sultis turtinti vitaminais, mineralais, druska ir prieskoniais. Į visas 100 proc. sultis nepriklausomai nuo pakuotės (kartoninė pakuotė ar stiklinė) draudžiama pridėti konservantų, dažiklių ar skonio stipriklių.

2015 m. kovo-balandžio mėnesiais apklausą, kurioje dalyvavo 300 moterų, atliko „Millward Brown" institutas.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.

Lietuvos vaikai suvartoja keturiskart daugiau cukraus už normą: kur ir kiek jo pridėta

Lietuvos gyventojai kasdieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau cukraus, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar daugiau - kai kurių tyrimų duomenimis, net keturis kartus daugiau nei norma.

Važiuojant supa ir pykina: kaip padėti vaikui

Šylant orams vis dažniau savo vaikus sodinsime į automobilius ir vyksime poilsiauti. Deja, kai kurie tėvai jau žino, kad kelionės ne visada būna malonios.

Gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė – apie natūralias gydymo priemones susirgus vaikui

Šiais laikais pasaulyje populiarėjanti sveikos gyvensenos ir natūralumo tendencija tampa aktuali ir gydant vaikus.

Indrė Kavaliauskaitė Morkūnienė atskleidė, kaip savo vaikus gydo be vaistų

Šiais laikais apie vaikų priežiūrą tėvai gali rasti gausybę informacijos – kaip gydyti, kokius metodus taikyti ir kaip išvengti ligų.

Ledų sezonas: kokių ir kiek per dieną sveika valgyti vaikui

Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?

Vaiką atakuoja alergija: svarbu žinoti

Kaip sužinoti, ar mažylis tikrai alergiškas?

Kamuoja sausas kosulys: 10 priežasčių, kodėl

Sausas kosulys – ne vienos ligos požymis. Štai 10 galimų priežasčių.

Nemaloni akių liga, neaplenkianti ir vaikų

Ką daryti, jeigu ant vaiko akių vokų neretai atsiranda miežis?

Profesorė – apie vitamino D trūkumą ir poveikį sveikatai

Devyniems iš dešimties Lietuvos gyventojų trūksta vitamino D. Nors apie jo naudą pastaraisiais metais imta nemažai kalbėti, tačiau Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) Biotechnologijos instituto profesorė imunologė Aurelija Žvirblienė pastebi, kad ne visada viešojoje erdvėje pateikiama informacija būna moksliškai pagrįsta.

Nieku gyvu nedažykite kiaušinių šiais būdais, ypač, jei auginate vaikus (1)

Velykiniai kiaušiniai: kaip marginti, kad nepakenktume sveikatai? Į šį klausimą atsako Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistai išplatintame pranešime spaudai.

10 faktų apie kiaušinius: ar visus žinojote?

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai pristato 10 svarbiausių faktų apie kiaušinius.