Skanūs ir nebrangūs patiekalai šeimai: rekomenduoja R.Bogušienė

 (3)
Mokome ugdymo įstaigos bendruomenės tėvelius, personalą ir virėjas, kaip paruošti maistą, kad būtų ne tik skanu, nebrangu, bet ir sveikatai palanku. O tai, pasirodo, gana paprasta. Maisto technologė Raminta Bogušienė atsako į keletą tėveliams rūpimų klausimų ir dalijasi sveikatai palankesniais receptais.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Skanūs ir nebrangūs patiekalai šeimai: rekomenduoja R.Bogušienė
© Asmeninio albumo nuotr.

Ką daryti, jei vaikas nevalgo darželyje?

Šiais laikais vaikai ir suaugusieji serga ne iš bado, o dėl menkaverčio maisto ar jo pertekliaus. Dažnai suaugusieji rūpinasi, kad vaikas būtų sotus, tai dar gaju iš nepritekliaus laikų, bet reikėtų suvokti, kad maistas turi patenkinti fiziologinius vaikų poreikius, suteikti ne tik sotumą, bet ir vertingų maistinių medžiagų. Jei vaikas atsisako, pavyzdžiui, žuvies maltinio su grikiais ir šviežiomis daržovėmis, o valgo pietums tik patiektą sriubą – problemos nėra, jei vaikas sveikas, o namuose tėvai vaikui taip pat ruošia žuvį, o ne perka žuvies pirštelius.

Dažniausia klaida – jei vaikas atsisako ko nors iš pagrindinių patiekalų, iškart siūlyti menkaverčių maisto pakaitalų, greitų angliavandenių. Tokiu principu natūralų vaiko skonio suvokimą sugadiname ir jis nevalgys to, ką mes norėtume, kad valgytų.

Ar gali tėvai į darželį įdėti savo maisto dėžutę?

Šį klausimą, ar galima iš namų neštis užkandžių, vieni darželiai įtraukia į sutartis, kiti tiesiog leidžia rinktis tėveliams ir auklėtojams. Logiškai mąstant, jei vaikas 3 kartus per dieną gauna šviežiai ruošto maisto, kam dar įdėti jo papildomai? Žinoma, vaisių ir daržovių niekada nebus per daug. Jei, pavyzdžiui, sezono metu tėvai įdės braškių, šilauogių, tai bus tik naudinga vaikų organizmui, nes ugdymo įstaigose šviežių daržovių, vaisių, uogų gaunama per mažai (iki 250 g), palyginti su PSO rekomendacijomis.

Kaip dažnai vaikui galima mėgautis gruzdintomis bulvytėmis, kad nepakenktų sveikatai?

Ant kasdienio stalo neturi būti gruzdintų bulvyčių. Apskritai, tai nėra maistas, palankus vaiko sveikatai, visų pirma dėl riebiųjų rūgščių transizomerų. Taip paruoštos bulvytės ne tik nepalankios sveikatai, bet iškraipo natūralų skonio suvokimą. Kam jį žaloti? Atminkite, kad išderintas natūralus vaiko skonio suvokimas sugrąžinamas kur kas sunkiau nei nuo pat pradžių ugdomi sveikatai palankūs įpročiai. Be gruzdintų bulvyčių, galima paruošti daug vertingesnių patiekalų, o jos suteikia „tuščias" kalorijas ir formuoja sveikatai nepalankius mitybos įpročius.

Ar yra skirtumas tarp greito maisto restorane pirktų ir namuose gruzdintų bulvyčių (šaldytų, iš pakelių)?

Jei bus tiek pat druskos, rafinuotų riebalų nesiskirs niekuo, juk šaldytų bulvyčių galima nusipirkti iš karto su rafinuotais palmių riebalais. Jei namuose stipriai apskrudinsime, tai jų sudėtis ir žala bus tokia pat kaip ir greitojo maisto restoranuose. Bet galima vaikui pasiūlyti tiesiog virtų bulvių su lupena, daržovių troškinio ar pan.? Tai puikus valgis visai šeimai patiekus su raugintomis žiemiškomis kopūstų salotomis ar virtais burokėliais, o gal šalia bulvių keptais orkaitėje. Ir virškinimo sistema funkcionuos normaliai.

Ar vaiko skrandukas sugeba suvirškinti tarkius – cepelinus, bulvių plokštainį ir kodėl vaikų maitinime karštas pietų patiekalas turi būti su šviežiomis daržovėmis?

Tarkuotų bulvių patiekalai sunkus maistas. Bulvių plokštainis turi būti kepamas be kaitinto pieno ir maišomas su kitomis daržovėmis (moliūgu, cukinija, brokoliu), tuomet jokių virškinimo sutrikimų nebus, o šviežios daržovės reikalingos, kad pietų maistinė vertė būtų palanki vaikų sveikatai, nesutriktų virškinimas.

Ar sveika bulvių košė?

Jei bulvių košė paruošta su kokybišku sviestu ar alyvuogių aliejumi, į ją įdėta mažai druskos bei pagardinta, pavyzdžiui, kanapių sėklomis, maltomis linų sėmenimis arba krapais bei petražolėmis, žinoma, taip. Tik šviežiai ruošta, o ne pakartotinai šildyta. Bet ji neturėtų būti siūloma kasdien kaip garnyras, juk viena iš mitybos sąlygų – įvairumas. Todėl siūlome pasigaminti sveikatai palankesnį troškinį.

Seminare Kauno lopšelyje-darželyje „Girinukas" degustavome sveikatai palankesnius patiekalus.

Daržovių troškinys su varškės sūriu (tausojantis patiekalas)

100 g baltagrūdžių kopūstų;

100 g bulvių;

50 g morkų;

40 g žiedinio kopūsto;

40 g moliūgo;

21 g varškės sūrio (13 proc.);

10 g aliejaus (tinkamo termiškai apdoroti);

0,10 g ciberžolių, bazilikų, krapų;

žiupsnelio druskos.

Gerai nuplauti kopūstus, perpjauti per pusę ir išpjauti kotus. Kopūstą supjaustyti 2,5 cm dydžio kvadratėliais. Nuplauti bulves, morkas, žiedinius kopūstus ir moliūgą. Nuskusti bulves, morkas ir dar sykį perplauti tekančiu vandeniu. Bulves supjaustyti 2 cm dydžio kubeliais, o morkas – 0,5 cm pločio ketvirtukais. Nulupti ir supjaustyti 1 cm pločio ketvirtukais moliūgą. Žiedinius kopūstus suplėšyti į 4 cm ilgio ir 2 cm pločio žiedynėlius.

Puode įkaitinti aliejų ir suberti ciberžoles, pamaišyti ir kelias sekundes pakepinti. Įdėti kopūstą ir nuolat maišant kepinti 1 min. Tuomet sudėti morkas, nuolat maišant kepti 3 min. Dėti bulves ir kepti keletą minučių. Įpilti vandens ir troškinti, kol suminkštės. Bulvėms ir morkoms suminkštėjus dėti žiedinio kopūsto žiedynėlius ir moliūgus. Įberti druskos, sudėti bazilikus, gerai išmaišyti ir patroškinti 5 min. Nukaisti. Gerai nuplauti ir smulkiai supjaustyti krapus. Varškės sūrį supjaustyti 1,5 cm dydžio kubeliais. Krapus, sūrį sudėti į daržoves ir išmaišyti. Galima pagardinti, pavyzdžiui, jogurtine grietine.

Skanūs ir nebrangūs patiekalai šeimai: rekomenduoja R.Bogušienė
© Asmeninio albumo nuotr.

Keletas šeimos sveikatai palankesnių užkandžių, kuriuos taip pat degustavome seminaro metu, idėjų:

Pupelių užtepėlė su paprikų lazdelėmis arba morkomis

3 žalių paprikų arba įvairių spalvų paprikų (gali būti morkos, ar kitos daržovės;

400 g pupelių;

10 saulėje džiovintų pomidorų;

2 česnako skiltelių;

1 citrinos sulčių;

10 v. š. alyvuogių aliejaus;

1 v. š. kanapių miltų;

žiupsnelio druskos;

1 v. š. petražolių.

12 valandų išmirkyti pupeles ir išvirti, kaip nurodyta ant pakuotės. Nukošti ir atvėsinti. Labai gerai nuvarvinti, popieriniu rankšluosčiu nusausinti ir susmulkinti saulėje džiovintus pomidorus. Pupeles ir smulkintus saulėje džiovintus pomidorus suberti į plakimo indą. Ten pat sukrėsti traiškytus česnakus, kapotas petražoles ir suberti kanapių miltus. Galiausiai supilti aliejų, įspausti citrinų sulčių, viską pagal skonį pasūdyti ir iki vientisos masės išplakti elektriniu plakikliu arba kelis kartus permalti mėsmale. Šaldytuve atvėsinti pagardą. Paprikas supjaustyti lazdelėmis ir pateikti su užtepėle.

Skanūs ir nebrangūs patiekalai šeimai: rekomenduoja R.Bogušienė
© Asmeninio albumo nuotr.

Ožkų sūrio užtepėlė su liofilizuotais burokėlių milteliais

150 g tepamojo ožkų sūrio;

1 v. š. liofilizuotų burokėlių miltelių (gali būti ir liofilizuoti juodųjų serbentų milteliai);

viso grūdo ruginių trapučių.

Sūrį užtepti ant trapučių ir apibarstyti milteliais.

Skanūs ir nebrangūs patiekalai šeimai: rekomenduoja R.Bogušienė
© Asmeninio albumo nuotr.

Seminarų ciklas ir iniciatyva „Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas" vykdoma visoje Lietuvoje. Maisto technologė Raminta Bogušienė tiki, kad tik kompleksinis mitybos raštingumo didinimas padės suformuoti Z kartos kasdienius sveikatai palankius mitybos įpročius.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Specialistai išskyrė 5 svarbiausius dalykus, kad vaikų dantys būtų sveiki (1)

Vaikų burnos higiena yra ne mažiau svarbi nei fizinis aktyvumas ir tinkama mityba, todėl ja privaloma pradėti rūpintis vos išdygus pirmiesiems dantims.

Kaip išsirinkti kokybišką ir skanią žuvį

Statistinis lietuvis per metus suvalgo apie 15 kg žuvies, tačiau dažniausiai šį produktą valgo per šventes. Pagal sveikatai palankios mitybos principus, žuvis, o ypač šviežia žuvis, turi būti mūsų racione ir ją reiktų rinktis bent kartą per savaitę. Tam, kad žuvis ant jūsų stalo patektų sveika ir kokybiška, būtina žinoti ne tik kaip tokią žuvį išsirinkti, bet ir kaip tinkamai ją paruošti.

Žalingi produktai, arba ko neturėtų būti vaikų valgiaraštyje (5)

Suaugusieji žino – dauguma ligų kyla dėl netinkamos mitybos. Deja, žalingi produktai labai dažnai patenka į mūsų mažylių racioną. Tada kyla pavojus – juk jau vaikystėje susiformuoja pagrindas vėlesnėms vaiko ligoms, tam daug įtakos turi nesveikas maistas.

4 paprasti triukai, kurie paskatins valgyti sveikiau vaikus

Maisto vaizdas, skonis, kvapas – ši trijulė nenuginčijamai turi įtakos maisto pasirinkimui.

Kauno vaikų darželyje – palankesnis sveikatai meniu

„Mano vaikas košių nevalgo!“. „Daržovių lėkštę stumia nuo savęs kuo toliau!“.„Žuvies kvapo tiesiog pakęsti negali!“ Tokias ir panašias tėvų kalbas girdime tikrai dažnai. Tačiau ar žinome, kaip tai pakeisti?

Gydytoja ortodontė – apie kreivų dantų gydymą (1)

Sveikiausiais dantimis gali džiaugtis 1,5–3 metų amžiaus vaikai, tačiau jau penkiamečių-šešiamečių dantys tampa prasti.

Vaikų chirurgai: gali būti, kad ateityje apendicitui gydyti užteks tabletės

Vaikų chirurgai, susirinkę Vaikų ligoninėje organizuotoje konferencijoje, aptarė vaikų ūminių chirurginių ligų diagnostiką, gydymą ir perspektyvas.

Gydytoja: ką daryti, jei užklupo kosulys

Turbūt nėra dienos, kada nekosėtumėme. Dažniausiai mes taip įpratę prie kosulio, kad net nepastebime. Kai jau kosulys tampa pastebimas, ypač vaikams, tik tuomet sunerimstame – ir vėl jis susirgo... Ir vėl mums reikės keisti savo planus, nes reikės slaugyti sergantį vaiką...

Gydytoja dietologė: kasdien turime suvalgyti ne mažiau 400 g daržovių ir 300 g vaisių (1)

Vaisiai ir daržovės, sultys ir glotnučiai – svarbi gerai subalansuotos mitybos dalis, tiek kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, pusryčiai, tiek ir kaip užkandis dienos metu.

Gydytoja – apie žuvų taukų svarbą vaikų sveikatai

Šiuolaikiniams vaikams tenka daugybė įvairiausių iššūkių, o juos įveikti nėra paprasta – vis daugiau informacijos vaikai gauna naudodamiesi naujomis technologijomis, jų miego laikas per pastaruosius 20 metų sutrumpėjo valanda, jie vis mažiau bendrauja su bendraamžiais, tėvais ir seneliais, mažiau sportuoja ir žaidžia lauke, jiems žymiai daugiau greito ir nesveiko maisto pagundų.

Atlėpusios vaiko ausys: kada reikia operuoti?

Atlėpusios ausys – tai dažniausiai pasitaikanti įgimta ausų deformacija.

9 gėrimai užklupus peršalimo ligoms

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, verta nepamiršti ir liaudies medicinos - arbatų, šiltų gėrimų, kompresų ir vonelių. Jūsų dėmesiui – 9 gėrimų receptai, kuriuos pravartu žinoti susirgus.

5 priežastys, kodėl vaikai dažnai serga (2)

Nuolatinių peršalimų priežastimi gali tapti alergija, ėduonis ar net netinkama apranga. Kaip išvengti ligų, pataria pediatrai.

Kuo šiandien apsiavęs jūsų vaikas: specialistų patarimai kiekvienai šeimai

„Rūpinamės nupirkti kokybiškus batus, negailime jiems pinigų, nors darganotą dieną su jais vaikas nueina labai trumpą atstumą – nuo namų iki mašinos ir nuo šios – iki darželio, o apie tai, ką avės aštuonias valandas darželyje, ilgai nemąstome: „Bet ką!" Skaitytojos pastabos negalėjome praleisti pro ausis. Taigi, ką avi darželinukai?

Gydytoja alergologė: specifinę imunoterapiją geriausia pradėti rudenį ir žiemą

Pasak Vaikų ligoninės gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės Neringos Stirbienės, ne visi, kurie yra patyrę sunkių alerginių reakcijų dėl bičių, vapsvų, širšių ar kitų plėviasparnių vabzdžių įgėlimo, yra girdėję, kad gyventi be baimės padeda specifinė imunoterapija, dėl kurios į gydytojus reikėtų kreiptis ne atėjus šiltajam sezonui, o būtent dabar – rudenį ir žiemą.