Naujas tyrimas atskleidė, kurią valandą iš tiesų turi eiti miegoti vaikai

Naujas tyrimas parodė, jog anksti migdant vaikus, gerėja ne tik jų sveikata, bet ir mamų psichologinė būklė.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Pervargę tėvai, nebežinantys, kaip rasti pusiausvyrą darbų ir buities rutinoje, gali pabandyti anksčiau guldyti vaikus miegoti. Vaikai, kurie eina miegoti anksčiau, būna sveikesni, o jų mamų psichologinė būklė paprastai būna geresnė, teigiama naujausio tyrimo išvadose.

„Tad, brangios mamos ir tėčiai, migdydami vaikus anksčiau, pasirūpinsite ne tik jų sveikata. Savo taip pat", - pranešime rašo tyrimui vadovavęs Jonas Quachas iš Murdocho vaikų tyrimų instituto Melburne (Australija).

J. Quacho ir jo kolegų teigimu, „guldyti anksti" reiškia, kad 20:30 vaikai turėtų jau miegoti.

Labai svarbu, kad tokiu metu jau miegotų pradinių klasių moksleiviai, nes jų organizme didžiausias melatonino - hormono, kuris padeda vaiko smegenims nusiraminti ir užmigti - kiekis būna apie 20:00, sako pediatrė iš Sietlo dr. Wendy Sue Swanson, rašanti tinklaraštį „The Seattle mama Doc".

„Mes žinome, kad miegas būtinas mūsų psichinei sveikatai, svarbus mūsų nuotaikai. Mes žinome, kad nuo miego trukmės ir kokybės priklauso vaikų elgesys ir gebėjimas save kontroliuoti", - sakė W. Swanson portalui „Today Parents".

„Jei vaikai eina miegoti anksti, mama turi laiko pailsėti, atlikti būtinus buities darbus, kad nenukentėtų namų rutina."

Tyrimo rezultatai pagrįsti vaikų ir tėvų apklausa, vykdyta tyrimo „Growing Up in Australia" („Augti Australijoje") pagrindu. Šiame tyrime 2004 metais pradėta stebėti tūkstančiai Australijos šeimų, kurios apklausiamos kas dvejus metus.

Tyrime panaudota informacija, surinkta apklausus tėvus, kai jų vaikams buvo 4-5 metai, vėliau, kai jiems buvo 6-7, ir galiausiai kai jie sulaukė 8-9 metų.

Išanalizavę tyrimo duomenis apie miegą ir gyvenimo būdą, tyrėjai išsiaiškino, kad vaikai, kurie anksti eina miegoti, yra sveikesni, jų gyvenimo kokybė geresnė, lyginant su kitais vaikais, be to, jų mamų psichologinė būklė taip pat geresnė.

Šie rezultatai pasitvirtino nepriklausomai nuo to, kiek vaikai miegojo - svarbiausia, kad jie eidavo miegoti anksti.

Tyrimo išvados buvo pateiktos praeitą mėnesį Melburne vykusioje konferencijoje „Sleep DownUnder 2015".

JAV Nacionalinis miego fondas rekomenduoja ikimokyklinio amžiaus vaikams miegoti 10-13 valandų, o mokyklinio amžiaus vaikams - 9-11 valandų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis