Specialistė atskleidžia esminę taisyklę, kaip išsirinkti geriausią priemonę nuo saulės

Kas sveikiau – kai apsaugos nuo saulės filtrai atspindi ar kai sugeria saulės spindulius? O ar žinote, kodėl pamačius, kad kremo nuo saulės sudėtyje yra pažymėta „nano“, verta pagalvoti, ar jo tikrai norite? Ar apskritai esate tikri, kad rinkdamiesi kremą nuo saulės žinote visus svarbius kriterijus? Pagaliau, ar žinojote, kad telefone galite stebėti saulės indeksą ir pagal tai rinktis apsaugą?

Natūralios kosmetikos „Uoga Uoga“ kūrėja Lena Sokolovska įsitikinusi, kremai nuo saulės – tai itin jautri kosmetikos priemonė, ypač, kai kalbame apie vaikus. Aktyviai kosmetikos rinką stebinti gamintoja pastebi, kad joje nuolat vyksta pokyčiai, vienus ar kitus ingredientus paskelbiant nesaugiais, tačiau galutinis vartotojas retai kada apie tai sužino.


Lena Sokolovska. Asmeninio albumo nuotr.

– Koks esminis skirtumas tarp natūralių ir sintetinių saulės filtrų?

– Jų yra keli. Pirma – veikimo principas. Sintetiniai filtrai sugeria į save saulės spindulius, natūralūs – mineraliniai, pavyzdžiui, cinko arba titano dioksidas, juos atspindi.

Antras skirtumas – patekimas į organizmą. Mineralinių blokatorių veikimo principas nesusijęs su cheminėmis reakcijomis, jie veikia lyg šviesūs drabužiai, atspindėdami spindulius, ir į mūsų organizmą nepatenka.

Su sintetiniais UV filtrais yra sudėtingiau. Jų yra sukuriama labai daug ir nuolat skirtingų, o saugumas ilgalaikėje perspektyvoje nėra iki galo ištiriamas.

Nemažai jų nuolat yra uždraudžiami ir pašalinami iš prekybos. Problema yra tai, kad priemonėse su aukštu SPF dažnai naudojamas kelių skirtingų filtrų kokteilis, jo koncentracija nuo to tampa dar didesnė.

Kita bėda, kad šie filtrai patenka į organizmą per odą, nes tirpsta riebaluose, deja, yra labai mažai arba iš viso nėra tyrimų, kaip tai paveikia žmogaus organizmą. Už tai internete galima rasti nemažai šaltinių apie tyrimus su gyvūnais ir neigiamu poveikiu jiems.

– Ar mineraliniai natūralūs filtrai yra naudojami tik natūralioje kosmetikoje?

– Ne, nebūtinai, jie tampa vis populiaresni ir sintetinėje kosmetikoje, nes yra saugesni ir klientas to ieško. Tačiau čia atsiranda dar keli aspektai. Sintetinių kremų sudėtyje yra ne tik mineralinių filtrų, bet ir įvairių priedų, kvapų, konservantų, kurie bus užtepti ant viso kūno odai jautriu momentu – ryškioje saulėje. Todėl reikėtų rinktis tokias priemones, kurių sudėtis yra kuo paprastesnė ir saugesnė. Ypač kalbant apie vaikus.

Dar vienas „slidus“ klausimas – nanodalelės, plačiai naudojamos sintetinėje kosmetikoje. Kadangi mineraliniai filtrai, pavyzdžiui, cinko oksidas, palieka ant odos baltą spalvą ir gali tepti drabužius, sintetinių kremų gamintojai, kurie pasirenka naudoti mineralinius blokatorius, neretai renkasi juos suskaidytus iki nano dydžio dalelių. Tuomet apsaugos filtrai išlieka mineraliniai, bet ant odos nebelieka to baltumo.

Natūralioje kosmetikoje nanodalelės yra uždraustos kaip nesaugios, nes būdamos labai mažos jos gali prasiskverbti į giliausius organizmo sluoksnius ir niekas nežino, kokį poveikį jos daro. Neseniai nanodaleles buvo uždrausta naudoti ir sintetinėje kosmetikoje, jei ji yra purškiama, dėl galimybės įkvėpti nanodalelių į organizmą.

Galime tik pasvarstyti, kiek laiko užtruks apskritai uždrausti nano daleles ir tepamose priemonėse, kurios itin dažnos sintetinėse priemonėse nuo saulės.

– Renkantis kremą nuo saulės visi žiūri SPF skaičiukus, kas dar svarbu?

– Svarbu, kad kremas saugotų nuo UVB ir UVA spindulių. SPF skaičius nurodo tik apsaugą nuo UVB spindulių, kurie sukelia greitą nudegimą saulėje, kai tampame raudoni, mums skauda, peršti, o UVA spinduliai žalą daro ilgalaikėje perspektyvoje – skatina odos senėjimo procesus, ligas, apgamų pokyčius.

Taip pat svarbu, kad užrašas SPF nebūtų teorinis, o su kremu būtų iš tiesų atlikti testai, t.y., ne tiesiog paskaičiuota teorinė santykinė apsauga, kurią gamintojas numano pagal priemonės sudėtines dalis.

Šie testai pakankamai brangūs, didieji gamintojai neabejotinai dėl to didelių problemų neturi, o perkant mažų gamintojų priemonę, jei kyla abejonė, geriau pasiteirauti. Šiais interneto laikais susisiekti su gamintojais labai paprasta.

– Kokios taisyklės galioja renkantis SPF dydį?

– Teoriškai reikėtų įvertinti, per kiek minučių jūs ar jūsų vaikas įdegate saulėje ir tuomet padauginti tas minutes iš prie SPF nurodomo skaičiaus, taip gausite minučių sumą, kiek laiko pasitepę tuo kremu nedegsite.

Manoma, kad mes, rytiečiai, ypač baltos odos, įdegame maždaug per 10 minučių, tad jei kremas SPF 30 – turite 300 minučių. Vis dėlto pačiam sunku objektyviai įvertinti įdegio laiką.

Mano rekomendacija būtų su saule nežaisti ir ypač esant karštuose kraštuose teptis mažiausiai SPF 30, kartoti tepimo procedūrą kas dvi valandas ir po maudynių. Be to, joks kremas neapsaugo 100 proc., tad net ir tiek pasitepus, vis tiek oda kažkiek įdegs.

Dar siūlyčiau stebėti, koks tą dieną yra saulės UV indeksas. Mažai žmonių žino, bet jų telefonuose esančios orų prognozės programėlės dažnai rodo ir tuo metu esantį UV indeksą. Jis skiriasi skirtingose vietovėse ir skirtingu paros metu. Internete nesunkiai rasite, ką koks skaičius reiškia – kada saulėje saugu, kada būtina prisidengti, kada geriau iš viso nuo jos bėgti, ypač su mažais vaikais.

– Neseniai pagaminote pirmąjį lietuvišką kremą su apsauga nuo saulės visais šeimai, koks jis?

– Kadangi apsaugą jame suteikia mineralai, jis veikia vos pasitepus, atlikus testus jis turi patvirtintą SPF30 faktorių. Taip pat yra visiškai natūralus, turi natūralumo sertifikatą COSMOS natural.

Kremo sudėtyje yra vertingų simondsijų, sezamų, aviečių sėklyčių aliejų, kurie maitina ir minkština odą, jie lengvai tepasi ant odos ir padeda sušvelninti saulės ir vandens sausinantį poveikį odai, ją maitina. Taip pat bičių vaško, kuris suteikia odai apsauginį sluoksnį nuo kenksmingo aplinkos poveikio.

Kadangi yra natūralus, reikėtų jį saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių ir nelaikyti numesto ant rankšluosčio – geriau pasitepti ir saugiai paslėpti nuo saulės.

Kaip minėjau, natūralūs kremai gali palikti baltas žymes ant odos ir rūbų, bet jos puikiai nusiplauna ir, man regis, saugumas yra svarbiausia.

Užsakymo nr.: PT_78394763

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis