Norintiems nesirgti: 2 produktai, kurie saugo nuo ligų

(1)

Apie liaudies mediciną žinome visi – jos priemonės mums padeda pagyti susirgus, o profilaktiškai naudojamos saugo nuo virusų bei bakterijų. Šaltuoju metų laiku kiekvienuose namuose rekomenduojama turėti česnako ir spanguolių. Kuo šie produktai ypatingi?

Česnakai - ir maistas, ir vaistas


Liaudies medicinoje česnakas naudojamas peršalimo ligų profilaktikai, imuniteto stiprinimui, taip pat slogai, bronchitui, gripui gydyti. Česnakas dėl savo savybių vadinamas natūraliu antibiotiku. Česnakuose yra stiprių fitoncidų, sudarytų iš lakiųjų medžiagų. Česnakai efektyviai gydo ir didina organizmo atsparumą infekcinėms ligoms. Česnake yra eterinio aliejaus, kuris pasižymi stipriu kvapu ir antiseptinėmis savybėmis.


Česnakai sužadina apetitą, gerina virškinimo sistemos darbą. Jau senovėje česnako duodavo valgyti sumažėjus apetitui, nuo pilvo skausmų ir kitų ligų. Česnake esantys fitoncidai naikina bakterijas ir puikiai išvalo nosiaryklę, plaučius, bronchus, o per odos poras padeda iš organizmo išvaryti susikaupusias nuodingas medžiagas.

Kelias minutes kramtydami česnaką, užmušite visas bakterijas, gyvenančias burnoje.


Jei skauda gerklę, padės česnakų tyrė, paskaninta medumi bei citrina (viskas lygiomis dalimis). Ją užgerti šiltu vandeniu. Minėtą tyrę galima vartoti ir profilaktiškai.


Mažiems vaikams siaučiant virusams padės toks česnako panaudojimo būdas: pasmulkinkite česnakų skiltelių ir lėkštelių su jomis išdėliokite šalia miegančio vaiko lovos ar kitose vietose. Kas dieną ar dvi atnaujinkite česnakus.

Paaugusiam vaikui galima padaryti karolius iš česnako: suverti nuluptas česnako skilteles ant siūlo adatos pagalba ir užrišti tokius „karolius" vaikui ant kaklo.


Susmulkintų česnako skiltelių galite sudėti į plastikines dėžutes nuo šokoladinių kiaušinių (kuriuose slepiami žaisliukai). Pradūrus jose skylučių ir pakabinus virš kūdikio lovelės, turėsite antivirusinę karuselę.


Kitas būdas - įsiūti nuluptų česnako skiltelių į vaiko rūbelius. Šis būdas tinka, jeigu vaikas nenori nešioti česnakų karolių, plėšia juos nuo kaklo. Prie apykaklės įsiūto česnako jis nesuras.


Pratinkite vaikus valgyti česnakų. Galite namuose surengti „česnakų" dienas, kuomet vieną dieną gaminsite įvairių patiekalų su česnakais. Žinoma, vertingiausi yra patiekalai, kuriuose česnakas yra mažiausiai apdirbtas.


Sveikatingumo ištekliai raudonojoje uogoje


Spanguolių nauda sveikatai - neabejotina, jos naudojamos liaudies medicinoje. Šimtai tyrimų yra įrodę, kad spanguolėse esančios biologiškai aktyvios medžiagos gerina sveikatą. Pavyzdžiui, spanguolėse esantys polifenoliai pasirodė galį palaikyti sveiką šlapinimosi sistemą ir apsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Visi vaisiai žmogaus maistą papildo reikalingais vitaminais, tačiau spanguolių uogos yra ypač turtingas sveikatą stiprinančių polifenolių šaltinis. Kadangi spanguolės karčios ir turi labai nedaug cukraus, jos dažnai valgomos su cukrumi arba medumi.

Spanguolės turi daug vitamino C, tai pat vitaminų B1, B2, E, P ir mineralų magnio, fosforo, kalcio, kalio, jodo, geležies, vario, mangano. Iš viso nustatyti 25 cheminiai elementai, įeinantys į spanguolių sudėtį.


Lietuvių liaudies medicinoje žinoma daug receptų, kaip spanguolės naudojamos kuo įvairioms ligoms gydyti. Kadangi žmogaus organizmas gerai įsisavina spanguolėse esančias medžiagas, jas arba spanguolių ekstraktą naudinga vartoti nuolat.


Vaikams nuo 12 mėnesių (kartais siūloma nuo 9 mėn.) jau galima duoti termiškai apdorotų spanguolių, sulčių, padažų. Spanguolėse gausu organinių rūgščių, tad suvalgius daug šių uogų gali perštėti liežuvį, parausti oda apie burnytę.

Pirmą kartą vaikui duokite ne daugiau kaip pusę arbatinio šaukštelio uogų, kiekį didinkite pamažu. Jeigu jūs ar vaikas serga skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, spanguolių vartoti negalima.


Geriausia, jei uogas malsite prieš pat valgant, cukrumi jų verčiau nesaldinti. Jei mažylis nemėgsta rūgštaus maisto, spanguoles galite sumaišyti su obuolių ar bananų tyre. Uogų negalima kaitinti daugiau nei iki 60 laipsnių. Antraip praras gydomąsias savybes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis