Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi (+RECEPTAS)

 (3)
Šiuo metu soduose rausta trešnės ir vyšnios. Kokių naudingųjų savybių jos turi?
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

VYŠNIOS

Vyšnia turi karotino, šiek tiek vitaminų C, B ir PP, nikotino rūgšties, daug lengvai organizmo pasisavinamos geležies, kalio, magnio ir kitų mikroelementų.

Be organinių rūgščių, taip pat turi karotino, folinės rūgšties, rauginių medžiagų, gausu ir pektino. Kadangi uogose mažai cukraus, jų galima valgyti ir sergančiajam diabetu.

Vyšnios mažina rūgimą ir puvimą žarnyne, žadina apetitą, o sultys padeda atsikosėti, todėl gerai tinka sergant kvėpavimo takų ligomis.

Svarbu atminti, kad vyšnių kauliukuose yra nuodingųjų medžiagų. Be to, vyšnių, kaip ir trešnių, duokite tik didesniems vaikams. Dėl pavojaus užspringti šios uogos netinka mažiems vaikams.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© Vida Press

TREŠNĖS

Trešnės turi vitaminų C ir P, karotino, geležies. Jos labai skanios, minkštos, todėl jas vaikai ypač mėgsta.

Trešnės gerina apetitą, mažina mažakraujystę, šiek tiek - ir vidurių užkietėjimą.

Jei vaikas yra kam nors alergiškas, ir vyšnių, ir trešnių reikėtų duoti atsargiai - nuo raudonų uogų dažniau beria nei kitų.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© DELFI / Karolina Pansevič

Kada šių uogų galima duoti vaikui?

Paskanauti šių uogų vaikui galima jau į pirmųjų metų pabaigą, bet tik po 2-3 uogytes (arba sulčių), vėliau - po keletą. Tik reikia nulupti uogos odelę ir išimti kauliuką.

Vyresniam vaikui luobelės lupti nereikia, nes ir joje yra vitaminų, padeda virškinti, valo organizmą. Uogomis galima paskaninti jogurtą ar kruopų košę. Tinka ir šaldytos.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© Vida Press

RECEPTAS

Keksiukai su varške ir vyšniomis

Reikia:

200 g varškės;

200 g miltų;

150 g sviesto;

200 g cukraus;

3 kiaušinių;

šaukštelio kepimo miltelių;

1 stiklinės vyšnių.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C temperatūros.

Išlydykite sviestą ir atvėsinkite.

Suplakite kiaušinius su cukrumi, sukrėskite varškę, sviestą ir įberkite kepimo miltelius bei gerai išmaišykite.

Suberkite miltus ir vėl gerai išmaišykite.

Į keksiukų formeles dėkite po šaukštą tešlos, tuomet kelias uogas (be kauliukų), o ant viršaus vėl tešlos.

Keksiukus kepkite maždaug 20 min.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© Shutterstock
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Lauko darželio specialistai atskleidžia, kaip rengti vaikus, kad jie nesušaltų

Sniego ir lietaus kelnės – tokias frazes greitai išmoksta gryname ore didžiąją laiko dalį praleidžiantys Lauko darželio vaikai. Du arba trys sluoksniai drabužių, tinkamai parinkti audiniai – ir galima saugiai dūkti sniege ar taškytis po balas. Kelios paprastos sluoksniavimo taisyklės vaikams padeda nesušalti lauke ir neperkaisti įėjus į patalpą.

Kaip per šalčius tinkamai pasirūpinti savimi ir vaikais

Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai rekomenduoja, kaip elgtis žiemą, kad šalti orai, sniegas ir pūgos kuo mažiau paveiktų įprastą gyvenimą ir netaptų nelaimės priežastimi.

Gydytojo patarimai, kaip rinktis arbatą vaikui

Vaikų ligų gydytojo Algimanto Vingro patarimai, kokios turi būti patiems mažiausiems vaikams skirtos vaistažolių arbatos.

Vienos dienos meniu vaikams: rekomenduoja Raminta Bogušienė

Vaikai turi būti maitinami ne tik tam, kad patenkintume jų fiziologinius poreikius ir sotumą. Pasak sveikos mitybos ekspertės Ramintos Bogušienės, vaiko racionas turi būti įvairus ir sveikatai palankus.

Išvešėjo adenoidai: kaip gydyti ir kada prireikia operacijos

Mano puspenktų metų dukrytei – amžinas kosulys. Kosėja ji jau kokius trejus metus. Nuolat, bet nereguliariai. Nuo kelių kartų per savaitę iki keliasdešimties kartų per vakarą. Gydytoja otorinolaringologė kosulio priežastimi įvardijo išvešėjusius adenoidus.

Vaikas kosėja: kaip jam padėti be vaistų ir ar galima kosintį vesti į darželį

Vaikas pradėjo kosėti. Ką daryti, kad pagerėtų jo savijauta, ar vesti į darželį?

Sunegalavo mažylis – kokios arbatos gali padėti?

Arbatas mes dažniausiai įpratę gerti esant žvarbiems orams, tačiau pavasarį ir vasarą jos ne mažiau tinkamos vartoti. Tačiau kokios arbatos tinka kūdikiams iki vienerių metų?

Geležies stokos mažakraujystė: svarbiausia informacija tėvams

VŠĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo „Vaikų ligoninė“ parengta atmintinė tėvams apie geležies stokos mažakraujystę.

Vaikų ligų gydytoja: ar tikrai kuo daugiau vaistų – tuo mažiau ligų?

Gana dažnai tenka pasijusti tarsi turinčiai aiškiaregystės galių: pamačius vaiką ir išgirdus pirmuosius tėvelių žodžius, tolimesnę pasakojimo eigą galiu užbaigti pati.

Vaikas ir odontologas: 5 svarbūs patarimai tėvams

Apsilankymai pas odontologą dažnai kelia nerimą ir baimę ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Paskaitykite mūsų parengtus patarimus, kurie palengvins jūsų apsilankymą pas odontologą su vaiku.

Natūrali, nuo ligų sauganti priemonė, kurią rasime kiekvienuose namuose

Dėl savo stipraus kvapo ši Lietuvoje populiari prieskoninė daržovė kadaise buvo vadinama "dvokiančiąja rože". Žiemą česnakai – ne tik nepamainomas maisto prieskonis, bet ir vaistas, kuris saugo nuo ligų.

Raminta Bogušienė – apie svarbiausias mitybos taisykles

Iniciatyva „Sveikatai palankus“ šiandien pristato naujas mokymo priemones tiek vaikams, tiek suaugusiesiems – sveikatai palankaus maisto pasirinkimo piramidę ir 6 valgymų lėkštes.

14 faktų apie gripą bei skiepus

Užkrečiamųjų ligų ir Aids centro specialistai primena svarbiausius faktus apie gripą.

Specialus testas atskleis, ar vaikui reikia antibiotikų

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos reikalų ministerijos (VLK) atkreipia dėmesį, kad 2–7 metų vaikams šeimos gydytojas gali atlikti greitąjį streptokoko antigeno nustatymo testą.

Naudingi patarimai perkantiems mėsą: kuri yra vertingiausia ir sveikiausia

Dažnas savo mitybos neįsivaizduojame be mėsos. Vieniems, tai kasdienis produktas, kitiems – rečiau valgomas. Tiesa, mitybos specialistai pataria mėsa valgyti ne dažniau nei 2-3 kartus per savaitę. Pirmenybę teikti šviežiai mėsa, atkreipti dėmesį į pagrindinius šviežumo rodiklius, būtinai skaityti ženklinimo etiketes bei tinkamai paruošti.