Maisto produktas, kurio ypatingą poveikį sveikatai patvirtino naujausias tyrimas

Kiaušiniai pastebimai spartina mažų vaikų augimą. Tokios išvadą skelbia naujausio tyrimo rezultatai.

Garsi vaikų mitybos ekspertė iš Vašingtono universiteto Browno mokyklos Sent Luise tvirtina, kad kiaušiniai skatina mažų vaikų augimą – jo stabdymas sumažėja 47 procentais. Tai kur kas didesnis efektas, nei buvo fiksuotas ankstesnių tyrimų metu.

„Kiaušiniai yra įperkami ir lengvai prieinami", – neabejoja tyrimui vadovavusi docentė Lora Iannotti.

„Tai taip pat geras maistinių medžiagų šaltinis mažų vaikų augimui ir vystymuisi, – pridūrė specialistė. – Kiaušiniai gali prisidėti prie augimo stabdymo mažinimo visame pasaulyje."

Tyrimas „Eggs in Complementary Feeding and Growth" buvo publikuotas birželio 6 dieną žurnale „Pediatrics".

L. Iannotti ir jos bendraautoriai atliko atsitiktinės atrankos kontroliuojamą tyrimą 2015 metais Ekvadore. 6-9 mėnesių vaikams buvo atsitiktine tvarka paskirta po vieną kiaušinį per dieną, jie juos valgė pusę metų. Kontrolinės grupės vaikų racione kiaušinių nebuvo.

Paaiškėjo, kad kiaušiniai padidino standartizuotą ūgio ir amžiaus bei svorio ir amžiaus santykį. Buvo nustatyta, kad augimo stabdymas sumažėjo 47 procentais, o svorio trūkumas – net 74 procentais. Tiriamųjų grupėje vaikams buvo duodamas maisto davinys kiaušiniais ir, lyginant su kontroline grupe, mažiau cukrumi saldintų maisto produktų.

„Buvome nustebinti, kaip tai buvo veiksminga, – sakė L. Iannotti. – Poveikio dydis siekė 0,63, palyginti su 0,39 siekiančiu pasauliniu vidurkiu."

Pasak tyrimo autorės, kiaušiniai yra saugus ir, be abejo, labiau prieinamas maistas neturtingose gyventojų grupėse, nei kitoks papildomas maitinimas, ypač pagerinti maisto produktai.

„Mūsų tyrimo metu buvo atidžiai stebimos alerginės reakcijos į kiaušinius, tačiau nebuvo fiksuota nei vieno incidento, vaikų globėjai nei apie vieną neinformavo kassavaitinių apsilankymų namuose metu, – sakė L. Iannotti. – Kiaušiniai, atrodo, yra prieinamas ir rekomenduojamas mitybos šaltinis vaikams besivystančiose šalyse."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis