Neatsargiai valgant mėsą galima užsikrėsti bjauria liga

 (1)
Vilniaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, vis daugiau žmonių užsikrečia per maistą plintančia žarnyno infekcija - kampilobakterioze. Tai ūminė infekcinė liga, kuri pavojingiausia mažiems vaikams bei žmonėms su silpnu imunitetu.
© Shutterstock nuotr.

Užsikrečiama valgant mėsą

Kampilobakterijos labai paplitusios gamtoje ir yra viena iš dažniausių žmonių žarnyno infekcinių ligų priežasčių. Pagrindinis šių bakterijų šaltinis yra laukinių ir naminių paukščių, ypač, broilerių viščiukų, mėsa, taip pat jautiena, kiauliena, aviena ir jūrų žuvys.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Neišnešiotuko mamos kasdienybė: ašaros, baimė ir viltis
Kaip po gimdymo gyvena Kate Middleton?

Užsikrėsti galima ir nuo šunų, kačių ir kitų naminių gyvūnų, kuriems infekcija pasireiškia lėtine forma. Visgi dažniausiai į žmogaus organizmą užkratas patenka per maistą. Užsikrečiama valgant nepakankamai termiškai apdorotą paukštieną, vakuuminėse pakuotėse laikomą mėsą, nepasterizuotus pieno produktus, geriant nevirintą užkrėstą pieną ir vandenį.

Kaip atrodo liga?

Šiai infekcinei ligai būdinga staigi pradžia: intoksikacija ir virškinamojo trakto pažeidimai. Ligos simptomai paprastai pasireiškia po 1-5 dienų po užsikrėtimo: jaučiamas silpnumas, galvos ir raumenų skausmas, kankina šaltkrėtis, karščiavimas iki 40 laipsnių. Karščiuojama 2-3 dienas.

Greitai prasideda viduriavimas, spazminiai pilvo skausmai, pykinimas ir/ar vėmimas.

Kampilobakteriozė gali komplikuotis kraujo užkrėtimu, kepenų, kasos uždegimu, sąnarių uždegimu, meningitu, paralyžiais.

Žūva karštyje

Užšaldytoje mėsoje, paukštienoje kampilobakterijos išgyvena net keletą mėnesių, tačiau yra labai jautrios karščiui, rūgščiai, druskai; džiovinant mėsą - jos taip pat greitai žūva.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad ruošiant maistą kiti produktai taip pat gali būti užteršti kampilobakterijomis maistą tvarkančio asmens rankomis, virtuvės įrankiais ar nuo sąlyčio su žalia mėsa.

Nors kampilobakterijos randamos gyvūniniame maiste, tačiau skirtingai nei salmonelės, jos jame nesidaugina, todėl maisto kilmės protrūkiai kyla retai.

Kaip apsisaugoti?

Norint apsisaugoti nuo šios infekcijos, būtina laikytis asmens ir maisto higienos principų. Vilniaus visuomenės sveikatos centras rekomenduoja:

- maistui vartokite tik labai gerai išvirtus, iškeptus mėsos, ypač vištienos produktus;

- mėsą ir jos produktus laikykite šaldytuve;

- venkite kryžminio maisto užteršimo: gyvūninį maistą laikykite atskirai nuo kitų produktų;

- ruošdami maistą kruopščiai plaukite rankas po sąlyčio su žalia mėsa ir tarp atskirų maisto ruošimo etapų. Virtuvės paviršius, įrankius, kurie lietėsi su žalia mėsa, paukštiena, žuvimi, nuplaukite šiltu tekančiu vandeniu;

- venkite nepasterizuoto arba nevirinto pieno ir jo produktų. Ypač tokio maisto nereikėtų duoti mažiems vaikams;

- kruopščiai nuplaukite daržoves ir vaisius;

- saugokite geriamojo vandens šaltinius nuo užteršimo gyvūnų fekalijomis;

- maistui vartokite kokybišką geriamąjį vandenį. Jei nesate tikri, kad vanduo saugus, geriausiai vartoti jį tik virintą;

- kruopščiai nusiplaukite rankas muilu ir vandeniu prieš valgydami, prieš ruošdami maistą, kiekvieną kartą pasinaudoję tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, viduriuojančių žmonių išmatomis;

- mokykite vaikus ir patys rodykite jiems pavyzdį, kaip tinkamai plauti rankas (prieš valgį ir ypač po sąlyčio su namuose auginamais gyvūnėliais).

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Trys R. Bogušienės patarimai, kad vaikai pamėgtų sveiką maistą

Dažnai mamos skundžiasi: „mano vaikas nieko nevalgo", „mano vaikas valgo tik sveikatai nepalankų maistą".

Skanūs ir nebrangūs patiekalai šeimai: rekomenduoja R.Bogušienė (3)

Mokome ugdymo įstaigos bendruomenės tėvelius, personalą ir virėjas, kaip paruošti maistą, kad būtų ne tik skanu, nebrangu, bet ir sveikatai palanku. O tai, pasirodo, gana paprasta. Maisto technologė Raminta Bogušienė atsako į keletą tėveliams rūpimų klausimų ir dalijasi sveikatai palankesniais receptais.

Paaiškėjo, kuris vaikas šeimoje linkęs labiau sirgti (14)

Jei auginate mažiausiai du vaikus, tikriausiai pastebėjote, kad jaunesnis būdamas tokio pat amžiaus, kaip buvo vyresnis, serga kur kas mažiau. Mokslininkai atrado logišką paaiškinimą, kodėl taip yra.

Psichologė atskleidžia, kodėl daugeliui tėvų vis dar norisi mušti vaikus (107)

Kas yra griežtas auklėjimas, ir ar reikia bausti vaikus, kalbamės su gydytoja psichiatre psichoterapeute Agne Kirvaitiene.

10 svarbiausių vaikų mitybos principų (1)

Seniai visiems žinoma, kad vaikai turi valgyti reguliariai, įvairų ir subalansuotą maistą, kuriame nėra daug cukraus, druskos, riebalų, gausų skaidulinių medžiagų.

10 išbandytų būdų, kurie padės pagerinti jūsų vaikų miegą

Vienokių ar kitokių miego problemų turi nemažai mažų vaikų.

Kada iš tiesų verta šalinti tonziles (8)

Pasikonsultuoti su gydytoju dėl tonzilių gydymo ar šalinimo tenka ne vienai vaikus auginančiai šeimai. Leisti operuoti vaiką ar gydyti konservatyviai, tikintis, kad augantis vaikas „išaugs“ ir šią problemą?

Tiesa ir mitai apie peršalimo ligas

Peršalimo ligomis dažniau sergame rudenį ir žiemą, mat virusai išplinta tam tikrą sezoną.

Dažniausia mitybos klaida, kurią daro tėvai vaikui susirgus

Kai vaikas sveikas, jam rekomenduojama valgyti penkis kartus: pusryčius, pietus, vakarienę, o tarp jų - priešpiečius ir pavakarius. Tačiau vaikui sunegalavus, mitybos režimas, nori nenori, ima ir sutrinka. Ką reikėtų žinoti apie sergančių mažylių slaugą ir valgydinimą?

Ką svarbu žinoti, jei pakilo temperatūra

Kai vaikui pakyla temperatūra, tėvams visada pasidaro neramu: kokia liga netrukus „išlįs"?

6 būdai sustiprinti imunitetą ir nesusirgti (2)

Visi gimstame turėdami imunitetą, nes tai genetiškai nulemtos organizmo sandaros ypatybės. Tačiau iš patirties žinome, kad vienų vaikų imunitetas yra stipresnis, o kiti - serga ir serga.

7 maisto produktai, kurie vaiko bacilas ir saugo nuo ligų

Maisto produktai, kurie padeda saugotis arba gydytis jau užklupus peršalimo ligoms.

Viena dažniausių vaikiškų ligų: aštrus skausmas ir pablogėjusi klausa

Ausies uždegimas yra bene dažniausia slogos komplikacija.

Taisyklės, kurios padės nesusirgti, kai aplink visi serga (4)

Vaikus auginančios šeimos baiminasi šaltojo metų laiko, ir ne be pagrindo - įrodyta, jog mažiems vaikams sirgti virusinėmis kvėpavimo takų ligomis jo metu tenka ne kartą ir ne du.

Jei užklupo kosulys: pirmoji pagalba namuose (2)

Daugelis peršalusių vaikų kosėja dėl viršutinių kvėpavimo takų užkrato, kuris dažniausiai būna virusinis. Įprastai bakterijos kimba į darbą, kai joms kelią paruošia virusai.