Piknikas su vaikais gamtoje – ką valgyti ir ko vengti?

Nors gamta geru oru nelepina, noras savaitgalį bent trumpam ištrūkti į gamtą ar sodybą užmiestyje niekur nedingsta.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Lauko žaidimai, kita aktyvi veikla ir maisto gaminimas ant laužo ypač vilioja vaikus, kurie dažnai pareiškia norą gamtoje švęsti ir svarbiausią dieną metuose – gimtadienį. Šventės organizavimas atvirame ore tėvams gali tapti tikru iššūkiu – sveiko maisto gaminimas ir transportavimas reikalauja kur kas daugiau pastangų nei staliuko kavinėje užsakymas. Vis dėlto pasak sveikatai palankaus maisto technologės ir mitybos ekspertės Ramintos Bogušienės, tokia šventė vaikams padarys žymiai didesnį įspūdį, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į maisto, kurį skanaus mažieji, pasirinkimą.

„Švenčiant vaiko gimtadienį kavinėje ar specialiuose žaidimų kambariuose, susiduriama su pagrindine problema – valgiaraštyje dažniausiai dominuoja riebus, aliejuje keptas, padažuose paskendęs, daug cukraus ir druskos bei mažai skaidulinių medžiagų turintis maistas. Įprastai pasirinkime iš pagrindinių patiekalų dominuoja picos, keptos bulvytės su padažu ar kiti gruzdinti patiekalai, – sako R. Bogušienė. – Tiesa, net jeigu ir būtų galimybė užsisakyti sveiką patiekalą, vaikai jo greičiausiai nepasirinktų. Priežastys dvi: jei viena šalia kitos yra dvi skirtingos alternatyvos, vis tiek dažniausiai nugalės greiti angliavandeniai (picos, bulvytės ar kt.), taip pat pirmiausia sveikos mitybos principais turėtų vadovautis tėvai ir būti sektinu pavyzdžiu vaikams."

3 patarimai ką pagaminti vaiko gimtadieniui.

  1. Užkandžiai. Iš anksto namuose ar jau gamtoje galima pasigaminti sveikuoliškų užkandžių, kurie patiks tiek vaikams, tiek ir jų tėvams. Mitybos žinovė siūlo išbandyti sūrio, pomidorų bei linų sėmenų sumuštinukus ant ruginės duonos arba grikių trapučių. Sumuštiniams taip pat tinka avokado ir išspaustos citrinos užtepėlė, įvairios daržovės bei žalumynai. Taip pat mažuosius svečius galima nustebinti vištienos ir daržovių keksiukais. Vietoje įprastų miltų tešlai patariama naudoti avižinius dribsnius, bolivinės balandos ar sorų kruopas, grikių arba kukurūzų miltus. Įdarui puikiai tinka smulkinta vištienos krūtinėlės mėsa bei troškintos sezoninės daržovės – morkos, moliūgai, cukinijos, ankštinės daržovės. Mitybos ekspertė siūlo šiuos keksiukus išbandyti tiems tėveliams, kurie galvoja, kad vaikai nemėgsta daržovių – greičiausiai šis įsitikinimas kartu su kepiniais dings akimirksniu.

  1. Karštas patiekalas. Ant grilio kepta mėsa skanesnė ir sveikesnė nei kaitinama aliejaus pripiltoje keptuvėje, todėl į gamtą verta prigriebti kepsninę ir mėgstamos mėsos. „Pirmenybę teikčiau šviežiai ruoštai mėsai ir siūlau vengti stipriai sūdytų, rūkytų, vytintų ar konservuotų mėsos gaminių. Ant grilio galima kepti vištienos ir daržovių iešmelius, vištienos petelius ar kulšeles – šie gaminiai vaikams itin patrauklūs, mat juos patogu laikyti rankose, neprireikia didelių kąsnių. Tik atminkite, kad odelę, kuri kepimo metu apsaugo mėsą nuo degėsių, prieš valgant reikėtų pašalinti", – pataria R. Bogušienė. Pasak jos, visiškai reikėtų atsisakyti minties ant laužo kepti rūkytas dešreles. Rūkytuose gaminiuose ir pusgaminiuose dažniausiai yra nitritinės druskos, kuri kepimo metu išskiria kancerogenines medžiagas – nitrozaminus. Be to, svarbu atminti, kad net ir prie pačios liesiausios ir lengvai virškinamos mėsos lėkštėje turėtų būti šviežių daržovių.

  1. Desertai. Galvojant apie saldėsius ir grilį, turbūt daugelis įsivaizduoja Vakarų šalyse itin populiarų ir Lietuvoje vis dažniau gamtoje valgomą desertą – keptus zefyrus. Mitybos ekspertė pataria atsisakyti šio saldumyno, kurio pagrindą sudaro rafinuotas cukrus ir vanduo. Virš ugnies kepami zefyrai greitai apanglėja, tad kartu su didžiule cukraus doze vaikai gaus ir kancerogenų. Sveika alternatyva šiam desertui galėtų tapti ant laužo kepami vaisių vėrinukai. Pasak R. Bogušienės, ant iešmų patiems verti pasirinktus vaisius ir juos kepti – smagi pramoga visai šeimai. Desertui puikiai tinka ir šviežios uogos bei vaisiai ar jais įdaryti keksiukai.

R. Bogušienė atkreipia dėmesį, kad valgant gryname ore reikėtų laikytis ir esminių higienos reikalavimų – gendantį maistą vežti ir laikyti šaltkrepšiuose, geriamuoju vandeniu gerai nuplauti vaisius, daržoves, žalumynus, o svarbiausia – rankas. Taip pat svarbu vengti maisto, kuris didina mikrobiologinės maisto taršos tikimybę – kreminių tortų ir panašių konditerinių gaminių. Jeigu diena pasitaikė karšta, tėveliai turėtų užtikrinti, kad vaikai nepamirštų gerti vandens.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Ekspertai baigė vertinti mokyklų ir darželių maistą: rezultatai stebina

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė vizitus ugdymo įstaigose - mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę.

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.

Lietuvos vaikai suvartoja keturiskart daugiau cukraus už normą: kur ir kiek jo pridėta

Lietuvos gyventojai kasdieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau cukraus, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar daugiau - kai kurių tyrimų duomenimis, net keturis kartus daugiau nei norma.

Važiuojant supa ir pykina: kaip padėti vaikui

Šylant orams vis dažniau savo vaikus sodinsime į automobilius ir vyksime poilsiauti. Deja, kai kurie tėvai jau žino, kad kelionės ne visada būna malonios.

Gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė – apie natūralias gydymo priemones susirgus vaikui

Šiais laikais pasaulyje populiarėjanti sveikos gyvensenos ir natūralumo tendencija tampa aktuali ir gydant vaikus.

Indrė Kavaliauskaitė Morkūnienė atskleidė, kaip savo vaikus gydo be vaistų

Šiais laikais apie vaikų priežiūrą tėvai gali rasti gausybę informacijos – kaip gydyti, kokius metodus taikyti ir kaip išvengti ligų.

Ledų sezonas: kokių ir kiek per dieną sveika valgyti vaikui

Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?

Vaiką atakuoja alergija: svarbu žinoti

Kaip sužinoti, ar mažylis tikrai alergiškas?

Kamuoja sausas kosulys: 10 priežasčių, kodėl

Sausas kosulys – ne vienos ligos požymis. Štai 10 galimų priežasčių.

Nemaloni akių liga, neaplenkianti ir vaikų

Ką daryti, jeigu ant vaiko akių vokų neretai atsiranda miežis?

Profesorė – apie vitamino D trūkumą ir poveikį sveikatai

Devyniems iš dešimties Lietuvos gyventojų trūksta vitamino D. Nors apie jo naudą pastaraisiais metais imta nemažai kalbėti, tačiau Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) Biotechnologijos instituto profesorė imunologė Aurelija Žvirblienė pastebi, kad ne visada viešojoje erdvėje pateikiama informacija būna moksliškai pagrįsta.

Nieku gyvu nedažykite kiaušinių šiais būdais, ypač, jei auginate vaikus (1)

Velykiniai kiaušiniai: kaip marginti, kad nepakenktume sveikatai? Į šį klausimą atsako Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistai išplatintame pranešime spaudai.