Naudinga informacija apie sulą

Šiuo metu, kai sniegas miškuose beveik ištirpęs ir brinksta lapų pumpurai, itin palankus metas iš beržų bei klevų leisti sulą. Tai puikiai atgaivinantis ir sveikas gėrimas.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Manoma, kad jame yra nemažai obuolių ir kitų organinių rūgščių, taip pat kalio, kalcio, magnio, geležies, taninų. Vis dėlto, moksliniai tyrimai nepatvirtina, kad sula turėtų gydomųjų savybių. Didžiausia šio gėrimo nauda, kad labai gerai numalšina troškulį.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Sunkiausiam pasaulyje kūdikiui paskirta dieta
Kaune gimdžiusi Raimonda - per plauką nuo mirties

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad šviežią sulą reikėtų išgerti per 2-3 dienas, nes ji greitai rūgsta. Raugintą ar pakaitintą ir užkonservuotą sulą galima vartoti keletą mėnesių.

Nepatariama sulos tekinti iš medžių augančių pakelėse ar palaukėse, kurios tręšiamos įvairiais chemikalais. Mat iš žemės į sulą gali patekti sunkiųjų metalų, pesticidų ar trąšų.

Svarbu, kad leidžiant sulą būtų naudojami švarūs įrankiai ir indai. Į rankiniu grąžtu medyje išgręžtą skylę rekomenduojama įstatyti medinį latakėlį, o sulą leisti į švarų stiklinį indą, nes taip geriau išsaugomas gėrimo skonis ir naudingosios medžiagos. Reikėtų pasirūpinti, kad į indą varvančią sulą nepatektų įvairių vabzdžių ir neprilytų. Tad indą būtina uždengti.

VMVT atkreipia dėmesį, kad maistui vartoti tinkama sula yra balzgana, gali būti kiek gelsva, drumsta, ką tik ištekinta - beveik be kvapo. Beržų sulos skonis primena vandenį, o iš klevų surinkta sula yra labiau salstelėjusio skonio.

Leidžiantieji sulą, privalo laikytis Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkos, pagal kurią tekinti sulą galima iš tų medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po penkerių metų ir ne plonesnių kaip 20 cm skersmens. Jeigu medžiai bus nukirsti ne vėliau kaip po metų, sula gali būti leidžiama ir iš plonesnių medžių. Skylės sulai leisti gręžiamos iš šiaurinės pusės ne aukščiau kaip metras nuo žemės paviršiaus.  Skylių skersmuo neturi būti didesnis kaip 2 cm, o jų gylis kamiene - 3 cm.

Kai sula baigia tekėti, medžio žaizdą būtina užtepti tirštu sodo tepalu ir užkimšti mediniu kaiščiu, kad į medį nepatektų parazitinių grybų ar bakterijų ir jis nepradėtų pūti.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

9 paslaptys, padėsiančios vaikus pripratinti prie įvairesnio maisto

Ne viena mažametį auginanti mama skundžiasi, kad vaikas nevalgus, išrankus, renkasi tik kelis įprastus patiekalus. O kaip įsiūlyti kitus? Kaip pripratinti vaiką prie įvairesnės ir sveikesnės mitybos?

Kodėl kakavą rekomenduojama gerti labiau rytais

Ar visada kakava – sveikatai palankus produktas vaikams?

Vaikų ligoninės pagalba vaikams, kurie negali miegoti dėl antsvorio ar sunkių ligų

Vaikų ligoninės gydytojai pulmonologai pastebi, kad atsiranda vis daugiau vaikų, kuriems tenka taikyti specialų metodą – neinvazinę teigiamo slėgio ventiliaciją, palengvinančią kvėpavimą.

Nedrauskite vaikams krapštyti nosies – tam yra svari priežastis (22)

Pamatę, kad atžala krapšto nosį, iškart sudrausminame, nes tai atgrasu, tiesa? Tačiau naujausio tyrimo duomenimis, nosies gleivėse iš tiesų yra daug gerųjų bakterijų, kurios pagerina dantų ir dantenų sveikatą (mes nejuokaujame).

Ukmergiškė Dalia augina dvi anksčiau gimusias dukras: gyvenimas yra nesibaigianti pamoka

Savo vaikais būtina pasitikėti ir leisti jiems augti. Tuo įsitikinusi ukmergiškė Dalia. Dvi ankstukes auginanti moteris neslepia, kad jos dukros jai yra tikras įkvėpimo šaltinis. „Jos niekada nepasidavė. Todėl negaliu pasiduoti ir aš!", - sako ji.

Vitaminų sezonas: ką ir kodėl verta valgyti būtent dabar

Šiandien parduotuvių asortimentas gausus visais metų laikais, todėl sezonų kaitos beveik nejaučiame. Vis dėlto, sezoninių maisto produktų privalumus išnaudoti verta.

Kokias klaidas darome prižiūrėdami vaikų odą: interviu su gydytoja

Gimus vaikui, dažna šeima susiduria su vaikų odos problemomis.

Kad vaikai pamėgtų daržoves ir vaisius, tėvai turi žinoti kelias taisykles

Daugelis puikiai suvokiame, kad sveika mityba yra itin svarbi ir dažnas turbūt kartas nuo karto pasižadame sau rinktis maistiniu požiūriu vertingesnę dietą.

Valstybės lėšomis vaikai Lietuvoje skiepijami nuo dvylikos ligų

Europos imunizacijos savaitės (balandžio 24-30 d.) proga Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) primena apie vaikų skiepų svarbą.

Bunda ne tik erkės: ką reikia žinoti apie vabzdžių įkandimus

Į Lietuvą pamažu atkeliaujant šiltiems orams žmonės vis dažniau laiką namuose keičia į gamtą.

Kuo marginti kiaušinius, kad nepadarytume žalos sau ir artimiesiems (2)

Savaitės gale lankysime giminaičius ir džiaugsimės spalvingais Velykiniais margučiais.

Artinasi intensyviausia žiedadulkių banga – kaip nuo jos apsisaugoti?

Staiga šoktelėjęs termometro stulpelis ir sprogstantys augalų pumpurai – ne vieninteliai pavasario pranašai.

Penki dalykai, ko niekada nesakykite vaikui apie maistą (3)

Neretai tėvai skundžiasi prastu vaikų apetitu (arba persivalgymu), nors fiziologinio paaiškinimo tam po atliktų vaikui tyrimų lyg ir nėra. Tačiau pasitaiko, kad vaikai mitybos problemų turi dėl psichologinių priežasčių.

Daugybinis ėduonis: kas tai yra ir kaip su juo kovoti

Didėjantis dantų ėduonies paplitimas tarp vaikų verčia vis labiau susirūpinti.

Gydytoja dietologė rekomenduoja: 3 sveikų patiekalų receptai

Tapdami vyresni pradedame gailėtis, kad neskyrėme pakankamai dėmesio savo santykiams su brangiausiais žmonėmis.