Sausas oras namuose sukelia daugiau bėdų, negu galite įsivaizduoti

Sakoma,kad šiluma kaulų nelaužo. Tačiau prasidėjus šildymo sezonui pernelyg sausas oras erzina nosis, ima perštėti gerklė.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Sandarūs langai, nereguliuojamas šildymas išsausina orą. Vaiko organizmas jautresnis nei suaugusiojo, todėl jei nosies gleivinė išsausėjo, skauda gerklę, kankina kosulys, peršti akis, niežti odą, galima įtarti, kad drėgmės lygis namuose pasiekė kritinę ribą.

Sauso oro sukelti negalavimai panašūs į peršalimo ligas, todėl tėvai dažnai pamano, kad vaikas susirgo. Tačiau yra vienas skirtumas – dėl sauso namų oro vaikui temperatūra nepakyla.

Sausas oras kaltas, jeigu vaikui sunku kvėpuoti pro nosį, nosies gleivinė išsausėjo, paviršiuje atsirado žaizdelių, šašų, jei ryte sunku ir skauda ryjant, o dieną tai praeina. Vaikas gali skųsti pablogėjusiu apetitu, nes dėl išsausėjusios gleivinės pakito skonis ir kvapas. Sauso oro sukelti valgymo ir miego sutrikimai ypač dažnai kamuoja naujagimius ir kūdikius. Jų jautrios nosys yra vienas svarbiausių organų, nes užsikimšus nosiai, kvėpuoti pro burną jiems itin sunku.

Nors sausas oras tik nestipriai sutrikdo kvėpavimo takų veiklą, į tai nereikėtų abejingai numoti ranka. Sausas oras susilpnina gynybines vaiko organizmo funkcijas, vaikas tampa mažiau atsparus užkrečiamųjų ligų sukėlėjams, gali greičiau pavargti, būti dirglesnis.

Nosis atlieka daug svarbių darbų, saugančių žmogų nuo ligų sukėlėjų. Įkvėptas oras nosyje yra filtruojamas, sušildomas iki kūno temperatūros, sudrėkinamas, tad į plaučius patenka švaresnis. Jei nosies gleivinė išsausėjusi ir pažeista, ši gynyba labai susilpnėja.

Pirmoji pagalba – vėdinimas

Kad namuose nesijaustumėte lyg saunoje, per šildymo sezoną rūpinkitės oro kokybe. Efektyviausias būdas atkurti reikiamą drėgmę - kambarius vėdinti. Išveskite vaikus iš to kambario, tada atverkite langus ir uždarykite duris.

Labai svarbu taip padaryti prieš miegą. Vaikas geriau miegos ir ryte geriau jausis, jei vakare jo kambarys bus išvėdintas. Jei bijote, kad išvėdintame kambaryje vaikui vėsoka, užklokite dar viena antklode.

Geriausia, jei kambaryje santykinė oro drėgmė yra 40 -60 proc. Pamatuoti ją galima drėgmamačiu.

Troškų orą atgaivinti padės ant radiatoriaus kabinamas molinis indas su vandeniu. Molis puikiai sugeria vandenį, o šildamas jį garina.

Kitas būdas – palikti kambaryje indą su vandeniu, tik jokiu būdu ne karštu ir garuojančiu. Jei indas bus pastatytas prie šilumos šaltinio, vanduo garuos greičiau.

Šiltoje patalpoje drėgmę garina visi šlapi daiktai, todėl net kambaryje išdžiaustyti skalbiniai padės pasiekti šį efektą. Taip pat valykite grindis ar dulkes tik drėgnai.

Sauso oro požymiai:

vaikui užsikimšo nosis, tapo sunkiau kvėpuoti, o temperatūros jis neturi;

pabudusiam skauda gerklę, sunku ir skauda ryjant, vėliau tai praeina;

vaikas prasčiau valgo, sudirgo jo uoslė;

neramiai miega naktį, kosčioja, šnirpščia nosimi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis