Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi (+RECEPTAS)

 (3)
Šiuo metu soduose rausta trešnės ir vyšnios. Kokių naudingųjų savybių jos turi?
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

VYŠNIOS

Vyšnia turi karotino, šiek tiek vitaminų C, B ir PP, nikotino rūgšties, daug lengvai organizmo pasisavinamos geležies, kalio, magnio ir kitų mikroelementų.

Be organinių rūgščių, taip pat turi karotino, folinės rūgšties, rauginių medžiagų, gausu ir pektino. Kadangi uogose mažai cukraus, jų galima valgyti ir sergančiajam diabetu.

Vyšnios mažina rūgimą ir puvimą žarnyne, žadina apetitą, o sultys padeda atsikosėti, todėl gerai tinka sergant kvėpavimo takų ligomis.

Svarbu atminti, kad vyšnių kauliukuose yra nuodingųjų medžiagų. Be to, vyšnių, kaip ir trešnių, duokite tik didesniems vaikams. Dėl pavojaus užspringti šios uogos netinka mažiems vaikams.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© Vida Press

TREŠNĖS

Trešnės turi vitaminų C ir P, karotino, geležies. Jos labai skanios, minkštos, todėl jas vaikai ypač mėgsta.

Trešnės gerina apetitą, mažina mažakraujystę, šiek tiek - ir vidurių užkietėjimą.

Jei vaikas yra kam nors alergiškas, ir vyšnių, ir trešnių reikėtų duoti atsargiai - nuo raudonų uogų dažniau beria nei kitų.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© DELFI / Karolina Pansevič

Kada šių uogų galima duoti vaikui?

Paskanauti šių uogų vaikui galima jau į pirmųjų metų pabaigą, bet tik po 2-3 uogytes (arba sulčių), vėliau - po keletą. Tik reikia nulupti uogos odelę ir išimti kauliuką.

Vyresniam vaikui luobelės lupti nereikia, nes ir joje yra vitaminų, padeda virškinti, valo organizmą. Uogomis galima paskaninti jogurtą ar kruopų košę. Tinka ir šaldytos.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© Vida Press

RECEPTAS

Keksiukai su varške ir vyšniomis

Reikia:

200 g varškės;

200 g miltų;

150 g sviesto;

200 g cukraus;

3 kiaušinių;

šaukštelio kepimo miltelių;

1 stiklinės vyšnių.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C temperatūros.

Išlydykite sviestą ir atvėsinkite.

Suplakite kiaušinius su cukrumi, sukrėskite varškę, sviestą ir įberkite kepimo miltelius bei gerai išmaišykite.

Suberkite miltus ir vėl gerai išmaišykite.

Į keksiukų formeles dėkite po šaukštą tešlos, tuomet kelias uogas (be kauliukų), o ant viršaus vėl tešlos.

Keksiukus kepkite maždaug 20 min.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© Shutterstock
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Kaip namų sąlygomis džiovinti uogas, kad jos džiugintų visus metus

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.

Šiemet per pusmetį užregistruota daugiau susirgimų pneumokokine infekcija

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sergamumas pneumokokine infekcija padidėjo beveik 40 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Rūkote ir turite vaikų? – Tuomet turėtumėte suklusti

Ne paslaptis, kad pasyvus rūkymas, arba kitaip – kvėpavimas cigarečių dūmų užterštu oru, kelia pavojų sveikatai.

7 klausimai mitybos specialistei apie ledus ir firminis naminių ledų receptas

„Ledų sezonas“ tęsiasi, ir daugeliui tėvų kyla klausimų: kiek ir kokių ledų galima per dieną suvalgyti vaikui? Ar jis neperšals, jei juos valgys kasdien?

Kirmėlės gali sukelti ir rimtų sveikatos problemų: kaip apsaugoti vaikus

Tikimybė užsikrėsti kirmėlėmis ypač padidėja šiltuoju sezonu, kuomet vaikai didžiąją laiko dalį praleidžia gamtoje, nepaisydami kai kurių tėvų įspėjimų, tokių kaip „nusiplauk rankas po žaidimų kieme" ar „nevalgyk neplautų vaisių ir daržovių".

9 mėgstamiausios lietuvių uogos ir jų gydomosios savybės

Miškai ir sodai sunokino įvairiausių uogų. Vasarą vaikai jas valgo rieškučiomis. Kokių gerųjų savybių turi mėgstamiausios lietuvių uogos?

Žinomos moterys atskleidė savo šeimų sveikos mitybos paslaptis (1)

Sveikatai palanki mityba nėra mada ar pomėgis, tai sąmoningas pasirinkimas būti sveikesniam.

Kada nereikia mokėti už vaikų dantų gydymą? (2)

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad vaikų iki 18 metų dantų priežiūra, gydymas papildomai nekainuoja, nes šias paslaugas apmoka ligonių kasos.

Padidėję limfmazgiai vaikui – ar verta sunerimti?

Padidėję limfmazgiai vaikui – pakankamai dažna, ankstyvoje vaikystėje pasitaikanti problema.

Medikai pataria, ką daryti įsisiurbus erkei (27)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) išplatino pranešimą, kuriame informuoja, kaip elgtis, jei įsisiurbia erkė.

8 mitybos specialistės patarimai tėvams, kaip užkirsti kelią vaiko apkūnumui (3)

Vaikų sveikata, valgymo įpročiai ir kūno linijos priklauso tik nuo tėvų, nors apkūnių vaikų tėvai dažnai tik skėsčioja rankomis, nežinodami, ko griebtis. Dietologai pataria patyrinėti savo valgymo įpročius ir nebedaryti svarbiausių klaidų, kurios tukina jūsų atžalas.

Kelionė su atžalomis: vaikų gydytoja pataria, kaip pasiruošti atostogoms užsienyje

Užsienyje su atžalomis atostogaujančios šeimos vasarą dvigubai dažniau patiria rimtus iššūkius dėl vaikų sveikatos ar nelaimingų atsitikimų. Draudikai atkreipia dėmesį, kad užsienyje vaikai dažniausiai kenčia nuo žarnyno virusų, ūmių peršalimų, alerginių reakcijų ir traumų.

Ką reikia žinoti perkant uogas?

Kas dažnam lietuviui svarbiausia renkantis uogas? Žinoma, kad kilmė. Labai dažnai turguje pardavėjų klausiama – lietuviškos ar lenkiškos braškės? Bet ar tik tai svarbu renkantis uogas? „Sveikatai palankus" eksperčių komanda pataria vartotojams atkreipti dėmesį į daugiau kriterijų.

Braškių ir žemuogių savybės, apie kurias girdėjo ne visi (5)

Braškes ir žemuoges mėgstame daugelis, o ar žinote, kokių tiksliai naudingųjų medžiagų jose yra ir nuo kada galima pasmaližiauti vaikams?

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi (+RECEPTAS) (3)

Šiuo metu soduose rausta trešnės ir vyšnios. Kokių naudingųjų savybių jos turi?