Supimo liga: kodėl ji kamuoja ne visus ir kaip padėti vaikui

Yra vaikų, kurie vemia pavažiavę automobiliu vos kelis kilometrus. Kodėl taip nutinka ir kaip padėti vaikui?

Supimo liga yra gana dažnas reiškinys, nes jos simptomai pasireiškia maždaug 10 proc. vaikų. Iš tikrųjų vaikų, sunkiai pakeliančių važiavimą, turėtų būti daugiau, nes ne visi atvejai yra registruojami. Tėvai dažnai išsisuka be gydytojų pagalbos.

Bet kurį žmogų galima „užsupti", kad imtų vemti. Bet vienus reikia supti mažai, kitus – labai ilgai.

Supimo liga – tai sveikatos sutrikimas, kurį sukelia pakartotinis kilimas, leidimasis, vingiavimas, supimas. Šiai ligai būdingas pykinimas ir vėmimas. Paprastai pasidaro bloga plaukiant laivu, skrendant lėktuvu, važiuojant mašina, traukiniu. Tačiau tiek vaikai, tiek suaugę žmonės nevienodai jautrūs supimui.

Vienas mažylis gali suptis ir suptis su sūpynėmis ir jaus malonumą, o kitas kelias minutes pasisupęs, žiūrėk, jau išblyškęs it popieriaus lapas vemia. Dar kiti negali nė kilometro pavažiuoti mašina, atrodo, vos įsėda į ją ir jau pasijunta blogai. Vėmimą gali sukelti ir vizualinis dirginimas, tai yra pats nejudi, bet žiūri į judantį daiktą.

Ar tai „išaugama“?

Vieni vaikai daug važinėdami pripranta ir nevemia, kiti nepripranta. Įdomu tai, kad kosmonautai jaučia nuolatinį pykinimą, bet tai vadina įprasta savo sveikatos būkle. Tačiau net ir jie kelias pirmas dienas išskridę į kosmosą negali dirbti, nes jaučiasi užsupti. Po kelių dienų pripranta prie tokios būklės.

Kas išduoda supimo ligą?

Dažniausiai vėmimas ir pykinimas, tačiau pirmiausia vaikas gali tapti mieguistas, žiovauti, seilėtis, išblykšti, prakaituoti, o tada jau pradėti vemti. Taip pat gali svaigti galva, ją skaudėti, vaikas jaus nuovargį. Vemiantis mažylis būna suglebęs. Būtina užtikrinti reikiamą skysčių kiekį, nes dehidratacija mažus vaikus apima greitai.

Kaip padėti vaikui?

Pirmas patarimas – jei tik įmanoma, vengti kelionių. Neplaukti laivu, nesisupti sūpynėmis, neskristi mažais lėktuvais, dideliuose vaikas greičiausiai jausis gerai.

Na, o jeigu keliauti vis dėlto reikia, neduokite mažyliui vartyti knygelių. Jeigu įmanoma, būtų gerai paguldyti vaikutį ant nugaros ir paprašyti, kad užsimerktų. Arba paaiškinti, kad laikytų žvilgsnį maždaug 45 laipsnių kampu virš horizonto.

Paprašykite, kad nežiūrėtų pro šoninį mašinos langą, nes atsiradę vadinamieji švytuokliniai judesiai taip pat dirgina vestibiulinį aparatą.

Galima pasitarus su gydytoju duoti vaistų nuo vėmimo. Tačiau bėda ta, kad pas mus daugelio vaistų, kurie tiktų nuo supimo, tiesiog nėra. Jau pradėjusiam vemti vaikui jie nepadės.

Patarimai tėvams

- Staigus stabdymas ir judėjimas iš vietos labai veikia supimo liga sergančiuosius. Todėl pasistenkite stabdyti iš lėto, kad mašina „netrūkčiotų".

- Stabdydami pamokykite vaiką įkvėpti oro giliai į plaučius. Nekalbinkite vaiko, kad nenusuktų akių nuo kelio, nes jam pradės svaigti galva.

- Kai kuriems vaikams padeda čiulpinukas burnoje ar kramtomoji guma.

- Vaiką automobilyje sodinkite taip, kad matytų kelią pro priekinį stiklą.

- Jeigu mažylis pasakys, kad bloga, praverkite langą arba sustokite, kad pakvėpuotų grynu oru.

- Vaikui, kuris pavažiavęs automobiliu blogai jaučiasi, leiskite pagulėti, nes jo savijauta tikrai bloga. Tai panašu į stiprų apsinuodijimą maistu. Pamiegojęs turėtų pasijusti geriau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis