Liga iš miegamojo vis dažniau užklumpa ir vaikus

Net trečdalį savo gyvenimo žmogus praleidžia miegodamas. Nėra abejonių, jog nuo miego kokybės priklauso mūsų sveikata, savijauta, santykiai su artimaisiais ir net nuotaika. Pati svarbiausia poilsio zona namuose - miegamasis. Čia mes norime jaustis saugūs. Turbūt faktas, kad miegame ne vieni, nebūtų toks baisus, jei ne bauginanti statistika - 10-15 proc. žmonių alergiški dulkių erkutėms. Ši alergija ne tik trikdo miegą, bet ir yra pastovaus nuovargio priežastis, kadangi tęsiasi ištisus metus.

Dažniausia alergijos rūšis - alergija namų dulkių erkutėms

Alergija namų dulkių erkutėms sudaro 75 % visų alergijos rūšių. Šiandiena ji vadinama civilizacijos liga, kuri didėja proporcingai augant urbanizacijai, aplinkos užterštumui, daug laiko praleidžiant mažai vėdinamose patalpose.

Nuo 1964 metų, kai Olandijos ir Japonijos mokslininkai nustatė, kad Dermatophagoides pteronyssinus erkės yra namų dulkių sukeliamų ligų - alerginės astmos ir rinito - priežastis, tyrimai šioje srityje vykdomi visame pasaulyje.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Tavovaikas.lt video: kokių staigmenų Kalėdų seniui ruošia mūsų vaikai?
Kreivi dantys: kada kreiptis pagalbos bus per vėlu?

Kai kurios erkių rūšys, paplitusios namų dulkėse, yra kosmopolitai. Būdamos namų dulkių alergeno šaltiniu, jautriems žmonėms sukelia alergines reakcijas, kurių pasekmė - rinitai, dermatitai, egzemos ar bronchų astma. Pastaroji diagnozuojama 1-3% Lietuvos vaikų ir 4% suaugusiųjų.

Dulkių erkutėms ypač jautrūs bronchine astma sergantys žmonės, o astma suserga daugiau nei pusė dulkių erkutėms alergiškų vaikų.

Vis daugiau vaikų diagnozuojama alergija

Vykdant tarptautinę vaikų alergijos profilaktikos programą (SPACE - Study on Prevention of Allergy in Children in Europe), buvo ištirta, kiek paplitusios alerginės ligos ir jų simptomai tarp Vokietijos, Anglijos, Graikijos ir Lietuvos vaikų ir jų šeimos narių. Apklausoje dalyvavo 4871 šeima, auginanti 20-48 mėnesių amžiaus vaikus.

Tyrimo išvados verčia sunerimti:

- Vidutiniškai 42 proc. 20-48 mėnesių amžiaus vaikų įvairiuose Europos regionuose auga šeimose, kuriose bent vienas tėvas yra alergiškas.

- Lietuvos vaikų tėvai dažniausiai nurodo atopinio dermatito (egzemos) simptomus, o tarp Vakarų Europos tėvų dažnesni astmos ir alerginio rinito požymiai.

- Lietuvoje tarp mažų vaikų labiausiai paplitę astmos simptomai. Tokie pat duomenys gauti Vokietijoje bei Graikijoje. Tarp Anglijos vaikų dominuoja atopinio dermatito simptomai.

- Vidutiniškai 14 proc. mažų vaikų, dalyvavusių SPACE programoje, jau alergiški namų dulkių erkučių alergenams.

Kaip apsaugoti save ir savo artimuosius?

Visuomenės sveikatos specialistai pastebi, kad alergija tampa vis didesne problema milijonams žmonių visame pasaulyje. Tai, žinoma, įtakoja nuolat didėjantis aplinkos užterštumas, tam tikri gyvensenos įpročiai.

Panevėžio rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro sveikatos stiprinimo specialistė A. Kuzmienė pastebi, kad daugelis žmonių net nenutuokia, jog yra alergiški būtent dulkių erkutėms: „Sveikam miegui neužtenka kambario tik išvėdinti bei palaikyti švarą jame. Žinoma, tai yra svarbu, tačiau būtina atkreipti dėmesį ir į čiužinį, ant kurio miegate bei kokias pagalves ir anklodes naudojate. Viskas turi savo „galiojimo laiką", tad čiužiniai, naudojami dešimtmečiais gali tapti jūsų priešu".

Nors daugeliui pasirodys, jog misija neįmanoma, visgi galima išvengti ar bent sumažinti alergenų patekimą į mus supančią aplinką. „Sveiko miego praktika - keisti įpročius, atsinaujinti, kruopščiai rūpintis aplinka, kurioje praleidžiame daugiausiai laiko" - pataria specialistė.

Natūralus - nebūtinai sveikas

 „Interjerų vizija" direktorė Aušra Vaitiekaitė sako, kad kalbant apie čiužinius alergiškiems žmonėms, reikia paneigti mitą, kad kas natūralu - tas sveika.

„Venkite čiužinių su natūraliomis medžiagomis, nes būtent natūralioje terpėje labiausiai mėgsta veistis mikroorganizmai" - pataria pašnekovė, - Čiužinių gamintojai rado sprendimą, kaip galima apsisaugoti nuo bakterijų ir dulkių, supančių mus miegamajame. Žmonėms, kurie yra alergiški, rekomenduojami čiužiniai pagaminti iš atvirų porų putų poliuretano HR: tai Sinuflex, Softy hr, Fyzio plius. Šie čiužiniai tinka alergiškiems žmonėms, nes yra ekologiški, puikiai praleidžia orą, todėl drėgmė greitai išgaruoja. Jautresniems žmonėms, ypač vaikams, svarbiausia parinkti čiužinį, kuriame yra sukurta nepalanki terpė kauptis bakterijoms ir dulkių erkutėms."

Parengė Monika Kazlauskė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis