Padėvėti batai vaikui: kenkia pėdutei ar drąsiai galima avėti?

Atsakymų į šį klausimą galima išgirsti įvairių: vieni tvirtina, kad mažyliams tinka tik nauji batukai, kiti sako, kad vaikai batus avi taip trumpai, kad padėvėti batai tikrai nekenkia kitam jų avėtojui.

Daugelis tėvų dėl finansinių priežasčių kelia sau klausimą: ar gali vaikai nešioti padėvėtus batus? Ekspertai tam pritaria. Tyrimais įrodyta, kad per maži batai kenkia vaiko pėdai, o štai avalynė „iš antrų rankų" – ne. Taigi, nieko smerktino taupymo sumetimais įsigyti padėvėtus geros būklės batus, rašo portalas „Netpapa“.


Vis dėlto, tėvai dažnai į tai žiūri neigiamai, kadangi argumentų prieš padėvėtus batus galima išgirsti ant kiekvieno kampo. Tai skamba maždaug taip: „Jie kenkia pėdoms, nes vaikai gali perimti prieš tai batus avėjusiojo eiseną ar pėdos formą".


Ortopedas Christianas Kleinas yra vaikų pėdų specialistas. Jis patvirtino, kad mokslas tokių pareiškimų nepalaiko. Padėvėti batai negali deformuoti pėdos ar pakenkti vaiko eisenai. Taigi, nereikia išmesti savo vaiko išaugtų batų. Juos vėliau galės avėti jo broliukas ar sesutė.


Specialistai siūlo tik geros būklės padėvėtus batus


Ekspertai pataria pakartotinai naudoti padėvėtus vaikų batus dėl ekologinių ir ekonominių priežasčių. Jie vaikui nekenkia, o tėvai taupo pinigus. Taigi, į klausimą „Ar vaikai gali nešioti padėvėtus batus?" ekspertai neabejodami atsako „Taip". Tik svarbu, kad nebūtų nunešiotas batų padas. Be to, būtina pirkti tinkamo dydžio batus.


Nėra priežasčių neavėti dėvėtų batų


Mokslininkų komanda, atlikusi tyrimą pavadinimu „Vaikų pėdos – vaikų batai", ištyrė 858 vaikus ir apklausė 726 tėvus. Kas antra motina leidžia vaikui nešioti dėvėtus batus. Dauguma moterų to gėdijasi ir jaučiasi dėl to prastai. Vis dėlto, mokslininkų atliktas tyrimas neatskleidė jokių neigiamų pėdų pakitimų. Sporto mokslininkas Wielandas Kunzas iš Zalcburgo patvirtino, kad avalynės pardavėjai atkreipia motinų dėmesį į tariamai žalingą padėvėtų batų poveikį.

Anksčiau batų padai buvo mažiau atsparūs, todėl greičiau nusidėvėdavo. Šiais laikais jie gaminami iš patvarių medžiagų, dėl ko vaikas nespėja jų sudėvėti ir gali perduoti mažesniam vaikui. Tereikia atkreipti dėmesį į du ekspertų patarimus. Pirma, padas neturi būti nuklemptas. Antra, jeigu norite nupirkti tinkamo dydžio batus, pridėkite prie savo vaiko pėdos nuo dvylikos iki septyniolikos milimetrų.


Vida Press


Negalima avėti per mažų batų!


Profesoriai Elisabeth Groll-Knapp ir Wilhelmas Firbas iš Vienos medicinos universiteto vieno tyrimo metu išsiaiškino, kad 69 procentai jaunų žmonių avi per mažus batus. Tai neigiamai atsiliepia pėdos augimui. Vaiko pėda vystosi iki šešiolikos metų, todėl labai svarbu, kad augančio vaiko batuose būtų pakankamai laisvos vietos, mat pėdą sudaro kremzlės ir minkštieji audiniai. Vaikas nejaučia, kai batas spaudžia, todėl labai svarbu, kad tėvai pasirūpintų tinkamu avalynės dydžiu.


Per maži batai pakeičia pirštų padėtį, gali skausmingai spausti tam tikrus taškus, suformuoti pūsles ar sąnarių pakitimus. Jeigu nešiojami netinkami batai, gali atsirasti šalčio ar sustingimo pojūtis. 98 procentai vaikų gimsta su sveikomis pėdomis. 40 procentai suaugusių žmonių skundžiasi pėdų problemomis. Tai įrodo, kaip svarbu vaikams parinkti tinkamus batus. Ir visiškai nesvarbu, jie bus padėvėti ar nauji. Svarbiausia, kad pėdoms būtų ne per mažai vietos, nes priešingu atveju sutrinka pėdos vystymasis ir padedamas pamatas problemoms, su kurių neigiamais padariniais tenka susidurti suaugus.


Vida Press


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis