Uodai: kaip išvengti jų įkandimų?

Neatskiriami poilsio gamtoje palydovai - įkyriai zyziantys ir besikandžiojantys uodai. Jūsų dėmesiui - Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistų parengti patarimai.

Kaip išvengti uodų įkandimų?

Namus nuo šių vabzdžių patikimiausiai apsaugos specialūs tinkleliai langams ir durims.

Vykstantiems į gamtą apsisaugojimui nuo uodų įkandimų patartina naudoti repelentus (kraujasiurbius nariuotakojus atbaidančias medžiagas). Jų gali būti įvairios konsistencijos ir sandaros - aerozoliai, tepalai, kremai, pleistrai, pieštukai arba garuojantys prietaisai.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Visas močiutes galima suskirstyti į tris tipus

Paviešino keisčiausius lietuvių vaikų vardus

Lauke patartina naudoti prieš uodus skirtas žvakes. Jų sudėtyje yra aromatinių medžiagų, kurios degant pasklinda aplinkoje ir atbaido uodus.

Uodus atbaido ir gvazdikėlių, baziliko, pelargonijos, anyžiaus ir eukalipto kvapai. Šių augalų aliejumi reiktų patepti odą arba užlašinti kelis lašus ant šilumos šaltinio, pavyzdžiui, laužo, degtuko ar net įkaitintos keptuvės. Taip pat galima ant palangės padėti vatos gabalėlį prieš tai jį išmirkius šių augalų aliejuje. Nereikėtų pamiršti, kad kai kurie eteriniai aliejai gali erzinti odą, tad rekomenduojama juos praskiesti alyvuogių, saulėgrąžų ar kt. aliejumi ir tik tuomet tepti ant odos.

Arbatmedžio aliejus taip pat gali pasitarnauti atbaidant uodus. Be to, jis padeda sušvelninti įkandimo pasekmes.

Senovėje uodų ir kitų kraują siurbiančių vabzdžių atbaidymui buvo naudojamos varpučio - viena labiausiai paplitusių piktžolių - šaknų nuoviras.

Galima naudoti smulkiai supjaustytus šviežius ievos ar baziliko lapus bei žiedus.

Šviežiai nuskintos šeivamedžio šakeles, pomidorų lapų kvapas taip pat gerai baido uodus.

Jeigu nusprendėte pabūti gamtoje, į laužą galite įmesti pušų, eglių kankorėžių arba truputį padžiovintų kadagio spyglių.

Kedrų aliejaus kvapas atbaido ne tik uodus, bet ir muses bei tarakonus.

Joks vabzdys nedrįs nutūpti ant veido, jeigu jį nusiprausite pelyno nuoviru.

Jeigu jau įkando...

Uodų sukandžiotas vietas būtinai nuplaukite švariu vėsiu vandeniu su muilu ir netrindami nusausinkite. Ant skaudamų vietų uždėkite ledo arba kitokį šaltą kompresą, įkandimų vietą patepkite dezinfekuojamuoju tirpalu, o tada preparatais, kurie efektyviai malšina uždegimą ir niežulį, mažina skausmą ir tinimą.

Uodo įkandimo sukeltą niežulį galima panaikinti 15 min. ant įkandimo vietos palaikius vatos gniužulėlį, suvilgytą spiritiniu medetkų žiedų antpilu.

Galima patrinti žaliu svogūnu arba uždėti česnako sulčių.

Skausmą ir niežulį gerai malšina šviežiai trinti pelyno, petražolės, mėtos, gysločio, ąžuolo ar klevo lapai.

Nereiktų pamiršti „seno gero" tepalo „Žvaigždutė". Jis, beje, taip pat gerai atbaido uodus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis