Kokio skonio sultys Lietuvoje mėgstamiausios, o kokių nemėgstame labiausiai

Ar žinote, kad lietuviai daugiausiai vaisių ir daržovių sulčių išgeria rudenį? „Millward Brown" institutas domėjosi, kokių skonių sultys šalyje populiariausios. Apklausos duomenimis, vaikų ir suaugusiųjų pasirinkimai gerokai skiriasi - štai unami skoniu pasižyminčių pomidorų sulčių suaugusieji renkasi šešis kartus dažniau nei vaikai, o bendrai populiariausiomis išlieka saldaus skonio - obuolių ir multivitaminų sultys.

„Tyrimas rodo, kas dalis šalies gyventojų sultis renkasi kaip užkandį. Šalyje populiariausios obuolių (34,3 proc.) ir multivitaminų (29,7 proc.) sultys. Rūgštesnes, pvz. apelsinų ar greipfrutų sultis dažniau renkasi sportininkai, jaučiantys padidėjusį vitamino C poreikį", - sako gydytoja-dietologė Žana Antonova.

Ji tęsė, kad morkų ir skirtingų daržovių sultys šalyje yra nepelnytai pamirštos. „Morkose gausu beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Šis vitaminas gerina dantų, plaukų, nagų struktūrą, stiprina akis. Tiek morkų, tiek skirting daržovių sulčių renkasi tik labai nedidelė dalis - 3,7 - 4 proc. gyventojų", - kalba Ž. Antonova.

Nepaisant fakto, kad pusė (50 proc.) suaugusiųjų Lietuvos gyventojų pripažįsta, kad jų kasdienėje mityboje trūksta daržovių, vaisių ir daržovių sultys šalyje nėra populiarios. Skirtingų daržovių sultis renkasi vos 1,7 proc. vaikų ir 4 proc. suaugusiųjų. Pomidorų sultis renkasi 8,7 proc. suaugusiųjų ir 1,3 proc. vaikų.

„Yra daugybė faktorių, kurie lemia tokį mažą daržovių sulčių vartojimą. Tai lemia daržovių sulčių skonis, kuris gerokai skiriasi nuo vaisių sulčių, mat jos mažiau saldžios, kartais karsteli. Taip pat priežastis lemia ir kultūrinis faktorius - susiformavusios menkos daržovių sulčių vartojimo tradicijos. Gaila, nes daržovių sultys, ypač pomidorų yra puikus kalio šaltinis, kuris reguliuoja kraujo spaudimą. Daržovių sultyse taip pat yra ląstelienos, kurios padeda sureguliuoti virškinimo sistemą", - Ž. Antonova.

Pomidorų sultys ir 100 proc. daržovių sultyse nėra papildomo cukraus, pridėto gamybos procese. Įstatymais leidžiama pomidorų ir daržovių sultis turtinti vitaminais, mineralais, druska ir prieskoniais. Į visas 100 proc. sultis nepriklausomai nuo pakuotės (kartoninė pakuotė ar stiklinė) draudžiama pridėti konservantų, dažiklių ar skonio stipriklių.

2015 m. kovo-balandžio mėnesiais apklausą, kurioje dalyvavo 300 moterų, atliko „Millward Brown" institutas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis