Mitybos specialistas – apie vieną didžiausių klaidų, kurią daro tėvai

 (2)
Su kokiais iššūkiais vaikų organizmas susiduria vasarą? Sertifikuoto mitybos specialisto Gedimino Čižausko patarimai.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Termometro stulpelis, šoktelėjęs iki +30 laipsnių ir daugiau, bei varginančios karščio bangos keičia ir mitybos įpročius. Suaugusiems ir vaikams, kurių augančiam organizmui reguliari ir subalansuota mityba - itin svarbi, gerokai sumažėja apetitas. Sertifikuotas mitybos specialistas Gediminas Čižauskas pastebi, kad vaikų mityba šiuo sezonu pasikeičia ir dėl ilgų vasaros atostogų - šaltuoju periodu vaikai sėdi mokyklos suole ar lanko darželį, kur kiekvieną dieną jų laukia karštas maistas, o pusryčius ir vakarienę pavalgo kartu su šeima. Vasarą ši rutina sutrinka.

„Per atostogas vaikai lieka vieni namuose, tad dažniau valgo nereguliariai, piktnaudžiauja ledais, traškučiais ar saldumynais, o tėvai į visa tai žiūri atlaidžiau, kadangi negali visą dieną būti namuose ir pasirūpinti visaverčiu maistu, - sako G. Čižauskas. - Iš tiesų, vasaros ir karščių metu tėvai turėtų dar atidžiau susirūpinti savo atžalų maisto racionu, kadangi jų organizmo temperatūra yra labiau svyruojanti, o medžiagų apykaita dar greitesnė dėl aktyvaus laisvalaikio, nuolatinio buvimo lauke. Pilnavertis maistas, vanduo ir mikroelementai jų organizmui yra tiesiog būtini, o riebaus maisto apskritai derėtų atsisakyti šiuo sezonu - raudoną mėsą geriau keisti į paukštieną, grietininius ledus - į naminius vaisinius-jogurtinius, o šokoladą ir pyragaičius - į vaisius, uogas ir daržoves".

5 mitybos specialisto patarimai, į kuriuos tėvai turėtų atkreipti dėmesį:

Reguliari mityba

Visais metų laikais vaikams labai svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą ir tuo pačiu paros metu. Išsiderinus dienos režimui, vaikas gali susidurti su virškinimo problemomis, nuo kai kurių medžiagų, esančių saldumynuose, ir jų kiekio gali atsirasti hiperaktyvumas, sumažėti apetitas sveikesniam maistui, išsiderinti skonio receptoriai ar kitaip sutrikti sveikata. Taip pat, mažamečiams itin kenkia greitas maistas ir pusgaminiai, tad esant galimybei, specialistas pataria pusryčiauti ir vakarieniauti kartu su vaikais, o pietums palikti pačių pagamintų patiekalų, kuriuos vaikai galėtų lengvai pasišildyti - iškepti vištienos kepsnelius užtruks vos keletą minučių, o sveiki pietūs jūsų atžalai bus garantuoti.

Svarbiausia naudingosios medžiagos, o ne sotumo jausmas

Viena didžiausių klaidų, kurią daro tėvai - noras pamaitinti vaiką taip, kad jis būtų sotus. Pirmiausia reikia galvoti, kaip jam su maistu duoti kuo daugiau naudingųjų medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralai, baltymai, angliavandeniai ir riebalai iš kuo sveikesnių šaltinių, o ne tik „užkimšti" skrandį.

„Vaiko organizmas dar vystosi ir jam būtina gauti reikiamą kiekį visų reikalingų medžiagų, tad žiemą patariama atkreipti dėmesį, kad jaunas organizmas gautų pakankamai gerųjų riebalų, kurie savyje saugo daugybę vitaminų ir mineralų bei padeda išlaikyti šilumą organizme. Tuo tarpu vasarą maistas turėtų būti vėsesnis ir lengvesnis, kadangi didelė temperatūra lauke bei karštas maistas gali „perkaitinti" vaiko organizmą ir paskatinti dehidrataciją. Taigi ir iškylų metu patartina vengti riebios mėsos: kaip sveikesnę alternatyvą rinktis liesą mėsą, pavyzdžiui vištienos dešreles ar kepsnelius, kurie neapsunkins vaiko organizmo bei savyje turės mažiau kenksmingų medžiagų, kurios išsiskiria kepimo ant grotelių metu", - pataria G. Čižauskas.

Mėsa vaiko vystymuisi - reikalinga

Vaiko racione visais metų laikais mėsa yra reikalinga, tik ypatingai vasarą ji neturėtų būti riebi. Patariama gaminti lengvesnį ir mažiau kalorijų turintį maistą, atsisakyti tokių patiekalų kaip cepelinai, įvairūs apkepai ar plokštainiai ir rinktis žuvį ar liesesnę mėsą, pavyzdžiui vištieną, kurioje gausu baltymų - 100 g vištienos krūtinėlės yra apie 22,8 g baltymų ir 0,9 g riebalų, todėl ši mėsa lengvai virškinama. Tėvai turėtų atsiminti, kad viena suaugusio žmogaus porcija turėtų būti 80-160 g, tuo tarpu vaiko - 30-50 g. Žinoma, suvalgomas mėsos kiekis priklauso ir nuo fizinio aktyvumo ar kūno sudėties. Taip pat mėsą geriau troškinti arba virti, vengti kepimo ant riebalų.

Vaisiai ir daržovės - išsigelbėjimas karštomis dienomis

Itin karštomis dienomis būtina valgyti daug vandeningų, maistingų ir kupinų vitaminų produktų, tokių kaip arbūzai, melionai, obuoliai, bananai ir kiti vaisiai bei daržovės bei gerti daugiau vandens. Šie produktai turėtų pakeisti vaikų mėgstamus ledus, saldainius, traškučius ir kitus ne tokius naudingus skanėstus, bet nepakeisti pagrindinių dienos patiekalų. Torto ir pyragėlių su riebiais kremais vertėtų atsisakyti viso karštojo sezono metu. Geriau vaiką palepinti namine želė, naminiais vaisiniais-jogurtiniais ledais ar kartu pasigaminti pieno ir uogų desertą, kad vietoje cukraus ir riebalų vaiko organizmas gautų reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Nepamirškite vandens

Vaikai vasarą turėtų gerti ypatingai daug vandens, kadangi nesėdi vienoje vietoje ir užsiima aktyvia veikla, bei vengti limonadų ir saldžių gėrimų. Mitybos specialistas pastebi, kad, norint paskaninti vandenį vaikui, paprastą vandenį reikėtų pagardinti vaisiais ar uogomis be jokio cukraus.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Kaip namų sąlygomis džiovinti uogas, kad jos džiugintų visus metus

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.

Šiemet per pusmetį užregistruota daugiau susirgimų pneumokokine infekcija

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sergamumas pneumokokine infekcija padidėjo beveik 40 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Rūkote ir turite vaikų? – Tuomet turėtumėte suklusti

Ne paslaptis, kad pasyvus rūkymas, arba kitaip – kvėpavimas cigarečių dūmų užterštu oru, kelia pavojų sveikatai.

7 klausimai mitybos specialistei apie ledus ir firminis naminių ledų receptas

„Ledų sezonas“ tęsiasi, ir daugeliui tėvų kyla klausimų: kiek ir kokių ledų galima per dieną suvalgyti vaikui? Ar jis neperšals, jei juos valgys kasdien?

Kirmėlės gali sukelti ir rimtų sveikatos problemų: kaip apsaugoti vaikus

Tikimybė užsikrėsti kirmėlėmis ypač padidėja šiltuoju sezonu, kuomet vaikai didžiąją laiko dalį praleidžia gamtoje, nepaisydami kai kurių tėvų įspėjimų, tokių kaip „nusiplauk rankas po žaidimų kieme" ar „nevalgyk neplautų vaisių ir daržovių".

9 mėgstamiausios lietuvių uogos ir jų gydomosios savybės

Miškai ir sodai sunokino įvairiausių uogų. Vasarą vaikai jas valgo rieškučiomis. Kokių gerųjų savybių turi mėgstamiausios lietuvių uogos?

Žinomos moterys atskleidė savo šeimų sveikos mitybos paslaptis (1)

Sveikatai palanki mityba nėra mada ar pomėgis, tai sąmoningas pasirinkimas būti sveikesniam.

Kada nereikia mokėti už vaikų dantų gydymą? (2)

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad vaikų iki 18 metų dantų priežiūra, gydymas papildomai nekainuoja, nes šias paslaugas apmoka ligonių kasos.

Padidėję limfmazgiai vaikui – ar verta sunerimti?

Padidėję limfmazgiai vaikui – pakankamai dažna, ankstyvoje vaikystėje pasitaikanti problema.

Medikai pataria, ką daryti įsisiurbus erkei (27)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) išplatino pranešimą, kuriame informuoja, kaip elgtis, jei įsisiurbia erkė.

8 mitybos specialistės patarimai tėvams, kaip užkirsti kelią vaiko apkūnumui (3)

Vaikų sveikata, valgymo įpročiai ir kūno linijos priklauso tik nuo tėvų, nors apkūnių vaikų tėvai dažnai tik skėsčioja rankomis, nežinodami, ko griebtis. Dietologai pataria patyrinėti savo valgymo įpročius ir nebedaryti svarbiausių klaidų, kurios tukina jūsų atžalas.

Kelionė su atžalomis: vaikų gydytoja pataria, kaip pasiruošti atostogoms užsienyje

Užsienyje su atžalomis atostogaujančios šeimos vasarą dvigubai dažniau patiria rimtus iššūkius dėl vaikų sveikatos ar nelaimingų atsitikimų. Draudikai atkreipia dėmesį, kad užsienyje vaikai dažniausiai kenčia nuo žarnyno virusų, ūmių peršalimų, alerginių reakcijų ir traumų.

Ką reikia žinoti perkant uogas?

Kas dažnam lietuviui svarbiausia renkantis uogas? Žinoma, kad kilmė. Labai dažnai turguje pardavėjų klausiama – lietuviškos ar lenkiškos braškės? Bet ar tik tai svarbu renkantis uogas? „Sveikatai palankus" eksperčių komanda pataria vartotojams atkreipti dėmesį į daugiau kriterijų.

Braškių ir žemuogių savybės, apie kurias girdėjo ne visi (5)

Braškes ir žemuoges mėgstame daugelis, o ar žinote, kokių tiksliai naudingųjų medžiagų jose yra ir nuo kada galima pasmaližiauti vaikams?

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi (+RECEPTAS) (3)

Šiuo metu soduose rausta trešnės ir vyšnios. Kokių naudingųjų savybių jos turi?