Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų

Iš lotynų kalbos spanguolė - tai „rūgštus rutuliukas". Vadinti šią rudens uogą ypač vertinga iš tiesų verta. Tai ne tik maistas, bet ir vaistas.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

7 priežastys, kodėl jūsų virtuvėje turėtų būti spanguolių:

- jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų;

- jos itin retai sukelia alergines reakcijas;

- spanguolėse esančios medžiagos bakterijoms trukdo prisitvirtinti prie šlapimo takų gleivinės, kitaip tariant, apsaugo nuo šlapimo takų (ir inkstus, ir šlapimo pūslę) uždegimų. Beje, šių uogų profilaktiškai patariama vartoti visoms nėščiosioms. Mat dėl fiziologinių organizmo pokyčių per nėštumą padidėja šlapimo takų užkrečiamųjų ligų tikimybė;

- spanguolėse esančios organinės rūgštys naikina blogąsias žarnyno bakterijas, t. y. padeda išvengti žarnyno mikrofloros pusiausvyros sutrikimų;

- yra duomenų, kad spanguolės, vartojamos be cukraus, saugo dantis nuo ėduonies;

- yra duomenų, kad spanguolės sumažina Haemofilus influenzae sukeliamų ligų (ausų uždegimo ir meningito) tikimybę.

Spanguolės turi:

Vitaminų A, C, B1, B2 ir B1.

Mineralinių medžiagų: fosforo, magnio, kalcio, geležies.

Kasdien pakanka suvalgyti vos vieną valgomąjį šaukštą termiškai neapdorotų spanguolių.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Kada ir kaip valgyti spanguoles?

Vaikams nuo 12 mėnesių (kartais siūloma nuo 9 mėn.) galima duoti termiškai apdorotų spanguolių, sulčių, padažų.

Spanguolėse gausu organinių rūgščių, tad suvalgius daug šių uogų gali perštėti liežuvį, parausti oda apie burnytę. Pirmą kartą vaikui duokite ne daugiau kaip pusę arbatinio šaukštelio uogų, kiekį didinkite pamažu.

Jeigu jūs ar vaikas serga skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, spanguolių vartoti negalima.

Geriausia, jei uogas malsite prieš pat valgant, cukrumi jų verčiau nesaldinti. Jei mažylis nemėgsta rūgštaus maisto, spanguoles galite sumaišyti su obuolių ar bananų tyre.

Uogų negalima kaitinti daugiau nei iki 60 laipsnių. Antraip praras gydomąsias savybes.

Paprasta ir gardu: 3 receptai

Spanguolių ir obuolių sulčių kokteilis

1 dalis spanguolių sulčių;

2 dalys obuolių sulčių.

Supilkite, gerai sumaišykite ir skanaus.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Spanguolių jogurtas

2 dalys jogurto be priedų;

1 dalis maltų spanguolių;

Žiupsnelis vanilinio cukraus.

Viskas, ko reikia, tai gerai sumaišyti pateiktus produktus.

Spanguolių padažas

3/4 puodelio spanguolių sulčių (arba trintų uogų);

2 šaukšteliai cukraus;

1/2 puodelio grietinės;

1/2 puodelio vanilinio jogurto.

Spanguoles kartu su cukrumi supilkite į indelį ir pakaitinkite, kad sutirštėtų, palikite atvėsti, sumaišykite su kitais produktais. Padažas puikiai tinka prie vištienos patiekalų. Vaikai dažniausiai mėgsta „dažyti" maistą į padažus, tebūnie tai nauja patirtis.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Produktai, tinkantys su spanguolėmis:

Obuolys

Bananas

Mangas

Persikas

Melionas

Vištiena

Kiauliena

Jogurtas

Kaip išlaikyti šviežias uogas?

Atrinkite tvirtas, nepažeistas uogas, sudėkite jas į švarius stiklainius ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Stiklainius uždenkite plastmasiniais dangteliais ir laikykite šaltai.

Jei šaldytuve nėra vietos, o gerąsias uogų savybes maga išsaugoti, galite paruošti raugintų spanguolių. Reikės 5 kg spanguolių, 3 litrų vandens, 4 valgomųjų šaukštų cukraus, 1 valgomojo šaukšto druskos. Uogas dėkite į indą plačiu kaklu, geriausia medinį arba stiklinį. Išvirkite užpilą, atvėsinkite iki kambario temperatūros ir užpilkite uogas. Paspauskite jas svoriu ir pastatykite vėsioje vietoje. Po mėnesio raugintas uogas galėsite vartoti kaip garnyrą prie antrųjų patiekalų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Gydytoja ortodontė – apie kreivų dantų gydymą

Sveikiausiais dantimis gali džiaugtis 1,5–3 metų amžiaus vaikai, tačiau jau penkiamečių-šešiamečių dantys tampa prasti.

Vaikų chirurgai: gali būti, kad ateityje apendicitui gydyti užteks tabletės

Vaikų chirurgai, susirinkę Vaikų ligoninėje organizuotoje konferencijoje, aptarė vaikų ūminių chirurginių ligų diagnostiką, gydymą ir perspektyvas.

Gydytoja: ką daryti, jei užklupo kosulys

Turbūt nėra dienos, kada nekosėtumėme. Dažniausiai mes taip įpratę prie kosulio, kad net nepastebime. Kai jau kosulys tampa pastebimas, ypač vaikams, tik tuomet sunerimstame – ir vėl jis susirgo... Ir vėl mums reikės keisti savo planus, nes reikės slaugyti sergantį vaiką...

Gydytoja dietologė: kasdien turime suvalgyti ne mažiau 400 g daržovių ir 300 g vaisių (1)

Vaisiai ir daržovės, sultys ir glotnučiai – svarbi gerai subalansuotos mitybos dalis, tiek kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, pusryčiai, tiek ir kaip užkandis dienos metu.

Gydytoja – apie žuvų taukų svarbą vaikų sveikatai

Šiuolaikiniams vaikams tenka daugybė įvairiausių iššūkių, o juos įveikti nėra paprasta – vis daugiau informacijos vaikai gauna naudodamiesi naujomis technologijomis, jų miego laikas per pastaruosius 20 metų sutrumpėjo valanda, jie vis mažiau bendrauja su bendraamžiais, tėvais ir seneliais, mažiau sportuoja ir žaidžia lauke, jiems žymiai daugiau greito ir nesveiko maisto pagundų.

Atlėpusios vaiko ausys: kada reikia operuoti?

Atlėpusios ausys – tai dažniausiai pasitaikanti įgimta ausų deformacija.

9 gėrimai užklupus peršalimo ligoms

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, verta nepamiršti ir liaudies medicinos - arbatų, šiltų gėrimų, kompresų ir vonelių. Jūsų dėmesiui – 9 gėrimų receptai, kuriuos pravartu žinoti susirgus.

5 priežastys, kodėl vaikai dažnai serga (2)

Nuolatinių peršalimų priežastimi gali tapti alergija, ėduonis ar net netinkama apranga. Kaip išvengti ligų, pataria pediatrai.

Gydytoja alergologė: specifinę imunoterapiją geriausia pradėti rudenį ir žiemą

Pasak Vaikų ligoninės gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės Neringos Stirbienės, ne visi, kurie yra patyrę sunkių alerginių reakcijų dėl bičių, vapsvų, širšių ar kitų plėviasparnių vabzdžių įgėlimo, yra girdėję, kad gyventi be baimės padeda specifinė imunoterapija, dėl kurios į gydytojus reikėtų kreiptis ne atėjus šiltajam sezonui, o būtent dabar – rudenį ir žiemą.

3 pagrindiniai vaikų peršalimo simptomai ir kaip juos įveikti

Bijoti vaikų peršalimo nereikia – tai normali imuninės sistemos vystymosi dalis.

5 maisto produktai, kurie daro neigiamą poveikį vaiko nuotaikai

Tėvai intuityviai žino, koks maistas daro poveikį jų vaiko elgesiui ir nuotaikai. Žinome, kad saldainiai, pavyzdžiui, sukelia hiperaktyvumo priepuolius. Tačiau vaiko nuotaika gali pakisti ne tik dėl cukraus – užkandžiuose ir maisto produktuose, kuriuos duodame savo mažiesiems, egzistuoja ir daugiau kaltininkų.

Šunų terapija vaikams: kokios veislės labiausiai tam tinka

Tinklaraštį „Švelni tėvystė“ rašanti medicinos psichologė Milda Kukulskienė pasakoja apie keturkojus terapeutų padėjėjus – šunis.

8 įpročiai, kad jūsų vaikai darželyje ar mokykloje nesusirgtų

Mokslo metai – nelengvas laikas ne tik vaikui, bet ir jo tėvams. Kygos, daugybė kanceliarinių prekių, namų darbai. Iš esmės tai – malonūs rūpesčiai, išskyrus vieną – darželyje ir mokykloje prasideda ligos, kuriomis vieni nuo kitų užsikrečia.

5 mitybos specialistės patarimai, ką sveikiausia valgyti vaikams

Vaikai Lietuvoje vis dar mielai valgo dešreles, mielinius ir miltinius blynus, kotletus su riebiais padažais, bulvytes fri ir kitus menkaverčius patiekalus. Taip, jie sotūs, bet ar sveiki?

Dažniausios ligos Lietuvoje, kurias sukelia kirmėlės (3)

Kai tik vaikas ima griežti dantimis, pagalvojame, kad gal jis turi kirmėlių. Ar išties taip yra? Kada duoti vaistų?