Mitybos specialistė griauna mitus apie žuvį: kas tiesa, o kas – ne

 (4)
Ne vienas esame girdėję, kad žuvis gerina nuotaiką, stiprina širdį, imunitetą, suteikia energijos, mažina diabeto riziką. Tačiau iki šiol lietuvių mityboje žuvis niekaip nenurungia mėsos. Galbūt viena iš priežasčių – mitai? Su mitybos specialiste Vaida Kurpiene bandysime išsklaidyti mitus apie žuvį vaiko mityboje.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

1 mitas

Valgydamas žuvį vaikas tampa protingesnis.

Tiesa. Pasak Harvardo universiteto medicinos mokyklos, būtina pasirūpinti pakankamu omega-3 kiekiu vaikų racione iki 14 metų, nes tik tuomet pilnai susiformuoja smegenys, o tai ir nulemia gerus mokslo rezultatus.

Anot kito tyrimo, kuris buvo atliktas Niujorko universiteto komandos ir paskelbtas 2013 m., jei vaiko mityba yra visavertė ir joje yra pakankamai omega-3 rūgščių, tuomet yra reali galimybė pakelti IQ lygį net iki 3 punktų.

Iš kur galima gauti omega-3? Į maisto racioną reikėtų įtraukti riebią žuvį, t.y.: skumbrė, silkė, laukinė lašiša, traiškytos linų sėmenys ir ispaninis šalavijas (čija sėklos). Vertėtų atminti, jog iš riebios žuvies riebalai pasisavinami geriau ir greičiau, tačiau jos galima valgyti nedaug.

Mitybos specialistė griauna mitus apie žuvį: kas tiesa, o kas – ne
© Shutterstock nuotr.

2 mitas

Nėščiai moteriai reikėtų riboti suvalgomos žuvies kiekį.

Nei mitas, nei tiesa. Pagal pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, nėščiai moteriai reikėtų suvartoti iki 200 gramų jūrinės žuvies per savaitę. Žuvis yra sveikas ir reikalingas produktas, tačiau šis ribojimas PSO rekomenduojamas dėl dioksinų ir sunkiųjų metalų taršos, pavyzdžiui, gyvsidabrio, kurių mūsų organizmas negali pašalinti. Užterštų ežerų ar upių žuvyse gali būti toksinių chemikalų bifenilų.

Konservų venkite ne tik būdamos nėščios, bet ir kasdieniniame gyvenime. Juose daug druskos bei santykinai mažai maistinių medžiagų. Visgi, jei žuvis auginta tvenkinyje ir šerta ekologiškai, galite ją valgyti kelis kartus per savaitę. Tai tikrai vertinga ir reikalinga raciono dalis.

Mitybos specialistė griauna mitus apie žuvį: kas tiesa, o kas – ne
© Shutterstock nuotr.

3 mitas

Moterys, kurios nėštumo metu valgo žuvį, ne taip dažnai kenčia nuo pogimdyvinės depresijos.

Tiesa. 2013 metais Norvegijoje buvo atliktas tyrimas, kuris patvirtino, kad omega-3 lygis organizme gali turėti įtakos pogimdyvinei depresijai. T.y. jei jis yra nepakankamas, gimdyvė bus labiau linkusi į negatyvias mintis, depresiją. Tyrimo metu buvo ištirtas jūrinių gėrybių vartojimo lygis, kraujo rodikliai, vaisiaus vystymasis bei psichinė gimdyvių būsena.

Visgi mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria į tai pažvelgti plačiau ir nesikoncentruoti tik į vieną mitybos aspektą. Pagimdžiusiai moteriai svarbu susireguliuoti mitybą, gerti papildus, sportuoti – juk fizinės veiklos pagalba gaminasi laimės hormonas seratoninas. Be to, dažnai atsiradus naujagimiui pamirštame save – to daryti nederėtų. Mylėti save nėra nuodėmė – tai būtinybė.

Mitybos specialistė griauna mitus apie žuvį: kas tiesa, o kas – ne
© Shutterstock nuotr.

4 mitas

Vaikui žuvį patartina pradėti ragauti nuo 10-12 mėnesių.

Tiesa. Žuvį reikėtų pradėti siūlyti nuo 10-12 mėnesių. Geriausia, kaip jau minėta kituose klausimuose, virta garuose ar troškinta liesa žuvis, patiekiama su troškintomis daržovėmis.

Pirmą kartą pradėkite nuo 10 gramų ir didinkite iki 50 gramų kiekio. Prieš išbandydami kitą žuvį palaukite bent tris dienas. Taip pat nenusiminkite, jei žuvis pirmą kartą nepatiks. Tiesiog patiekite žuvį kitaip, panaudokite šviežias citrinos sultis (tai rekomenduojama tik vyresniems vaikams). Jei vis dėlto, ir tuomet vaikas nenorės siūlomos žuvies, pasirinkite kitą rūšį.

Mitybos specialistė griauna mitus apie žuvį: kas tiesa, o kas – ne
© Shutterstock nuotr.

5 mitas

Vaikui geriausia pirmiausiai duoti paragauti lašišos.

Netiesa. Šis mitas gali būti kilęs dėl dabartinės lašišos ir omega-3 populiarinimo. Deja, bet ji nėra tokia maistinga, kaip teigiama, nes fermose auginamų lašišos vertė daug mažesnė nei laukinių lašišų.

Pagal dabartines rekomendacijas pirmiausiai reikia patiekti liesesnės žuvies, nes ji lengviau virškinasi. Tad pažintį su žuvimi pradėkite išbandydami šias žuvis: lydeką, menkę, šamą, sterką, plekšnę. Išvardintos žuvys neturi specifinio kvapo, kas gali nepatikti vaikeliui.

Mitybos specialistė griauna mitus apie žuvį: kas tiesa, o kas – ne
© Shutterstock nuotr.

6 mitas

Vaikams geriau nesiūlyti vėžiagyvių.

Tiesa. Vėžiagyviai (omarai, krevetės, krabai) ir moliuskai (aštuonkojai, sraigės, austrės) patenka tarp labiausiai alergizuojančių produktų. Vienas iš stipriausių alergenų – krevečių raumenų glikoproteinas – antigenas Pena 1 (tropomiozinas). Dažna kryžminė alerginė reakcija tarp vėžiagyvių ir moliuskų.

Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, mažyliui tik pradėjus valgyti kietą maistą, siūlyti vėžiagyvių neverta. Kai jau ateis tinkamas metas, atkreipkite dėmesį ar šeimoje yra alergiškų žmonių tokiam maistui, ar vaikas apskritai yra alergiškas. Tuomet eksperimentus atidėkite iki 3 metų. Bet kokiu atveju, kai nuspręsite išbandyti naują maistą, duokite tik vieną produktą, kad galėtumėte stebėti reakcijas.

Mitybos specialistė griauna mitus apie žuvį: kas tiesa, o kas – ne
© Shutterstock nuotr.

7 mitas

Vaikams vertingesnė ne jūros, o ežero žuvis.

Mitas. Šis mitas tikriausiai kilęs dėl to, kad Baltijos jūra užteršta sunkiaisiais metalais, pavyzdžiui, Norvegijoje vaikams iki 14 metų nerekomenduotina valgyti Baltijos jūros žuvies. Baltijos vandenų silkėse rasta toksinių medžiagų – dioksino ir PCB. Tačiau vandenynų žuvys yra tikrai vertingos dėl jodo kiekio. Kadangi organizmas jodo negamina, jo reikia gauti iš papildų arba maisto. Be to, dalis jūros žuvies yra riebi ir tokia žuvis yra omega-3 šaltinis.

Žuvies įvairovė vaiko mityboje yra reikalinga. Tačiau svarbu ne tik jos kilmė, bet ir apdorojimas, kokybė, šviežumas. Dietologė siūlo vaikams ruošti šį valgį garuose, troškinti bei vengti žuvies, kurioje yra smulkių ašakų.

8 mitas

Žuvis gerina naujagimių regėjimą

Tiesa. Europos maisto saugos tarnyba 2009 metais patvirtino, jog žuvyse esantys omega-3 riebalai (DHA ir ALA) naudingi vaisiaus bei naujagimio akių ir smegenų vystymuisi, tačiau paneigė papildų reikalingumą.

Mitybos specialistė griauna mitus apie žuvį: kas tiesa, o kas – ne
© Shutterstock nuotr.

Ką dar svarbu žinoti apie žuvį vaiko mityboje?

–Vaikams iki 3 metų, nėščioms ir žindančioms mamoms nereikėtų vartoti termiškai neapdorotos žuvies. To geriau nedaryti dėl įvairių bakterijų tikimybės. Į tai įeina ir šiuo metu populiarūs žuvies patiekalai – suši.

–Vėžiagyviai ir moliuskai, pavyzdžiui, midijos dažniausiai vartojami termiškai neapdoroti, bet ir verdant sunku apsisaugoti nuo įvairių užkratų, todėl nėščiosioms nerekomenduojama.

–Taip pat dažnai vaikams yra duodamos krabų lazdelės, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, jog tai nėra natūrali žuvis. Be to, vaikams nerekomenduojama tilapija.

Tiesa, prašome atkreipti dėmesį, jog vaiko savijautą, mokymosi rezultatus, elgesį nulemia mitybos sureguliavimas ir aktyvus gyvenimo būdas. Daugiausiai įvairių medžiagų vaikas gali pasisavinti iš maisto, o ne iš papildų. Be to, jei pastebite alerginę reakciją į žuvies produktus ir jūros gėrybes, rekomenduotina su alergologu pasitarti dėl maisto raciono.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Vienos dienos meniu vaikams: rekomenduoja Raminta Bogušienė

Vaikai turi būti maitinami ne tik tam, kad patenkintume jų fiziologinius poreikius ir sotumą. Pasak sveikos mitybos ekspertės Ramintos Bogušienės, vaiko racionas turi būti įvairus ir sveikatai palankus.

Vaikas kosėja: kaip jam padėti be vaistų ir ar galima kosintį vesti į darželį

Vaikas pradėjo kosėti. Ką daryti, kad pagerėtų jo savijauta, ar vesti į darželį?

Sunegalavo mažylis – kokios arbatos gali padėti?

Arbatas mes dažniausiai įpratę gerti esant žvarbiems orams, tačiau pavasarį ir vasarą jos ne mažiau tinkamos vartoti. Tačiau kokios arbatos tinka kūdikiams iki vienerių metų?

Geležies stokos mažakraujystė: svarbiausia informacija tėvams

VŠĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo „Vaikų ligoninė“ parengta atmintinė tėvams apie geležies stokos mažakraujystę.

Vaikų ligų gydytoja: ar tikrai kuo daugiau vaistų – tuo mažiau ligų?

Gana dažnai tenka pasijusti tarsi turinčiai aiškiaregystės galių: pamačius vaiką ir išgirdus pirmuosius tėvelių žodžius, tolimesnę pasakojimo eigą galiu užbaigti pati.

Vaikas ir odontologas: 5 svarbūs patarimai tėvams

Apsilankymai pas odontologą dažnai kelia nerimą ir baimę ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Paskaitykite mūsų parengtus patarimus, kurie palengvins jūsų apsilankymą pas odontologą su vaiku.

Natūrali, nuo ligų sauganti priemonė, kurią rasime kiekvienuose namuose

Dėl savo stipraus kvapo ši Lietuvoje populiari prieskoninė daržovė kadaise buvo vadinama "dvokiančiąja rože". Žiemą česnakai – ne tik nepamainomas maisto prieskonis, bet ir vaistas, kuris saugo nuo ligų.

Raminta Bogušienė – apie svarbiausias mitybos taisykles

Iniciatyva „Sveikatai palankus“ šiandien pristato naujas mokymo priemones tiek vaikams, tiek suaugusiesiems – sveikatai palankaus maisto pasirinkimo piramidę ir 6 valgymų lėkštes.

14 faktų apie gripą bei skiepus

Užkrečiamųjų ligų ir Aids centro specialistai primena svarbiausius faktus apie gripą.

Specialus testas atskleis, ar vaikui reikia antibiotikų

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos reikalų ministerijos (VLK) atkreipia dėmesį, kad 2–7 metų vaikams šeimos gydytojas gali atlikti greitąjį streptokoko antigeno nustatymo testą.

Naudingi patarimai perkantiems mėsą: kuri yra vertingiausia ir sveikiausia

Dažnas savo mitybos neįsivaizduojame be mėsos. Vieniems, tai kasdienis produktas, kitiems – rečiau valgomas. Tiesa, mitybos specialistai pataria mėsa valgyti ne dažniau nei 2-3 kartus per savaitę. Pirmenybę teikti šviežiai mėsa, atkreipti dėmesį į pagrindinius šviežumo rodiklius, būtinai skaityti ženklinimo etiketes bei tinkamai paruošti.

Vaikų ligos ir tėvų baimės: gydytojos mintys, į kurias verta įsiklausyti

Nuolat tenka girdėti tėvus sakant – „aš bijau…“, „bijome, kad „nenusileistų žemyn“ kosulys“, bijome meningokokinės infekcijos, bijome skiepų ar apskritai „bijome, kad vaikui gali kažkas bloga atsitikti“. Regis baimė yra nuolatinis tėvų, ypač auginančių mažamečius vaikus, palydovas.

3 taisyklės, kurias atminkite užklupus kosuliui

Ką daryti, jei vaikas ima kosėti? Konsultuoja gydytoja pulmonologė dr. Sigita Petraitienė.

Interviu su vaikų ligų gydytoja apie alergiją ir mitybą

Apie atsakingą jaunų tėvelių požiūrį į alergiškų vaikų mitybą bei gyvenimo būdą kalbame su VšĮ Naujosios Vilnios poliklinikos vaikų ligų gydytoja Tatjana Čumakova.

Rotavirusai, norovirusai, adenovirusai: svarbu žinoti

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad gripo sezonu siaučia ne tik gripo ir peršalimo ligų virusai, bet ir virusai, sukeliantys ūmines žarnyno infekcijas, pasireiškiančias pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmu.