Kramtomosios gumos pavojai: ar visus žinote?

Daugelis vaikų mėgsta kramtomąją gumą ir galėtų ją kramtyti valandų valandas. Ar tai yra sveika? Pasidomėkime teigiamu ir neigiamu kramtomosios gumos poveikiu.

Psichologė: kodėl kai kurie vaikai neklauso tėvų
Kodėl mažasis princas George rengiamas taip „keistai"?

Kramtant kramtomąją gumą dirba žandikaulis, ir taip stiprinami jo sąnariai. Šį kramtomosios gumos poveikį specialistai vadina teigiamu, nes šiuolaikinė mityba yra tokia, kad žandikauliams suteikiama per mažai darbo (populiarėja trintas maistas, kokteiliai, itin perdirbtas maistas yra suvalgomas daug jo nekramtant).

Shutterstock nuotr.

Neigiamas poveikis

Jeigu kramtomąja guma vaikai piktnaudžiauja, tai yra kramto ją per ilgai ir per dažnai, nuolat stimuliuojamas seilių išsiskyrimas turi neigiamą poveikį, nes gali sutrikdyti natūralų seilių susidarymą. Dėl to vaikas burnoje gali jausti sausumą ir kitus nemalonius pojūčius.

Pernelyg dažnas stimuliavimas išsiskirti skrandžio sultims taip pat gali turėti neigiamą poveikį: jeigu vaiko skrandukas tuščias, jis nepavalgęs, kramtant gumą išsiskiriančios skrandžio sultys gali neigiamai veikti patį skrandį. Blogiausiu atveju gali net susidaryti skrandžio opos ar kilti uždegimas.

Per dažnas kramtomosios gumos kramtymas vaiko žandikauliui taip pat ne į naudą. Mažų vaikų dantys dar tik formuojasi, todėl tai gali turėti įtakos netaisyklingo sąkandžio formavimuisi. Be ortodonto pagalbos tokiu atveju bus sunku išsiversti.

Be to, yra pastebėta, kad kramtomąją gumą pernelyg pamėgę vaikai dažniau turi problemų su tartimi ir kalbos raida.

Dar vienas pavojus gumoje slypi tada, jei jūsų mažylis alergiškas maistui. Kramtomojoje gumoje gali būti ne viena dirbtinė medžiaga, kuri alergiškam vaikui pridarys nemalonumų. Čia galioja ta pati taisyklė, kaip ir renkantis kitus maisto produktus: kuo kramtomoji guma yra ryškesnė, kvapesnė ir stipresnio skonio, tuo joje gali būti daugiau sintetinių priedų.

Kitas pavojus - gumos prarijimas, ne taip retai pasitaikantis tarp mažų vaikų. Dažnai nurijus kramtomąją gumą, sutrikdoma virškinimo veikla.

Kaip matote, minusų yra daugiau negu pliusų, tačiau tai nereiškia, kad vaikams reikia uždrausti kramtomąją gumą. Visada geriau yra leisti, negu drausti, prieš tai išaiškinus visus galimus pavojus bei pateikus rekomendacijas, kokiu metu ir kiek gumą galima kramtyti.

Kuo guma ryškesnė, kvapnesnė ir stipresnio skonio, tuo, tikėtina, joje bus daugiau sintetinių priedų.
Shutterstock nuotr.

Kramtomosios gumos vartojimo instrukcija:

Gumą geriausia kramtyti po valgio ir ne ilgiau kaip 5-10 minučių.

Pasistenkite, kad kramtomoji guma, kurią duosite vaikui, būtų kuo įmanoma natūralesnė.

Vaikui pakramčius gumą, stebėkite, kad ji būtų išmesta į šiukšlių dėžę, o ne nuryta.

Jeigu jūsų vaikas yra priklausomas nuo kramtomosios gumos, padėkite jam pamažu: mažinkite kramtymo laiką ir sutarkite, kada jis galės kramtyti ją (pavyzdžiui, po vakarienės ar tik po pietų).

Atminkite ir tai, kad gumos kramtymas toli gražu nepakeičia dantų valymo. Visi vaikai dantis valytis turi 2 kartus per dieną - ryte ir vakare.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis