Užklupo sloga: kaip ja atsikratyti kuo greičiau

Peršalimo ligų sezonas tęsiasi. Slogų - irgi. Tai, kas suaugusiajam atrodo menkniekis, mažam vaikui ir kūdikiui gali tapti rimtu išbandymu. Kaip padėti mažyliui, jei užklupo sloga?

Valom nosį


Lengva pasakyti, sunkiau padaryti. Išpūsti nosies kūdikiai ir maži vaikai nemoka, todėl į pagalbą jiems turi ateiti tėvai. Pirmoji pagalba šiuo atveju - nosytės plovimas sūriu vandeniu. Vaistinėje galima įsigyti jūros vandens aerozolių, tačiau kol kūdikis mažas, geriau naudoti mažas ampules, kurios yra sulašinamos į nosytę, o ne stiprios srovės purškiklį.

Sūraus skysčio nosytės valymui galima pasigaminti ir patiems: į ketvirtadalį litro šilto virinto vandens įdėti valgomąjį šaukštą druskos ir ją išmaišius palikti tirpalą atvėsti. Tada įlašinti jo su pipete į nosį kelis kartus per dieną.

Jeigu nosytė labai užsikimšusi ir trukdo kvėpuoti, išplovus ją sūriu vandeniu, esantį sekretą reikėtų išvalyti nosies siurbtuku. Pastarųjų galima įsigyti vaistinėse, priklausomai nuo firmos, gali šiek tiek skirtis jų išvaizda ir veikimo principas.


Kai vaikas išmoksta pats išpūsti nosytę, darykite tai taisyklingai: prispaudę vieną šnervę nosine, paprašykite vaiko išpūsti kitą, o tada tuo pačiu būdu paprašykite išpūsti ir kitą šnervę. Pūsti iš karto abiejų šnervių nerekomenduojama, nes tai nesveika ausytėms.


Optimalus kambario oras


Sloguojant labai svarbu, kad kambaryje būtų vėsus ir ne per sausas oras. Patartina kambarius nuolat vėdinti. Jeigu patys reguliuojate kambario temperatūrą, geriau, jei slogos metu ji bus vienu - kitu laipsniu mažesnė. Tuo tarpu mes elgiamės atvirkščiai - vaikui sunegalavus prikaitiname namus lyg pirtį. Užsikimšusiai nosiai tampa dar sunkiau kvėpuoti.


Jeigu kambaryje šildymo sezono metu yra itin sausas oras, drėkinkite jį. Be įmantrių elektrinių aparatų tinka ir paprastos priemonės - šlapias rankšluostis ant karšto radiatoriaus, atviri indai prie radiatorių su vandeniu. Dėmesio - vėdindami kambarius saugokitės skersvėjo.


Pagalba paraudusiai nosytei


Nuo dažno valymo ir pūtimo mažųjų panosės neretai parausta, ima perštėti. Vaistinėse galima įsigyti įvairių tepaliukų ar aliejukų, kurie apmalšins skausmą ir sumažins paraudimą.


Teisinga gulėjimo padėtis


Kūdikiams iki metų miegant pagalvė nėra būtina, vėliau jau galima ją naudoti, tiesa, rekomenduojama nestora pagalvė. Jei mažylis serga sloga, šią taisyklę reikia sulaužyti ir guldyti vaiką reikia kaip galima „stačiau" - po galva padėjus aukštesnę pagalvę arba ją padėjus po čiužiniu, kad galvūgalis pasikeltų. Kai galva aukščiau už kūnelį, miegant bus lengviau kvėpuoti užsikišusiai nosytei.


Vaistai į nosį


Jei sloga yra stipri, nosytė užsikimšusi, trukdo kūdikiui valgyti arba kvėpuoti, reikia pasitarti su gydytoju dėl vaistų į nosį. Pasiklauskite, kiek kartų per dieną, kiek lašų ir kiek dienų galite juos naudoti. Prieš lašinant lašus patartina išvalyti nosytę aukščiau aprašytu būdu (jūros vanduo, gleivių išsiurbimas).


Daug skysčių


Slogos metu svarbu, kad vaikas gautų pakankamai skysčių. Jei jis maitinamas mamos pienu, reikia dažniau pasiūlyti pieno (beje, lašinti mamos pieno į nosį nerekomenduojama). Jei mažylis geria ir kitų skysčių, tiks šiltas vanduo, silpnos arbatos. Pasiūlykite išgerti kad ir po nedaug, bet svarbu, kad dažnai.


Pagalba... kojoms


Nors gydome nosytes, reikia nepamiršti ir mažylio... kojų! Vilnonės kojinės dirgina kojų padukus, suaktyvėja kraujotaka, ir peršalimas greičiau baigiasi. Nepamirškite, kad kojines patartina mauti ant nuogų pėdučių, o ant viršaus galite užmauti įprastas kojines, kad vaikščiojant mažylis neslidinėtų.


Jeigu nėra temperatūros, efektyvios yra karšto vandens kojų vonelės. Į karštą vandenį įberti jūros druskos ar vaistažolių nuoviro ir pamirkyti kojas prieš naktį. Tada apmauti šiltomis kojinytėmis ir - į lovą.


Du organizmą stiprinantys receptai, kurie tinka sloguojant:


- 2 šaukštus tarkuoto obuolio sumaišyti su šaukštu medaus. Valgyti po arbatinį šaukštelį kelis kartus per dieną. Aprūpina organizmą vitamino C atsargomis, gerina apetitą, medus turi priešuždegiminių savybių.


- 2 sunokę ir sutrinti bananai, sumaišyti su šaukštu medaus. Galite įspausti lašelį citrinos sulčių, jei vaikas nealergiškas. Skanu ir sveika.


Kada kreiptis pagalbos į gydytoją?


Jei kūdikis jaunesnis kaip trijų mėnesių;


jei sloga trukdo valgyti, gerti arba temperatūra pakyla iki 38 laipsnių;


išskyros iš nosies tampa pūlingos, tirštos, atsiranda nemalonus kvapas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis