Sužinokite, kiek laiko saugu vaikams būti prie TV ir kompiuterio

Visi žino, kad televizorius ir kompiuteris sveikatos neprideda, tačiau retai šeimai pavyksta nuo jų „pabėgti". Ar tikrai šie prietaisai yra sveikatos priešai?

Vaikų oftalmonologas Jūratis Žukauskas: „Vaikui iki 5 m. sėdėti prie televizoriaus ar kompiuterio nevalia ilgiau nei 20 min."

Buvo atlikta daug tyrimų ir įrodyta, kad televizoriaus ir kompiuterio žiūrėjimas pakeičia mažo vaiko regos raidą, kuri į dirgiklius ypač jautriai reaguoja pirmais gyvenimo mėnesiais. Tačiau televizoriaus ir kompiuterio ekranas akims gali labai pakenkti ir pirmais gyvenimo metais. Todėl vaikui iki dvejų metų apskritai nepatartina į jį žiūrėti.

TAIP PAT SKAITYKITE:
10 patarimų, jei vaikas tingi mokytis
Psichologė - apie įkyrius vaikų įpročius: nagų kramtymą, piršto čiulpimą ir panašius
Kaukė Užgavėnėms - per 5 minutes

Vyresniam jau būtų galima prie televizoriaus ir kompiuterio užtrukti. Saugus laikas prie ekrano kol kas nežinomas. Tačiau manoma, kad mažučiam vaikui iki 5 m. sėdėti prie televizoriaus ar kompiuterio nevalia ilgiau nei 20 min. Vėliau įsijausti į filmukus ar žaidimus galima jau iki 40 min. Mokinukui laikas prie ekrano ribojamas iki 1 val. per dieną, nes svarbiausios akių funkcijos vystosi iki 9 m.

Pasaulis ir technologijos labai keičiasi ir ekrano įtaka nespėjama labai nuodugniai ištirti, todėl niekas nežino, kas nutiks vaiko akims, kai šis užaugs, sulauks 50-60 m. Tačiau neabejojama, kad televizorius, kompiuteris tikrai kenkia, tik smulkmenas, kas akis žaloja daugiau ar mažiau, mokslininkai dar aiškinasi. O kol neigiama įtaka iki galo nėra žinoma, vaiko laiką prie ekrano geriau riboti. Mirgantis ekranas kenkia akių gebėjimui vaizdą fokusuoti, pakreipti tinkamu kampu, todėl blogėja šios funkcijos, vystosi trumparegystė. Eskimai, kurie gyvena be civilizacijos, dirbtinės apšvietos, televizijos, įgyta trumparegyste neserga, tik įgimta, o civilizuotai gyvenančių šios tautos atstovų serga net apie 80 proc.

Dabar yra įvairaus tipo televizorių ekranų. Kurie jų kenkia labiau, taip pat sunku pasakyti. Juk technologijos labai greitai vystosi, nespėjama atlikti išsamių tyrimų. Ko gero, senieji lempiniai ekranai buvo geresni, nes jų vaizdą lėmė didžiulis elektronų greitis, todėl mažiau mirgėjo. Iš tiesų daug svarbiau ne ekrano tipas, o tai, ar gerai jis sureguliuotas.

Akims labiau kenkia ne televizoriaus, bet kompiuterio ekranas, į kurį vaikas žiūri iš daug arčiau, kompiuterinius žaidimus žaidžia 30-40 cm atstumu nuo ekrano.

Patarimai tėveliams

- Akių būklė gerėja, ilgiau būnant gryname ore, esant natūraliai dienos šviesai. Todėl kiekvienam vaikui patartina ne trumpiau kaip 2 val. kasdien laiką leisti lauke. Tai puiki akių įvairių ligų profilaktika.

- Tiek vaikas, tiek suaugęs žmogus televizorių turėtų žiūrėti ne mažesniu kaip 3 m. nuotoliu, o kompiuterio ekranas turėtų būti šiek tiek žemiau akių lygio.

- Nepamirškite nuvesti vaiko pas akių gydytoją. Lietuvos sveikatos ministro įsakymu pirma akių apžiūra turėtų būti 4-6-ą kūdikio gyvenimo savaitę, kad būtų galima nustatyti, ar nėra ryškių, reikalingų kuo greičiau šalinti įgimtų bėdų, trukdančių akyčių raidai, ar jos skaidrios, ar vienodos. Kitos patikros yra rekomendacinio pobūdžio.

Antrą kartą parodyti vaiką oftalmonologui patartina 1-1,5 m. amžiaus, kad būtų galima nustatyti, ar nėra žvairas, ar reikia akinukų. Sulaukusius 3 m. ir 5 m. rekomenduojama patikrinti, ar akys vienodai vystosi, ar yra stereomatymas. Kiekvienąkart tikrinamos vis kitos akių funkcijos. 


Pediatrė Virginija Lukšienė: „Nuolat sėdinčių prie šių prietaisų vaikų kalbos raida lėtesnė."

Šiuo metu ateina nauja tėvelių karta, namuose net neturinti televizoriaus. Taigi ne tik pediatrai yra nepalankios nuomonės, bet ir tam tikra visuomenės dalis jau suvokia pavojų, kurį kelia šis prietaisas. Tačiau kompiuteriu šeimos dažniausiai naudojasi, be jo esant informacijos amžiui gyventi nebegalime. Kenksmingą televizoriaus ir kompiuterio poveikį, kuris ypač didelis ikimokyklinukui ir pradinukui, galima sumažinti, žinant žalingą poveikį ir stengiantis jo vengti.

Labai nukenčia žiūrinčio televizorių vaiko nervų sistema, todėl sutrinka miegas. Vaikas tampa nervingas, irzlus, jam skauda galvą, lėtėja kalbos raida. Danijoje buvo atliktas tyrimas, kuriuo buvo siekiama išaiškinti, kodėl tiek daug vaikų turi kalbos sutrikimų. Pasirodė, jie pasakėlių dažniausiai klauso per radiją, televiziją, muzikos centrą ir mažai girdi gyvą žodį, tėvelių skaitomų pasakų.

Be to, sėdint prie televizoriaus ar kompiuterio nedirba raumenys (nebent prie kompiuterio darbuojasi pirštai), o silpni raumenys ir netaisyklinga sėdėsena skatina laikysenos bėdas, lėtina judesių raidą. Trinka ir širdies bei kraujagyslių sistema, nes kai raumenys nedirba, širdis silpniau varinėja kraują, vadinasi, organizmas gauna mažiau deguonies ir sulėtėja kraujotaka. Todėl vaikai auga fiziškai silpni.

Šie prietaisai gana dažnai būna ir virškinimo bėdų kaltininkai, nes sėdint užspaudžiamas skrandis ir dažnas vaikas prie televizoriaus mėgsta valgyti (mato tai darant savo tėvelius), blogai sukramto maistą, kuris dažniausiai būna nevertingas (saldainiai, sausainiai, traškučiai ir pan.). Taigi nukenčia svarbiausi organai. O kad televizorius skleidžia elektromagnetines bangas, žino kiekvienas daržininkas, todėl šalia laiko sėklas, kad būtų daigesnės.

O kas - televizorius, ar kompiuteris labiau kenkia sveikatai priklauso nuo to, kiek vaikas prie jų užtrunka.

Shutterstock nuotr.

Patarimai tėveliams

- Nestatykite televizoriaus ir kompiuterio vaiko miegamajame, nes elektromagnetiniai spinduliai ir ant ekrano susidarantis elektrostatinis krūvis daro žalai sveikatai. Šie prietaisai turi elektrostatinį krūvį net neveikdami, o tik būdami įjungti į elektros tinklą.

- Pasidomėkite, kaip taisyklingai įrengti vaikui patogią vietą prie kompiuterio.

- Nemaitinkite vaiko, kai spokso į televizorių, nes ugdysite įprotį valgyti ir kramsnoti žiūrint televizijos laidas. Tai skatina medžiagų apykaitos sutrikimus, nutukimą ir diabetą.

- Jei vaikas prie televizoriaus užtrunka ilgiau, skatinkite kas 15-20 min. pajudėti, pastriksėti, atlikti keletą mankštos pratimukų.

Psichologė Edita Kuogienė: „3-6 m. vaikui neigiamas poveikis nebuvo pastebėtas, o kartais jis net teigiamas."

Iki 2 m. amžiaus vaikui apskritai nepatariama būti nei prie televizoriaus, nei kompiuteri. Mokslininkų tyrimai sako, kad televizoriaus žiūrėjimas net ne iki 2 m., o iki 3 m. neigiamai veikia mažylio intelektą, tačiau 3-6 m. vaikui šis poveikis nebuvo pastebėtas, o kartais netgi buvo teigiamas. Todėl vyresniam vaikui reikėtų ne drausti, bet formuoti taisyklingus televizoriaus žiūrėjimo ar kompiuterinių žaidimų įpročius.

Televizoriaus žiūrėjimas yra pasyvesnė veikla nei žaidimas kompiuteriu. Pasak mokslininkų, žiūrėdamas televizorių žmogus „įkrinta" tarsi į tam tikrą hipnozės būseną, netgi bangos kitaip sklinda smegenyse.

Žaisdamas kompiuteriu vaikas yra aktyvesnis. Jis gali dalyvauti, laimėti, todėl labiau įsitraukia. Mąstyti nereikalaujantys žaidimai padaro žalos sveikatai. Tačiau loginiai žaidimai, neuropsichologų nuomone, ne tik ugdo, bet ir turi dar vieną gerą savybę: vaikas negali ilgai ištverti protinės įtampos, jis pavargsta ir pats nori pailsėti.

Apibendrintai pasakyti, kas labiau kenkia, sudėtinga, nes tai priklauso nuo turinio.

Patarimas tėveliams

- Įvairaus amžiaus vaikų poreikiai skiriasi, todėl pavojai prie televizoriaus ar kompiuterio yra skirtingi. Tėvų užduotis - būti greta vaiko ir mokyti patį įveikti pavojus, ugdyti sveiko gyvenimo įpročius. Vien draudimais nedaug ko pasiekiama. Reikėtų pasiūlyti vaikui malonės, tačiau sveikesnės veiklos (jaunesniam - kiek įmanoma dažniau kartu su tėvais): žaisti, piešti, konstruoti, dainuoti, sportuoti ar pan.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis