Paaiškėjo, kiek kartų per dieną sveikiausia valgyti vaikams

Kiek kartų per dieną valgo jūsų vaikai: laikotės griežtesnės tvarkos valgyti pusryčius, pietus ir vakarienę? O gal jūsų mažylis iš tų, kur užkandžiauja visą dieną šį bei tą, ir yra neaišku, kada jo pietūs ar vakarienė?

Kiek kartų valgyti yra sveikiausia?

Suomijos Universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kiek kartų per dieną yra sveikiausia valgyti vaikams. Rezultatai yra tokie, kad optimaliausia yra, kai vaikas valgo penkis kartus per dieną: pusryčius, pietus, vakarienę bei du kartus užkandžiauja.

Jeigu šeima laikosi tokio mitybos plano, vaikai auga turėdami tinkamiausią jų amžiui kūno masės indeksą. Jeigu praleidžiamas nors vienas valgymas, valgoma nereguliariai, didėja tikimybė, kad vaikai turės didesnį svorį, negu vidutinis.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip gimsta milžinai: sunkiausi 2013 metų kūdikiai
Aistė Jasaitytė - Čeburiak - apie didžiausią savo metų atradimą

Tyrime dalyvavo 4000 vaikų nuo gimimo iki 16 metų. Vaikai, kurie maitindavosi nereguliariai, praleisdavo vieną iš valgymų, turėjo poilinkį į didesnį kūno svorį.

Mokslininkai neabejoja, kad mityba yra vienas iš svarbiausių veiksnių, turinčių įtakos vaikų nutukimui, o ir apskritai, jo sveikatai. Todėl jei tėvai nori savo vaikus matyti sveikus ir protingus, jie turi pratinti juos valgyti reguliariai.

Taip, taip, protingus! Štai Adelaide universiteto mokslininkai (Australija) jau anksčiau yra paskelbę, jog vaikai, kurie ankstyvoje vaikystėje valgė sveiką maistą, gali turėti šiek tiek didesnį intelekto koeficientą (IQ), nei tie, kurių maistas nebuvo sveikas.

Kaip maistas susijęs su vaiko protu?

Tyrimo autorė dr. Lisa Smithers stebėjo daugiau nei 7000 vaikų nuo pusės iki aštuonių metų amžiaus. Mokslininkė atrado, kad egzistuoja koreliacija tarp vaiko mitybos ir jo intelekto koeficiento. 

Vaikai buvo iš labai skirtingų socialinių sluoksnių ir valgė labai įvairų maistą, tačiau maitinęsi namuose gamintu, sveiku maistu su daug daržovių ir vaisių, paaugę rodė kiek didesnius intelektinius gebėjimus nei tie, kurie nuo nuo ankstyvos vaikystės valgė specialiai vaikams paruoštą maistą (tyrelės ir pan.), anksti pradėjo valgyti greitą maistą arba pusfabrikačius.

IQ įtakos taip pat turėjo ir tai, ar vaikas buvo maitinamas krūtimi. „Vaikai, kuriems nuo ankstyvo amžiaus buvo nevengiama duoti daug šokolado, sausainių, ledinukų, įvairių saldžiųjų gėrimų ir bulvių traškučių sulaukę aštuonerių rodė bent 2 balais mažesnį intelekto koeficientą“, - teigė tyrimo autorė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis