Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų

Iš lotynų kalbos spanguolė - tai „rūgštus rutuliukas". Vadinti šią rudens uogą ypač vertinga iš tiesų verta. Tai ne tik maistas, bet ir vaistas.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

7 priežastys, kodėl jūsų virtuvėje turėtų būti spanguolių:

- jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų;

- jos itin retai sukelia alergines reakcijas;

- spanguolėse esančios medžiagos bakterijoms trukdo prisitvirtinti prie šlapimo takų gleivinės, kitaip tariant, apsaugo nuo šlapimo takų (ir inkstus, ir šlapimo pūslę) uždegimų. Beje, šių uogų profilaktiškai patariama vartoti visoms nėščiosioms. Mat dėl fiziologinių organizmo pokyčių per nėštumą padidėja šlapimo takų užkrečiamųjų ligų tikimybė;

- spanguolėse esančios organinės rūgštys naikina blogąsias žarnyno bakterijas, t. y. padeda išvengti žarnyno mikrofloros pusiausvyros sutrikimų;

- yra duomenų, kad spanguolės, vartojamos be cukraus, saugo dantis nuo ėduonies;

- yra duomenų, kad spanguolės sumažina Haemofilus influenzae sukeliamų ligų (ausų uždegimo ir meningito) tikimybę.

Spanguolės turi:

Vitaminų A, C, B1, B2 ir B1.

Mineralinių medžiagų: fosforo, magnio, kalcio, geležies.

Kasdien pakanka suvalgyti vos vieną valgomąjį šaukštą termiškai neapdorotų spanguolių.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Kada ir kaip valgyti spanguoles?

Vaikams nuo 12 mėnesių (kartais siūloma nuo 9 mėn.) galima duoti termiškai apdorotų spanguolių, sulčių, padažų.

Spanguolėse gausu organinių rūgščių, tad suvalgius daug šių uogų gali perštėti liežuvį, parausti oda apie burnytę. Pirmą kartą vaikui duokite ne daugiau kaip pusę arbatinio šaukštelio uogų, kiekį didinkite pamažu.

Jeigu jūs ar vaikas serga skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, spanguolių vartoti negalima.

Geriausia, jei uogas malsite prieš pat valgant, cukrumi jų verčiau nesaldinti. Jei mažylis nemėgsta rūgštaus maisto, spanguoles galite sumaišyti su obuolių ar bananų tyre.

Uogų negalima kaitinti daugiau nei iki 60 laipsnių. Antraip praras gydomąsias savybes.

Paprasta ir gardu: 3 receptai

Spanguolių ir obuolių sulčių kokteilis

1 dalis spanguolių sulčių;

2 dalys obuolių sulčių.

Supilkite, gerai sumaišykite ir skanaus.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Spanguolių jogurtas

2 dalys jogurto be priedų;

1 dalis maltų spanguolių;

Žiupsnelis vanilinio cukraus.

Viskas, ko reikia, tai gerai sumaišyti pateiktus produktus.

Spanguolių padažas

3/4 puodelio spanguolių sulčių (arba trintų uogų);

2 šaukšteliai cukraus;

1/2 puodelio grietinės;

1/2 puodelio vanilinio jogurto.

Spanguoles kartu su cukrumi supilkite į indelį ir pakaitinkite, kad sutirštėtų, palikite atvėsti, sumaišykite su kitais produktais. Padažas puikiai tinka prie vištienos patiekalų. Vaikai dažniausiai mėgsta „dažyti" maistą į padažus, tebūnie tai nauja patirtis.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Produktai, tinkantys su spanguolėmis:

Obuolys

Bananas

Mangas

Persikas

Melionas

Vištiena

Kiauliena

Jogurtas

Kaip išlaikyti šviežias uogas?

Atrinkite tvirtas, nepažeistas uogas, sudėkite jas į švarius stiklainius ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Stiklainius uždenkite plastmasiniais dangteliais ir laikykite šaltai.

Jei šaldytuve nėra vietos, o gerąsias uogų savybes maga išsaugoti, galite paruošti raugintų spanguolių. Reikės 5 kg spanguolių, 3 litrų vandens, 4 valgomųjų šaukštų cukraus, 1 valgomojo šaukšto druskos. Uogas dėkite į indą plačiu kaklu, geriausia medinį arba stiklinį. Išvirkite užpilą, atvėsinkite iki kambario temperatūros ir užpilkite uogas. Paspauskite jas svoriu ir pastatykite vėsioje vietoje. Po mėnesio raugintas uogas galėsite vartoti kaip garnyrą prie antrųjų patiekalų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Kas išduoda, kad vaikas galėjo patirti seksualinį smurtą?

Visuomenėje įprasta manyti, kad seksualinę prievartą vaikai patiria užpulti nepažįstamų žmonių. Tačiau tyrimai rodo, kad 90 proc. nukentėjusių vaikų buvo išnaudojami šeimos nario arba kito artimo žmogaus: kaimyno, mokytojo, trenerio ir pan.

R. Bogušienė: kokie pieno produktai sveikiausi vaikams, o kokių geriau atsisakyti

Apie pieno produktus vaikams kalbiname maisto technologę ir mitybos specialistę, VšĮ „Sveikatai palankus" direktorę ir dviejų vaikų mamą Ramintą Bogušienę.

Vasarą suaktyvėjo meningitą sukeliantys virusai

Šiltą vasarą suaktyvėja virusai, sukeliantys infekcinį nervų sistemos susirgimą - meningitą. Jis labiausiai pažeidžia minkštuosius smegenų dangalus. Kauno klinikinės ligoninės pediatrai naujus šios ligos atvejus registruoja kiekvieną savaitę.

Specialistė atskleidžia esminę taisyklę, kaip išsirinkti geriausią priemonę nuo saulės

Kas sveikiau – kai apsaugos nuo saulės filtrai atspindi ar kai sugeria saulės spindulius? O ar žinote, kodėl pamačius, kad kremo nuo saulės sudėtyje yra pažymėta „nano“, verta pagalvoti, ar jo tikrai norite? Ar apskritai esate tikri, kad rinkdamiesi kremą nuo saulės žinote visus svarbius kriterijus? Pagaliau, ar žinojote, kad telefone galite stebėti saulės indeksą ir pagal tai rinktis apsaugą?

3 saulės pavojai, kurie gali baigtis labai liūdnai

Vasarą norime mėgautis šiluma ir saulės dovanomis. Visgi būkime atidūs, ypač, jei auginame mažus vaikus – jų oda ir organizmas nėra pasiruošęs apsiginti nuo saulės keliamų pavojų.

Supimo liga: kodėl ji kamuoja ne visus ir kaip padėti vaikui

Yra vaikų, kurie vemia pavažiavę automobiliu vos kelis kilometrus. Kodėl taip nutinka ir kaip padėti vaikui?

Jei laikysitės šių patarimų, vaikas nejaus medikų ir ligoninės baimės

Auginantiems vaikus tėvams tenka susidurti su įvairiomis mažųjų baimėmis, viena jų – ligoninės ir medikų. Dr. Lina Jankauskaitė ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Kristina Ganzijeva dalijasi patarimais, kaip įveikti šią baimę.

Vaidotas Urbonas: vaikams baltymų reikia daugiau nei saugusiems

Tyrimai įrodė, iš kokių produktų gaunami baltymai naudingiausi sveikatai.

R. Bogušienė: kaip išsirinkti šviežiausias bei kokybiškiausias braškes

Prasidėjo braškių sezonas. Parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas gardžiai kvepiančias uogas.

Dvi dažniausios vasaros traumos: ko šiukštu nedaryti prasiskėlus galvą ar nusibrozdinus

Vasarą vaikai daug laiko leidžia lauke, tad natūralu, kad ir traumų tikimybė būna didesnė. Ką daryti ir ko nedaryti, jei vaikas prasiskėlė galvą ar nusibrozdino?

Ekspertai baigė vertinti mokyklų ir darželių maistą: rezultatai stebina

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė vizitus ugdymo įstaigose - mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę.

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.