Seksualinė prievarta: kaip apsaugoti savo vaikus?

Tikriausiai ne vienas esame girdėję skaudžių seksualinės prievartos istorijų. Statistiškai „plėšrūnas“ būna artimas šeimos draugas, dėdė ar dar artimesnis žmogus. Sunku patikėti, bet dauguma vaikų, kurie išnaudojami, tėvai nepatiki! Kodėl?


Puoselėkime vaiko atvirumą ir pasitikėjimą mumis


Čia svarbų vaidmenį atlieka tėvų reakcijos į vaiko atvirumą. Nežiūrint netinkamo vaiko elgesio, turime atitinkamai švelniai reaguoti, kad vaikas išdrįstų mums visą laiką atsiverti! Tokiu atveju vaikui nebus sudėtinga natūraliai pasipasakoti, jei kas nors jį neleistinai ar per daug liečia. Išmokykime vaikus skirti paslaptis nuo staigmenų. Paslaptys ir staigmenos skiriasi iš esmės. Staigmenas darydami džiuginame žmones, o paslaptys skirtos ilgai, o gal ir amžinai tylėti bei nuslėpti kažką negero. Skirtingi atspalviai, kuriuos būtina išaiškinti savo vaikams.


Kiekvienas turime teisę į privatumą


Dar vienas svarbus veiksnys - privatumas. Kai einame į tualetą ar norime persirengti, neretai vaikai be jokių ribų eina su mumis. Aiškinkime, kad yra vietos, kur žmogus nori būti vienas. Dažnai vaikai atslenka visiškai netinkamu tėvams metu, intymiu momentu... Kalbėkimės, kad mama ir tėtis turi savo laiką vienas kitam ir paprašykime vaikų gerbti tėvų privatumą. Jie privalo į tai žiūrėti rimtai.


Kai nueiname pas gydytoją, vėlgi vaikui paaiškinkime, kad nusirengti reikėjo dėl gerų intencijų, t.y. sveikatai patikrinti ir, be to, mama ar tėtis būna šalia. Svarbu atskirti ir apkalbėti įvairias galimas situacijas. Paklauskite savo vaikų: "Jei būnant su draugais (o gal net svetimas žmogus) sugalvos tavęs paprašyti nusirengti, ar tu nusirengtum?"


Ar aplinka, į kurią išleidžiame vaiką, yra saugi?


Ištirkime aplinką, į kurią išleidžiame vaiką vieną – ar ten jam saugu būti vienam? Neleiskime mažamečių vienų į viešąjį tualetą. Tai labai rimta! Mūsų uždavinys – išmokyti vaiką esminių saugos taisyklių, kurios padeda netinkamoje, nepriimtinoje situacijoje pasakyti „Ne!“ ir būti atvirais, jei įvyksta kažkas keisto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis