Siūlymas nepriimti neskiepytų vaikų į darželius toliau kiršina Lietuvos tėvus

Vasario viduryje visuomenę pasiekė žinia, kad LR Sveikatos apsaugos ministerija derina įsakymo projektą, kuriuo norima apriboti vaikų, kurie nebuvo skiepyti, teisę patekti į ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo įstaigas.

Šis projektas buvo rengiamas tik su valstybinėmis bei profesinėmis institucijomis, apeinant tiek visuomenę, tiek šeimų ir tėvų organizacijas, nors būtent šią grupę jis liečia labiausiai.

Dėl tokių ministerijos planų sunerimusios įvairios nevyriausybinės tėvų bei kitos organizacijos kreipėsi į ministeriją, prašydamos pateikti išaiškinimą, kuo grindžiamas noras pakeisti vaikų priėmimo į lopšelius bei darželius tvarką numatančią Lietuvos higienos normą ir ar toks žingsnis nebūtų diskriminuojantis žmogaus, vaiko ir paciento teises.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Prof. V. Usonio nuomonė apie vaikų skiepijimą ir priėmimą į darželį

Pasak vienos iš kreipimąsi pasirašiusių Nevalstybinių ikimokyklinio ugdymo įstaigų asociacijos pirmininkės Audronės Kancės, įsigaliojus minėtam projektui, būtų dirbtinai susiejamas vaiko ugdymas ir sveikatos apsaugos priemonės. Šiuo metu Lietuvoje skiepai nėra privalomi. Dirbtinai susiejus šią priemonę su vaiko galimybėmis gauti ugdymo paslaugas, būtų pažeidžiama vaikų teisė į ugdymą ir tėvų teisė gauti valstybės paramą auginant vaiką.

„Prevencinėje medicinoje yra naudojama daug metodų. Šiuo projektu nepagrįstai susiejant tik vieną iš daugelio metodų (vakcinaciją) su draudimu lankyti ugdymo įstaigą, realiai yra pažeidžiamas ir vienas iš kertinių paciento teisių principas - pasirinkimo laisvės principas", - teigia Audronė Kancė.

Sutikimas dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo turi būti išduotas laisva valia, tačiau įtvirtinus projekte nurodytas pasekmes vaikams, kurie nebuvo paskiepyti ar nepilnai paskiepyti, aišku, kad dėl ekonominių ar socialinių priežasčių negalinčių ikimokyklinio amžiaus vaikus namuose ugdyti tėvų laisva valia telieka skambia deklaracija.

Besikreipiančiųjų įsitikinimu, šis projektas prieštarauja ir LR Konstitucijos 29 straipsniui, kuris teigia: „Žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu."

Šis projektas pažeidžia sveikų vaikų, neskiepytų dėl tėvų įsitikinimų, teises, nes tokie vaikai negalės lankyti ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo įstaigos, o vaikai, neskiepyti dėl tam tikrų kontraindikacijų, ugdymo įstaigas lankyti galės.

Projektą paskaityti ir pareikšti pastabas/ siūlymus apie jį galima čia.

TavoVaikas.lt portalas prieš kelias dienas surengė apklausą, kurioje klausė, ar jie pritaria tokiam siūlymui. Rezultatai šiandien tokie:

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis