Skanioji uoga, kurios nauda didesnė negu tabletės

Mėlynes paprastai mėgsta ir vaikai. Kaip jas džiovinti ir šaldyti? Kokių maistingųjų medžiagų turi šios uogos?

Mėlynių nauda akių sveikatai


Daugelis tikrai žino, kad mėlynės yra naudingos akims. Šviežios mėlynės arba mėlynių sultys mažina akių nuovargį, gerina regėjimą ir tinklainės atsinaujinimą. Taip pat sustiprina matymą prietemoje ir padeda dirbantiems dirbtinėje šviesoje ar ilgai dirbantiems su kompiuteriu.

Vida Press

Kokių vitaminų yra mėlynėse?


Mėlynės gali suteikti daug naudos mūsų organizmui. Jos, kaip ir kitos miško uogos, sukaupia daug žmogui būtinų ir naudingų medžiagų. Mėlynėse yra karotino ir vitamino C, kurie palaiko kraujagyslių elastingumą, B grupės vitaminų, dalyvaujančių nervinių ląstelių metabolizme.


Vitamino A mėlynėse yra ypač daug. Jis sėkmingai neutralizuoja laisvuosius radikalus, apsaugo organizmo ląsteles nuo pažeidimo. Gausu kalio, fosforo, kalcio, ypač daug geležies ir mangano. Jie aktyvina angliavandenių, baltymų ir riebalų apykaitą bei hormonų sintezę, reikalingi augimui, kraujo gamybai, audinių kvėpavimui. Kai trūksta mikroelementų, sutrinka biologiškai veiklių medžiagų - fermentų, hormonų ir vitaminų - susidarymas.


Reikėtų atkreipti dėmesį, kad kuo labiau uoga prinokusi, tuo daugiau mėlyno pigmento – daugiau ir naudingųjų savybių.

Vida Press

Mėlynė jau nuo seno buvo naudojama kaip vaistas nuo pilvo ligų. Užkietėjus viduriams padeda šviežios uogos, viduriuojant geriausia valgyti džiovintas.


Mėlynių šaldymas


Mėlynių uogose mažai rūgščių, cukraus taip pat nedaug – tik 5–7 proc. Dėl to jos gan trumpai išsilaiko šviežios. Šaldytuve mėlynes patartina laikyti iki 5 dienų, laikant ilgiau pradės pilkėti ir praras daug maistinių medžiagų. Į šaldytuvą uogos turi būti dedamos visiškai sausos. Nuplauti geriausia prieš vartojant.


Skaniausios ir naudingiausios uogos būna iškart po surinkimo. Tačiau norint uogas išsaugoti žiemai, reikia jas šaldyti arba džiovinti. Daugiau maistinių medžiagų išlieka užšaldytose uogose. Šaldiklio temperatūra turėtų būti 20-25 °C šalčio. Derėtų naudoti tik drėgmei ir garams atsparius indus. Naudojant polietileno maišelius, prieš juos užsandarinant reikia išspausti iš jų orą ir palikti 1 cm tarpą galimam produktų išsiplėtimui.

Vida Press

Džiovinimas


Džiovinimui renkamos gerai sunokusios sausos uogos. Pavėsyje apvytinamos ir tuomet džiovinamos ne aukštesnėje nei 60 °C temperatūroje. Iš šių uogų labai tinka daryti arbatas. Džiovintas mėlynes galima vartoti net 2 metus. Ne mažiau naudingų savybių turi uogų augalų lapai, džiovinami vėdinamoje patalpoje, pavėsyje.

Vida Press


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis