Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų

Iš lotynų kalbos spanguolė - tai „rūgštus rutuliukas". Vadinti šią rudens uogą ypač vertinga iš tiesų verta. Tai ne tik maistas, bet ir vaistas.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

7 priežastys, kodėl jūsų virtuvėje turėtų būti spanguolių:

- jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų;

- jos itin retai sukelia alergines reakcijas;

- spanguolėse esančios medžiagos bakterijoms trukdo prisitvirtinti prie šlapimo takų gleivinės, kitaip tariant, apsaugo nuo šlapimo takų (ir inkstus, ir šlapimo pūslę) uždegimų. Beje, šių uogų profilaktiškai patariama vartoti visoms nėščiosioms. Mat dėl fiziologinių organizmo pokyčių per nėštumą padidėja šlapimo takų užkrečiamųjų ligų tikimybė;

- spanguolėse esančios organinės rūgštys naikina blogąsias žarnyno bakterijas, t. y. padeda išvengti žarnyno mikrofloros pusiausvyros sutrikimų;

- yra duomenų, kad spanguolės, vartojamos be cukraus, saugo dantis nuo ėduonies;

- yra duomenų, kad spanguolės sumažina Haemofilus influenzae sukeliamų ligų (ausų uždegimo ir meningito) tikimybę.

Spanguolės turi:

Vitaminų A, C, B1, B2 ir B1.

Mineralinių medžiagų: fosforo, magnio, kalcio, geležies.

Kasdien pakanka suvalgyti vos vieną valgomąjį šaukštą termiškai neapdorotų spanguolių.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Kada ir kaip valgyti spanguoles?

Vaikams nuo 12 mėnesių (kartais siūloma nuo 9 mėn.) galima duoti termiškai apdorotų spanguolių, sulčių, padažų.

Spanguolėse gausu organinių rūgščių, tad suvalgius daug šių uogų gali perštėti liežuvį, parausti oda apie burnytę. Pirmą kartą vaikui duokite ne daugiau kaip pusę arbatinio šaukštelio uogų, kiekį didinkite pamažu.

Jeigu jūs ar vaikas serga skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, spanguolių vartoti negalima.

Geriausia, jei uogas malsite prieš pat valgant, cukrumi jų verčiau nesaldinti. Jei mažylis nemėgsta rūgštaus maisto, spanguoles galite sumaišyti su obuolių ar bananų tyre.

Uogų negalima kaitinti daugiau nei iki 60 laipsnių. Antraip praras gydomąsias savybes.

Paprasta ir gardu: 3 receptai

Spanguolių ir obuolių sulčių kokteilis

1 dalis spanguolių sulčių;

2 dalys obuolių sulčių.

Supilkite, gerai sumaišykite ir skanaus.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Spanguolių jogurtas

2 dalys jogurto be priedų;

1 dalis maltų spanguolių;

Žiupsnelis vanilinio cukraus.

Viskas, ko reikia, tai gerai sumaišyti pateiktus produktus.

Spanguolių padažas

3/4 puodelio spanguolių sulčių (arba trintų uogų);

2 šaukšteliai cukraus;

1/2 puodelio grietinės;

1/2 puodelio vanilinio jogurto.

Spanguoles kartu su cukrumi supilkite į indelį ir pakaitinkite, kad sutirštėtų, palikite atvėsti, sumaišykite su kitais produktais. Padažas puikiai tinka prie vištienos patiekalų. Vaikai dažniausiai mėgsta „dažyti" maistą į padažus, tebūnie tai nauja patirtis.

Svarbiausia informacija apie vieną vertingiausių rudens uogų
© Vida Press

Produktai, tinkantys su spanguolėmis:

Obuolys

Bananas

Mangas

Persikas

Melionas

Vištiena

Kiauliena

Jogurtas

Kaip išlaikyti šviežias uogas?

Atrinkite tvirtas, nepažeistas uogas, sudėkite jas į švarius stiklainius ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Stiklainius uždenkite plastmasiniais dangteliais ir laikykite šaltai.

Jei šaldytuve nėra vietos, o gerąsias uogų savybes maga išsaugoti, galite paruošti raugintų spanguolių. Reikės 5 kg spanguolių, 3 litrų vandens, 4 valgomųjų šaukštų cukraus, 1 valgomojo šaukšto druskos. Uogas dėkite į indą plačiu kaklu, geriausia medinį arba stiklinį. Išvirkite užpilą, atvėsinkite iki kambario temperatūros ir užpilkite uogas. Paspauskite jas svoriu ir pastatykite vėsioje vietoje. Po mėnesio raugintas uogas galėsite vartoti kaip garnyrą prie antrųjų patiekalų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Mitybos specialistė: vaikai jaučia saiką ir intuityviai žino ką, kaip ir kiek valgyti

Pradėti keisti mitybos įpročius nėra lengva. Kardinalūs ir staigūs pokyčiai dažnai sukelia papildomą stresą tiek vaikams, tiek tėvams.

Vaistininkė: vitaminų trūkumą išduoda vaikų elgesys

Vitaminai yra vieni pagrindinių vaiko sveikatos ir energijos šaltinių. Vaistinių tinklo „Eurovaistinė" farmacininkė Elvyra Ramaškienė sako, kad yra vos vienas sezonas metuose, kai galima svarstyti, verta vaikui siūlyti vitaminus ar ne, visu kitu metu tėvai gali būti tikri, kad su maistu vaikas gauna ne visą jam būtinų vitaminų kiekį.

Kada dantų dengimas silantais gali pridaryti daugiau žalos, o ne naudos

Daug saldumynų kenkia ne tik bendrai vaiko sveikatai, bet ir sukelia dantų ėduonį.

Kokie pusryčiai vaikui geriausi žiemą

Visaverčiai pusryčiai – svarbus fizinės ir protinės energijos šaltinis reikalingas ne tik geros dienos pradžiai. Ką geriausia valgyti žiemos rytais, pataria gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Praktiški specialistės patarimai, kaip nuo šiandien sveikiau maitinti vaikus

Ne draudimais, ne kritika, ne prievarta ar pagrūmojimu „turi valgyti sveikai", o tik sudarydami tinkamas sąlygas, būdami pavyzdžiu ir mokydami vaikus pasieksime, kad jie valgytų sveikiau.

Jei puola virusai, pasitelkite šias 3 liaudiškas priemones

Pajutus, kad ima kibti liga ir “kažkas ne taip” nereikia laukti, kas bus toliau, o geriau imtis visų priemonių, kaip užkirsti ligai kelią.

Kaip apskaičiuoti, kiek kalorijų per dieną reikia skirtingo amžiaus vaikams (LENTELĖ)

Ar žinote, kiek kalorijų per dieną reikia suvartoti vaikui?

Prof. Dario Martinelli atviras laiškas apie veganišką mitybą ir vaikus

„Vaikų ligoninės gydytojai perspėja: veganiška mityba vaikams yra pavojinga“ (čia)– tokiu pavadinimu išplatintas spaudos pranešimas sulaukė didžiulio visuomenės ir specialistų susidomėjimo. Redakciją pasiekė prof. Dario Martinelli laiškas.

Naujos vaikų mitybos rekomendacijos: ką svarbu žinoti tėvams (3)

Nuo sausio 1 d. ugdymo įstaigose įsigalioja naujos vaikų maitinime rekomenduojamos paros maistinių medžiagų normos. Tai patvirtinta Lietuvos sveikatos apsaugos ministro pasirašytu teisės aktu. Vaikų paros energijos normos nustatytos, atsižvelgiant į amžių, lytį bei fizinį aktyvumą.

Specialistai išskyrė 5 svarbiausius dalykus, kad vaikų dantys būtų sveiki (2)

Vaikų burnos higiena yra ne mažiau svarbi nei fizinis aktyvumas ir tinkama mityba, todėl ja privaloma pradėti rūpintis vos išdygus pirmiesiems dantims.

Kaip išsirinkti kokybišką ir skanią žuvį

Statistinis lietuvis per metus suvalgo apie 15 kg žuvies, tačiau dažniausiai šį produktą valgo per šventes. Pagal sveikatai palankios mitybos principus, žuvis, o ypač šviežia žuvis, turi būti mūsų racione ir ją reiktų rinktis bent kartą per savaitę. Tam, kad žuvis ant jūsų stalo patektų sveika ir kokybiška, būtina žinoti ne tik kaip tokią žuvį išsirinkti, bet ir kaip tinkamai ją paruošti.

Žalingi produktai, arba ko neturėtų būti vaikų valgiaraštyje (5)

Suaugusieji žino – dauguma ligų kyla dėl netinkamos mitybos. Deja, žalingi produktai labai dažnai patenka į mūsų mažylių racioną. Tada kyla pavojus – juk jau vaikystėje susiformuoja pagrindas vėlesnėms vaiko ligoms, tam daug įtakos turi nesveikas maistas.

4 paprasti triukai, kurie paskatins valgyti sveikiau vaikus

Maisto vaizdas, skonis, kvapas – ši trijulė nenuginčijamai turi įtakos maisto pasirinkimui.

Kauno vaikų darželyje – palankesnis sveikatai meniu

„Mano vaikas košių nevalgo!“. „Daržovių lėkštę stumia nuo savęs kuo toliau!“.„Žuvies kvapo tiesiog pakęsti negali!“ Tokias ir panašias tėvų kalbas girdime tikrai dažnai. Tačiau ar žinome, kaip tai pakeisti?

Gydytoja ortodontė – apie kreivų dantų gydymą (1)

Sveikiausiais dantimis gali džiaugtis 1,5–3 metų amžiaus vaikai, tačiau jau penkiamečių-šešiamečių dantys tampa prasti.