Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų

Iš lotynų kalbos spanguolė - tai „rūgštus rutuliukas". Vadinti šią rudens uogą ypač vertinga iš tiesų verta. Tai ne tik maistas, bet ir vaistas.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

7 priežastys, kodėl jūsų virtuvėje turėtų būti spanguolių:

- jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų;

- jos itin retai sukelia alergines reakcijas;

- spanguolėse esančios medžiagos bakterijoms trukdo prisitvirtinti prie šlapimo takų gleivinės, kitaip tariant, apsaugo nuo šlapimo takų (ir inkstus, ir šlapimo pūslę) uždegimų. Beje, šių uogų profilaktiškai patariama vartoti visoms nėščiosioms. Mat dėl fiziologinių organizmo pokyčių per nėštumą padidėja šlapimo takų užkrečiamųjų ligų tikimybė;

- spanguolėse esančios organinės rūgštys naikina blogąsias žarnyno bakterijas, t. y. padeda išvengti žarnyno mikrofloros pusiausvyros sutrikimų;

- yra duomenų, kad spanguolės, vartojamos be cukraus, saugo dantis nuo ėduonies;

- yra duomenų, kad spanguolės sumažina Haemofilus influenzae sukeliamų ligų (ausų uždegimo ir meningito) tikimybę.

Spanguolės turi:

Vitaminų A, C, B1, B2 ir B1.

Mineralinių medžiagų: fosforo, magnio, kalcio, geležies.

Kasdien pakanka suvalgyti vos vieną valgomąjį šaukštą termiškai neapdorotų spanguolių.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Kada ir kaip valgyti spanguoles?

Vaikams nuo 12 mėnesių (kartais siūloma nuo 9 mėn.) galima duoti termiškai apdorotų spanguolių, sulčių, padažų.

Spanguolėse gausu organinių rūgščių, tad suvalgius daug šių uogų gali perštėti liežuvį, parausti oda apie burnytę. Pirmą kartą vaikui duokite ne daugiau kaip pusę arbatinio šaukštelio uogų, kiekį didinkite pamažu.

Jeigu jūs ar vaikas serga skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, spanguolių vartoti negalima.

Geriausia, jei uogas malsite prieš pat valgant, cukrumi jų verčiau nesaldinti. Jei mažylis nemėgsta rūgštaus maisto, spanguoles galite sumaišyti su obuolių ar bananų tyre.

Uogų negalima kaitinti daugiau nei iki 60 laipsnių. Antraip praras gydomąsias savybes.

Paprasta ir gardu: 3 receptai

Spanguolių ir obuolių sulčių kokteilis

1 dalis spanguolių sulčių;

2 dalys obuolių sulčių.

Supilkite, gerai sumaišykite ir skanaus.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Spanguolių jogurtas

2 dalys jogurto be priedų;

1 dalis maltų spanguolių;

Žiupsnelis vanilinio cukraus.

Viskas, ko reikia, tai gerai sumaišyti pateiktus produktus.

Spanguolių padažas

3/4 puodelio spanguolių sulčių (arba trintų uogų);

2 šaukšteliai cukraus;

1/2 puodelio grietinės;

1/2 puodelio vanilinio jogurto.

Spanguoles kartu su cukrumi supilkite į indelį ir pakaitinkite, kad sutirštėtų, palikite atvėsti, sumaišykite su kitais produktais. Padažas puikiai tinka prie vištienos patiekalų. Vaikai dažniausiai mėgsta „dažyti" maistą į padažus, tebūnie tai nauja patirtis.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Produktai, tinkantys su spanguolėmis:

Obuolys

Bananas

Mangas

Persikas

Melionas

Vištiena

Kiauliena

Jogurtas

Kaip išlaikyti šviežias uogas?

Atrinkite tvirtas, nepažeistas uogas, sudėkite jas į švarius stiklainius ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Stiklainius uždenkite plastmasiniais dangteliais ir laikykite šaltai.

Jei šaldytuve nėra vietos, o gerąsias uogų savybes maga išsaugoti, galite paruošti raugintų spanguolių. Reikės 5 kg spanguolių, 3 litrų vandens, 4 valgomųjų šaukštų cukraus, 1 valgomojo šaukšto druskos. Uogas dėkite į indą plačiu kaklu, geriausia medinį arba stiklinį. Išvirkite užpilą, atvėsinkite iki kambario temperatūros ir užpilkite uogas. Paspauskite jas svoriu ir pastatykite vėsioje vietoje. Po mėnesio raugintas uogas galėsite vartoti kaip garnyrą prie antrųjų patiekalų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Ekspertai baigė vertinti mokyklų ir darželių maistą: rezultatai stebina

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė vizitus ugdymo įstaigose - mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę.

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.

Lietuvos vaikai suvartoja keturiskart daugiau cukraus už normą: kur ir kiek jo pridėta

Lietuvos gyventojai kasdieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau cukraus, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar daugiau - kai kurių tyrimų duomenimis, net keturis kartus daugiau nei norma.

Važiuojant supa ir pykina: kaip padėti vaikui

Šylant orams vis dažniau savo vaikus sodinsime į automobilius ir vyksime poilsiauti. Deja, kai kurie tėvai jau žino, kad kelionės ne visada būna malonios.

Gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė – apie natūralias gydymo priemones susirgus vaikui

Šiais laikais pasaulyje populiarėjanti sveikos gyvensenos ir natūralumo tendencija tampa aktuali ir gydant vaikus.

Indrė Kavaliauskaitė Morkūnienė atskleidė, kaip savo vaikus gydo be vaistų

Šiais laikais apie vaikų priežiūrą tėvai gali rasti gausybę informacijos – kaip gydyti, kokius metodus taikyti ir kaip išvengti ligų.

Ledų sezonas: kokių ir kiek per dieną sveika valgyti vaikui

Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?

Vaiką atakuoja alergija: svarbu žinoti

Kaip sužinoti, ar mažylis tikrai alergiškas?

Kamuoja sausas kosulys: 10 priežasčių, kodėl

Sausas kosulys – ne vienos ligos požymis. Štai 10 galimų priežasčių.

Nemaloni akių liga, neaplenkianti ir vaikų

Ką daryti, jeigu ant vaiko akių vokų neretai atsiranda miežis?

Profesorė – apie vitamino D trūkumą ir poveikį sveikatai

Devyniems iš dešimties Lietuvos gyventojų trūksta vitamino D. Nors apie jo naudą pastaraisiais metais imta nemažai kalbėti, tačiau Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) Biotechnologijos instituto profesorė imunologė Aurelija Žvirblienė pastebi, kad ne visada viešojoje erdvėje pateikiama informacija būna moksliškai pagrįsta.

Nieku gyvu nedažykite kiaušinių šiais būdais, ypač, jei auginate vaikus (1)

Velykiniai kiaušiniai: kaip marginti, kad nepakenktume sveikatai? Į šį klausimą atsako Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistai išplatintame pranešime spaudai.