Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi (+RECEPTAS)

 (3)
Šiuo metu soduose rausta trešnės ir vyšnios. Kokių naudingųjų savybių jos turi?
© Adobe Stock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

VYŠNIOS

Vyšnia turi karotino, šiek tiek vitaminų C, B ir PP, nikotino rūgšties, daug lengvai organizmo pasisavinamos geležies, kalio, magnio ir kitų mikroelementų.

Be organinių rūgščių, taip pat turi karotino, folinės rūgšties, rauginių medžiagų, gausu ir pektino. Kadangi uogose mažai cukraus, jų galima valgyti ir sergančiajam diabetu.

Vyšnios mažina rūgimą ir puvimą žarnyne, žadina apetitą, o sultys padeda atsikosėti, todėl gerai tinka sergant kvėpavimo takų ligomis.

Svarbu atminti, kad vyšnių kauliukuose yra nuodingųjų medžiagų. Be to, vyšnių, kaip ir trešnių, duokite tik didesniems vaikams. Dėl pavojaus užspringti šios uogos netinka mažiems vaikams.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© Vida Press

TREŠNĖS

Trešnės turi vitaminų C ir P, karotino, geležies. Jos labai skanios, minkštos, todėl jas vaikai ypač mėgsta.

Trešnės gerina apetitą, mažina mažakraujystę, šiek tiek - ir vidurių užkietėjimą.

Jei vaikas yra kam nors alergiškas, ir vyšnių, ir trešnių reikėtų duoti atsargiai - nuo raudonų uogų dažniau beria nei kitų.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© DELFI / Karolina Pansevič

Kada šių uogų galima duoti vaikui?

Paskanauti šių uogų vaikui galima jau į pirmųjų metų pabaigą, bet tik po 2-3 uogytes (arba sulčių), vėliau - po keletą. Tik reikia nulupti uogos odelę ir išimti kauliuką.

Vyresniam vaikui luobelės lupti nereikia, nes ir joje yra vitaminų, padeda virškinti, valo organizmą. Uogomis galima paskaninti jogurtą ar kruopų košę. Tinka ir šaldytos.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© Vida Press

RECEPTAS

Keksiukai su varške ir vyšniomis

Reikia:

200 g varškės;

200 g miltų;

150 g sviesto;

200 g cukraus;

3 kiaušinių;

šaukštelio kepimo miltelių;

1 stiklinės vyšnių.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C temperatūros.

Išlydykite sviestą ir atvėsinkite.

Suplakite kiaušinius su cukrumi, sukrėskite varškę, sviestą ir įberkite kepimo miltelius bei gerai išmaišykite.

Suberkite miltus ir vėl gerai išmaišykite.

Į keksiukų formeles dėkite po šaukštą tešlos, tuomet kelias uogas (be kauliukų), o ant viršaus vėl tešlos.

Keksiukus kepkite maždaug 20 min.

Skaniosios uogos, apie kurių naudą žino ne visi <span>(+RECEPTAS)</span>
© Shutterstock
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

8 įpročiai, kad jūsų vaikai darželyje ar mokykloje nesusirgtų

Mokslo metai – nelengvas laikas ne tik vaikui, bet ir jo tėvams. Kygos, daugybė kanceliarinių prekių, namų darbai. Iš esmės tai – malonūs rūpesčiai, išskyrus vieną – darželyje ir mokykloje prasideda ligos, kuriomis vieni nuo kitų užsikrečia.

Kokį maistą sveikiausia valgyti vaikui: 5 specialistės patarimai

Dešrelės, mieliniai ir miltiniai blynai; kotletai su riebiais padažais; bulvytės fri ir bulviniai patiekalai su padažais; batonas su dešra; saldžios varškytės ir jogurtai; pusryčių dribsniai ir javainių batonėliai; sausainiai ir saldainiai; kompotai ir sulčių gėrimai – tai Lietuvos vaikų valgiaraščio pagrindas.

Dažniausios ligos Lietuvoje, kurias sukelia kirmėlės

Kai tik vaikas ima griežti dantimis, pagalvojame, kad gal jis turi kirmėlių. Ar išties taip yra? Kada duoti vaistų?

Dietologė pataria, kokių vaisių ir daržovių geriausia valgyti vaikams

Dažnas vaikas nemėgsta vaisių ir daržovių, o užkandžiams mieliau renkasi miltinius gaminius. Gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė pataria, kokius vaisius ir daržoves, sultis ir glotnučius geriausia valgyti mažiesiems ir kaip paskatinti jų suvalgyti daugiau.

Iš lūpų į lūpas perduodamos liaudiškos priemonės nuo kosulio (3)

Prasidėjus ligų sezonui, prisimename liaudiškas priemones, kurios padeda mums kovoti su sloga, gerklės skausmu ar kosuliu. Šįkart - apie pastarąjį.

Dietologė dr. Edita Gavelienė – apie dažniausias vaikų mitybos klaidas

Nors tėvai nori palaikyti sveiką savo vaikų gyvenimo būdą, vien intensyvaus sporto ir fizinio aktyvumo nepakanka – neretai vaikams trūksta maistingųjų medžiagų.

Šeimos nuo ligų sezono bėga į šiltus kraštus

Vis daugiau šeimų renkasi atostogauti būtent rudenį ir žiemą, o nuo nemalonumų nors trumpam pasislėpti šiltuosiuose kraštuose. Apie rudens ir žiemos keliones pasakoja kelionių organizatoriaus „Kidy Tour" produkto vadovė Neringa Kurtinaitienė.

Dr. Vaidotas Urbonas: kokią košę valgyti sveikiausia (2)

Per pastaruosius metus ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų tarpe ženkliai išaugo gastroezofaginio refliukso ligos atvejų.

Vaikui skauda, bet ligos nėra: interviu su psichologe, kurį rekomenduojame visiems tėvams

Interviu su psichologe Dovile Jankauskiene apie psichosomatinius sutrikimus, kuomet vaikas skundžiasi, kad jam skauda, tačiau medikai ligos neranda.

Išsamūs odontologės patarimai, kaip prižiūrėti vaikų dantis nuo gimimo

Gyd. vaikų odontologės doc. dr. Vilmos Brukienės patarimai, kaip išsaugoti sveikus vaiko dantis.

9 maisto produktai, kurie stiprina vaiko protą

Tam, kad vaikas augtų sveikas, jam reikia pilnavertės mitybos nuo mažų dienų. Ypač atkreipkite dėmesį į mokyklinio amžiaus vaikų mitybą.

Kaip suderinti sveiką vaiko mitybą ir malonumą

Nerasime vaiko, kuris nemėgtų saldumynų. Tačiau rūpestingi tėvai supranta, kad gardėsiai negerai nei figūrai, nei dantims, tačiau negi vaiką paliksi be saldumynų... Kokią rasti išeitį?

Jei ant maisto produkto parašyta „skirta vaikams“, išlikite budrūs – tai gali būti spąstai (1)

Parduotuvių lentynose dažnai išvystame maisto produktų, kurių etiketėse puikuojasi mažąjį pirkėją viliojantys spalvoti piešinukai ir net užrašai „skirta vaikams". Ar tikrai jie pagaminti kokybiškiau nei suaugusiųjų maistas ir yra palankūs vaikų sveikatai?

Kaip išrinkti vaikui batus, kurie nedarytų žalos jo pėdutei

Kiekvienas vaikas yra individualus ne tik savo pomėgiais, charakteriu, būdo savybėmis, tačiau ir savo fiziologiniais procesais.

Kaip namų sąlygomis džiovinti uogas, kad jos džiugintų visus metus

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.