Naudingi patarimai perkantiems mėsą: kuri yra vertingiausia ir sveikiausia

Dažnas savo mitybos neįsivaizduojame be mėsos. Vieniems, tai kasdienis produktas, kitiems – rečiau valgomas. Tiesa, mitybos specialistai pataria mėsa valgyti ne dažniau nei 2-3 kartus per savaitę. Pirmenybę teikti šviežiai mėsa, atkreipti dėmesį į pagrindinius šviežumo rodiklius, būtinai skaityti ženklinimo etiketes bei tinkamai paruošti.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Smulkinta mėsa ar faršas?

Dažnai vartotojai naudoja dvi sąvokas kaip sinonimus „smulkinta mėsa" ir „faršas", tačiau pagal teisės aktus šie produktai savo sudėtimi skiriasi.

„Pirkdami smulkintą mėsą turite suprasti, kad ją ruošiant buvo iškaulinėta ir susmulkinta mėsa, į kurią galėjo būti įdėta mažiau nei 1% druskos. Taip pat smulkintos mėsos gamyboje negali būti naudojama mėsa turinti odos atplaišų. O faršas, tai jau yra mėsos pusgaminis, pagamintas iš šviežios mėsos, įskaitant smulkintą mėsą, į kurią pridėta maisto produktų, prieskonių ar priedų, kurios vidinė struktūra apdorojus nepakito – neprarado šviežios mėsos savybių. Smulkinta mėsa visada yra natūralesnis produktas, todėl perkant visada prioritetą teikite smulkintai mėsai, o ne faršui," – kuo skiriasi smulkinta mėsa nuo faršo pasakoja VšĮ „Sveikatai palankus" maisto saugos ir kokybės ekspertė Akvilė Lekavičiūtė.

Mėsos produktų ženklinimo etiketėse galima rasti sudėtyje nurodytą ingredientą kaip mechaniškai atskira mėsa arba MAM. Daugeliui vartotojų perskaičius nėra jokio aiškumo kas čia?

Smulkinta mėsa visada yra natūralesnis produktas, todėl perkant visada prioritetą teikite smulkintai mėsai, o ne faršui.

„Teoriškai, tai produktas, gautas mechaninėmis priemonėmis nuėmus mėsą nuo kaulų, gautą mėsą iškaulinėjus, kai raumens skaidulų struktūra suardoma arba pakeičiama. Paprasčiau būtų galima suprasti, kad kaulai su mėsa sukraunami į specialų įrengimą ir mechaninio spaudimo būdu mėsa atskiriama nuo kaulų. Pasibaigus šiam procesui gaunami du produktai: sutraiškytų kaulų masė ir susmulkinta – mechaniškai atskirta mėsa. Pagal teisės aktus smulkintai mėsai ir aukščiausios rūšies mėsos gaminių gamyboje draudžiama naudoti mechaniškai atskirtą mėsą." – sako A.Lekavičiūtė.

Užšaldyta ir atšildyta mėsa

Konservavimo šalčiu yra išskiriama keletas būdų: atšaldymas, užšaldymas ir gilus užšaldymas. Šaldant šalčiu žema temperatūra slopina mikroorganizmų bei audinių fermentų veiklą, todėl šalčiu konservuota mėsa ilgai išlaiko savo pradines savybes. Žinoma konservuotos mėsos kokybė labai priklauso nuo pirminio jos užterštumo mikroorganizmais, jų rūšies ir savybių. Nustatyta, kad kai kurios patogeninės bakterijos nesidaugina žemesnėje kaip +10°C, o E. coli, Salmonella žemesnėje kaip +5°C. Taigi, žema, minusinė temperatūra negali būti naudojama užkrečiamomis ligomis sirgusių gyvulių mėsai „nukenksminti".

Jeigu nusiperkate užšaldytą mėsą ar užšaldytą mėsos produktą svarbu atšildžius vėl pakartotinai neužšaldyti.

Specialistės teigimu, jeigu nusiperkate užšaldytą mėsą ar užšaldytą mėsos produktą svarbu atšildžius vėl pakartotinai neužšaldyti. Užšaldytos mėsos maistinė vertė visada yra žemesnė nei atšaldytos mėsos.

Atšildant mėsą atsinaujina didžioji dalis jos savybių turėtų iki užšaldymo. Ant atšildomos mėsos buvę mikroorganizmai taip pat pradeda daugintis. Jų aktyvumą lemia oro temperatūra ir drėgmė, todėl kuo aukštesnėje temperatūroje laikysime mėsą atšildymo metu, tuo bus palankesnės sąlygos mikroorganizmas pradėti savo veiklą. Rekomenduojama geriau atšildymui skirti ilgesnį laiką ir užtikrinti žemesnę temperatūrą.

„Namuose planuokite iš anksto, dėkite atšildomą mėsą į dubenį ir patalpinkite į šaldytuvą, apie +6° temperatūrą. Svarbu, atkreipkite dėmesį, kad būtų apsaugoti nuo taršos kiti šaldytuve esantys produktai. Atšildomos mėsos sultys neturi patekti ant kitų produktų," – perspėja VšĮ „Sveikatai palankus" maisto saugos ir kokybės ekspertė Akvilė Lekavičiūtė.

Raudona ar balta?

Renkantis mėsos rūšį, dažnai susiduriame su dilema – tai visgi kuri sveikesnė – balta ar raudona? Ką rinktis – paukštieną, kiaulieną ar jautieną?

„Tiek balta, tiek raudona mėsos reikalingos mityboje, tik raudonos mėsos rekomenduojama truputį mažiau. Liesesnė mėsa dažnu atveju balta mėsa, bet ne visuomet. Tai priklauso nuo pasirinktos mėsos dalies. Kiaulienos ar jautienos išpjova tikrai bus liesesnė nei vištienos sparneliai, kur faktiškai tik riebi oda, todėl renkantis mėsą pirmenybę derėtų teikti liesesnei, liesesnėms jos dalims, tačiau tikrai ne vien vištienos krūtinėlę, būtina įvairovė. Tiesa, paukštienos baltymai lengviau pasisavinami. Taip pat nepamiršti ir gaminimo - nepridėti papildomų riebalų, neapskrudinti ir pan. Rinktis tausojantį gamybos būdą – virimą, troškinimą, kepimą orkaitėje," – apie pasirinkimą pasakoja Sveikatai palankaus maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė ir VšĮ „Sveikatai palankus" direktorė Raminta Bogušienė.

Pirmenybė – tik kokybiškam produktui

Mėsa ir paukštiena rinkoje tiek supakuota, tiek parduodama ledo vitrinose turi būti švari, be matomų pašalinių priemaišų, kraujosrūvų, kraujo likučių.

„Šviežios, kokybiškos paukštienos paviršius sausas, balsvai gelsvos spalvos su rausvu atspalviu. Raumenų pjūvis vos drėgnas, balkšvai rausvos spalvos vištų ir kalakutų, raudonos - žąsų ir ančių. Raumenys stangrūs, įdubimas po paspaudimo greitai išsilygina. Nešviežios paukštienos raumenys po paspaudimo neišsilygina. Pjūvio paviršius drėgnas, lipnus, tamsus. Kvapas turi būti nepridusęs," – kaip atskirti šviežią mėsą pasakoja A.Lekavičiūtė.

Kitų gyvūnų mėsos paviršius turi būti be gleivių, nepakitusios, gyvulio rūšiai būdingos spalvos. Nešviežios, pradėjusios gesti mėsos paviršius pilkos, žalsvos spalvos, gleivėtas arba net matomi pelėsiai. Pjūvio paviršius labai lipnus, mėsa suminkštėjusi, įdubimai paspaudus neišsilygina. Kvapas jaučiasi stiprus rūgštus, puvimo kvapas. Jeigu mėsa buvo supakuota modifikuotoje dujų atmosferoje, tai kartais atidarius pakuotę gali jaustis silpnas lyg gedimo kvapas, tačiau per pora minučių jis turi išgaruoti, pauosčius mėsą jis turi nesijausti. Kai jaučiasi gedimo, puvimo kvapas mėsos gilesniuose sluoksniuose, tai tokia mėsa tikrai nėra šviežia ir negalima jos vartoti. Nekokybiški, pradėję gesti riebalai keičia spalvą į žalsvą su purvinu atspalviu, tepūs, jaučiamas aštrus jų skilimo kvapas.

Specialistė sako, kad perkant visada atidžiai apžiūrėkite pakuotę iš visų pusių. Jeigu perkate paukštieną iš ledo vitrinos ar sveriamą mėsą, tai padavus pardavėjai dar kartą pasižiūrėkite ką jums supakavo. Kilus įtarimui, nedvejokite tyliai ir kalbėkite su pardavėju, mandagiai išsakykite savo abejones dar neišėjus su produktu iš prekybos vietos. Visi prekybininkai noriai bendradarbiauja, kalba ir siekia, kad klientas išeitų patenkintas.

„Jeigu taip nutiko, kad nusipirkote, parsinešėte namo ir tik tada supratote įsigiję nekokybišką produktą, aš siūlau neišmesti ir pasiėmus, grįžti į prekybos vietą. Tik mūsų atsakingumas ir neabejingumas skatina tobulėti tiek prekybos atstovus, tiek gamintojus. Nepavykus suprasti vieniems kitų prekybos vietoje, visada galite kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą tiek nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba pildant pranešimą jų tinklapyje www.vmvt.lt," – pataria VšĮ „Sveikatai palankus" maisto saugos ir kokybės ekspertė Akvilė Lekavičiūtė.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Kas išduoda, kad vaikas galėjo patirti seksualinį smurtą?

Visuomenėje įprasta manyti, kad seksualinę prievartą vaikai patiria užpulti nepažįstamų žmonių. Tačiau tyrimai rodo, kad 90 proc. nukentėjusių vaikų buvo išnaudojami šeimos nario arba kito artimo žmogaus: kaimyno, mokytojo, trenerio ir pan.

R. Bogušienė: kokie pieno produktai sveikiausi vaikams, o kokių geriau atsisakyti

Apie pieno produktus vaikams kalbiname maisto technologę ir mitybos specialistę, VšĮ „Sveikatai palankus" direktorę ir dviejų vaikų mamą Ramintą Bogušienę.

Vasarą suaktyvėjo meningitą sukeliantys virusai

Šiltą vasarą suaktyvėja virusai, sukeliantys infekcinį nervų sistemos susirgimą - meningitą. Jis labiausiai pažeidžia minkštuosius smegenų dangalus. Kauno klinikinės ligoninės pediatrai naujus šios ligos atvejus registruoja kiekvieną savaitę.

Specialistė atskleidžia esminę taisyklę, kaip išsirinkti geriausią priemonę nuo saulės

Kas sveikiau – kai apsaugos nuo saulės filtrai atspindi ar kai sugeria saulės spindulius? O ar žinote, kodėl pamačius, kad kremo nuo saulės sudėtyje yra pažymėta „nano“, verta pagalvoti, ar jo tikrai norite? Ar apskritai esate tikri, kad rinkdamiesi kremą nuo saulės žinote visus svarbius kriterijus? Pagaliau, ar žinojote, kad telefone galite stebėti saulės indeksą ir pagal tai rinktis apsaugą?

3 saulės pavojai, kurie gali baigtis labai liūdnai

Vasarą norime mėgautis šiluma ir saulės dovanomis. Visgi būkime atidūs, ypač, jei auginame mažus vaikus – jų oda ir organizmas nėra pasiruošęs apsiginti nuo saulės keliamų pavojų.

Supimo liga: kodėl ji kamuoja ne visus ir kaip padėti vaikui

Yra vaikų, kurie vemia pavažiavę automobiliu vos kelis kilometrus. Kodėl taip nutinka ir kaip padėti vaikui?

Jei laikysitės šių patarimų, vaikas nejaus medikų ir ligoninės baimės

Auginantiems vaikus tėvams tenka susidurti su įvairiomis mažųjų baimėmis, viena jų – ligoninės ir medikų. Dr. Lina Jankauskaitė ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Kristina Ganzijeva dalijasi patarimais, kaip įveikti šią baimę.

Vaidotas Urbonas: vaikams baltymų reikia daugiau nei saugusiems

Tyrimai įrodė, iš kokių produktų gaunami baltymai naudingiausi sveikatai.

R. Bogušienė: kaip išsirinkti šviežiausias bei kokybiškiausias braškes

Prasidėjo braškių sezonas. Parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas gardžiai kvepiančias uogas.

Dvi dažniausios vasaros traumos: ko šiukštu nedaryti prasiskėlus galvą ar nusibrozdinus

Vasarą vaikai daug laiko leidžia lauke, tad natūralu, kad ir traumų tikimybė būna didesnė. Ką daryti ir ko nedaryti, jei vaikas prasiskėlė galvą ar nusibrozdino?

Ekspertai baigė vertinti mokyklų ir darželių maistą: rezultatai stebina

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė vizitus ugdymo įstaigose - mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę.

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.