Spalinės - viena dažniausių ir bjauriausių vaikiškų ligų

Po vasaros atostogų vaikai grįžta į ugdymo įstaigas, kur uždarose patalpose susidaro palankios sąlygos plisti užkrečiamosioms ligoms. Lietuvoje dažniausiai registruojama parazitinė liga yra enterobiozė, dar kitaip žinoma kaip spalinė. Labiausiai ja serga ikimokyklinukai bei pradinių klasių mokiniai.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro patarimai, ką mes, tėvai, turime žinoti apie labiausiai pasaulyje paplitusį parazitą - spalinę.


Kaip užsikrečiama?


Spalinė yra parazitinis susirgimas, kuris dažniausiai pasireiškia išeinamosios angos niežuliu. Žmogus užsikrečia spalinių kiaušinėliams per burną patekus į virškinimo traktą. Dažniausiai užsikrečiama nuo nešvarių rankų, užteršto maisto ar daiktų - žaislų, knygų, drabužių, baldų.


Spalinių kiaušinėliai su dulkėmis gali patekti į kvėpavimo takus, iš kur jie patenka į ryklę ir yra nuryjami. Vaikai, kurie neturi reikiamų higieninių įgūdžių ir yra labai imlūs šiai infekcijai, dažnai užsikrečia pakartotinai, todėl sirgti gali mėnesius ar net metus. Užsikrėtusį spaline būtina gydyti!


Kokie ligos požymiai?


Pirmąsias dvi savaites po užsikrėtimo ima skaudėti pilvą, dažniausiai bambos srityje, gali padažnėti tuštinimasis, pykinti, kartais vemiama. Tik praėjus maždaug 30 dienų po užsikrėtimo, kai suaugusios kirmėlaitės pradeda šalintis per išeinamąją angą, atsiranda stiprus išeinamosios angos, tarpvietės, lytinių organų niežulys.


Labiausiai niežulys kankina naktį, todėl spalinių turintis vaikas blogiau miega, būna irzlus, nervingas, sumažėja darbingumas.


Dėl bendros intoksikacijos gali svaigti ir skaudėti galvą, sumažėja apetitas. Kai parazituoja didelis spalinių kiekis, niežulys gali būti jaučiamas visą parą. Niežulys trunka 1 - 3 dienas ir po to išnyksta, tačiau po 2 - 3 savaičių dažnai pasikartoja.


Toks periodiškumas susijęs su pakartotinu užsikrėtimu. Kai spalinėmis užsikrečiama pakartotinai, ligos simptomai trunka ilgiau, niežulys tampa pastovesnis ir įkyresnis.


Kaip išvengti?


Siekiant išvengti šios parazitinės ligos, labai svarbu imtis profilaktinių priemonių: kruopščiai plauti rankas su muilu pasinaudojus tualetu, prieš valgį ar maisto ruošimą.


Taip pat rekomenduojama trumpai karpytis nagus ir jų nekramtyti. Sergančiam ligoniui naktį patartina užsimauti apgludusias kelnaites, kad ant patalynės ir kitų aplinkos daiktų nepatektų kirmėlių bei jų kiaušinėlių.


Svarbu dažnai keisti, skalbti ir karštu lygintuvu lyginti apatinius drabužius ir patalynę, kad žūtų spalinių kiaušinėliai bei nuolat drėgnu būdu valyti patalpas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis