Liaudiškos priemonės susirgus, kurias žinome toli gražu ne visi

Susirgus verta prisiminti mūsų močiučių patarimus - liaudies medicinos priemonės padeda greičiau pasveikti, o naudojamos profilaktiškai - nesusirgti kitiems šeimos nariams.

Jūsų dėmesiui - liaudies medicinos priemonės, kurių, gali būti, dar nežinojote.


Kasdieniniam nosies plovimui, slogos profilaktikai, tinka nosies valymas su vandenyje ištirpinta valgomąja druska. Vieną žiupsnelį druskos ištirpinkite 100 mililitrų virinto šilto vandens. Pipete į kiekvieną nosies šnervę įlašinkite po du-tris lašelius. Ši procedūra, kurią galima kartoti iki kelių kartų per dieną, ji veiksmingai mažina gleivinės paburkimą.


Į vandenį įpilkite kelis lašus eterinių aliejų (pavyzdžiui, pušų spyglių). Vandens temperatūra turėtų neviršyti 37 laipsnių, o gulėti vonioje reikėtų ne daugiau kaip 15 minučių. Būkite atsargūs su kamparu ar eukaliptu - šios medžiagos vaikams gali sukelti ne tik alergines reakcijas, bet ir kvėpavimo sutrikimus.


Visi žino „naminį" vaistą nuo gerklės skausmo - skalavimą šiltu, sūriu vandeniu. Jūsų dėmesiui - dar viena, kiek rečiau žinoma, bet efektyvi priemonė nuo gerklės skausmo: vieną arbatinį šaukštelį šalavijų lapų užpilkite 150 mililitrų karšto vandens ir dešimčiai minučių palikite. Vyresnio amžiaus vaikai gali šia arbata skalauti gerklę po minutę iki penkių kartų per dieną.


Mažesni vaikai skalauti gerklės dar nemoka, todėl arbatą galima šiek tiek pasaldinti ir kuo šiltesnę gerti. Tačiau piktnaudžiauti ja nevalia – galima gerti ne daugiau dviejų-trijų puodelių per dieną.


Kai kankina angina, padėti gali citrinų kompresas. Karštą vandenį sumaišykite su vienos citrinos sultimis, į skystį pamerkite medvilninį rankšluostuką, išgręžkite jį ir uždėkite ant kaklo priekinės dalies. Tada visą kaklą apvyniokite sausu rankšluosčiu. Laikykite kompresą tol, kol visiškai atvės.


Uždegiminius procesus stabdo ir varškės kompresas nuo gerklės skausmo, kuris veikia labai raminančiai. Kambario temperatūros naminę varškę užtepkite ant kelis kartus perlenktos marlės, sluoksnis turi būti maždaug piršto storio. Uždėkite kompresą ant priekinės kaklo pusės, apsukite rankšluosčiu. Kompresą laikykite tol, kol varškė bus visiškai sausa. Tai užtruks apie 15 minučių.


Kankinant kosuliui, padės ši inhaliacija: vieną valgomąjį šaukštą druskos arba ramunėlių žiedų užpilkite vienu litru karšto vandens. Pasilenkite virš dubens, tačiau būkite atsargūs, kad nenusiplikytumėte. Dabar uždėkite ant galvos didelį rankšluostį ir nuo 10 iki 15 minučių kvėpuokite garais - per nosį įkvėpkite ir per burną iškvėpkite. Svarbu, kad garai nebūtų pernelyg karšti. Jeigu inhaliacija daroma vaikui, ypač atidžiai stebėkite, kad jis nenusidegintų. Beje, jeigu sloguojate, galima daryti tokias pat garų inhaliacijas, kaip ir kosėjant - tai padės išvalyti kvėpavimo takus.


Inhaliacijoms nuo slogos labiausiai tinka eukaliptas, pipirmėtės ir ramunėlės.


Kosuliui gydyti skirta ir štai tokia vaistažolių arbata: po vieną arbatinį šaukštelį čiobrelio ir gysločio bei griežinėlį citrinos užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite šiek tiek pastovėti ir gerkite, kol arbata šilta.


Atsikosėjimą taip pat skatina ir čiobrelių kompresas, dedamas ant krūtinės. Tam reikės vieno valgomojo šaukšto čiobrelių, juos užpilkite karštu vandeniu, leiskite 10 minučių pastovėti, o tada nukoškite ir atvėsinkite iki malonios šilumos. Į kūno temperatūros skystį pamerkite ploną medvilninį rankšluostį, išgręžkite jį, uždėkite ant krūtinės, o ant viršaus uždėkite didesnį sausą rankšluostį. Kompresą palaikykite 30 minučių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis