Vaida Kurpienė žino paslaptį, kaip padėti vaikams pamėgti sveiką mitybą

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė juokiasi iš susiformavusio stereotipo, kad sveiką maistą besirenkantys žmonės yra tie, kurie graužia salotos lapą, yra nuolat alkani ir dėl to pikti.

Sveikos mitybos specialistė sako pati mėgstanti daug, skaniai, sočiai ir sveikai pavalgyti. Vienerių metų sūnų ir penkerių metų dukterį auginanti Vaida Kurpienė tvirtina, kad formuojant vaikų mitybos įpročius svarbiausia yra pavyzdys, o ne kalbos. Mitybos ekspertė neseniai priėmė naują iššūkį ir padėjo sukurti naująjį „La Crepe“ tinklo valgiaraštį.

Vaikų favoritai blynai

Vaikus auginančios mamos žino, kad jei reiktų rinkti vaikų mėgstamiausių patiekalų TOP'ą, blynai jame užimtų garbingą vietą. Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad blynai taip pat gali būti priskirti sveiko maisto kategorijai. Ypač, jei jie kepami iš speltos miltų.

„Spelta – tam tikra kviečio rūšis, kurioje yra maždaug 60-80 proc. daugiau naudingųjų medžiagų, negu paprastuose miltuose. Valgant gaminius iš speltos, sotumo jausmas yra kelis kartus didesnis. Gliuteno speltoje tikrai yra, bet teigiama, kad karštyje dalis gliuteno suyra ir tai didelė pagalba žmonėms, kurie turi virškinimo problemų dėl gliuteno netoleravimo. Dar kitas aspektas – yra žmonių, kurie alergiški kviečiams, bet gali būti nealergiški speltai. Mano pačios dukrytei taip yra. Iškepus blynų iš speltos, naudingųjų medžiagų gaunama gerokai daugiau“, - sako Vaida Kurpienė.

Ką sveikiausia valgyti pusryčiams?

Vaida Kurpienė pasakoja, kad prieš išleisdama savo dukrytę į darželį, kur ji pusryčiaus, pasiūlo jai lengvų pusryčių. „Pavyzdžiui, šiandien buvo lėkštelė gervuogių“, - prisipažino sveikos mitybos ekspertė. Pasak jos, labai svarbu formuoti vaikui įgūdžius, kad pusryčiaujama namuose, pirmenybė teikiama sveikam maistui.

„Jeigu vaikas didesnis ir eina į mokyklą, rekomenduoju pusryčiams valgyti košę. Geriausia, nesaldžią. Galima užtarkuoti žiupsnelį parmezano sūrio ar įdėti kitų priedų. Košę pagardina šalto spaudimo aliejai, turintys intensyvų skonį, tokie kaip kanapių, moliūgų sėklų, graikinių riešutų. Galima išvirti košę ir pasiūlyti kiekvienam šeimos nariui įsidėti skirtingą priedą. Tai gali būti ir grietinė, ir sviestas – natūralūs produktai visada yra gerai“, - aiškino Vaida Kurpienė.

„Jeigu vaikai alergiški karvės pienui, galima naudoti avižų pieną. Tai gera išeitis tiems, kurių organizmas netoleruoja laktozės. Pabrėšiu, kad netoleravimas nėra alergija. Laktozės netoleravimas gali pasireikšti nemaloniais pojūčiais virškinimo trakte. Manoma, kad Lietuvoje tokių žmonių yra kas trečias. Maži vaikai turi daug fermento laktazės, kuri padeda skaidyti laktozę, esančią pieno produktuose. Tačiau šių fermentų augant mažėja – kai vaikas sulaukia 4-5 metų, lieka vos 10 procentų ar dar mažiau“.

Kada ir kaip valgyti bulves?

Į klausimą, kada ir kaip reiktų valgyti taip mūsų mėgstamas bulves, Vaida Kurpienė atsako, jog tai priklauso nuo valgytojo. Jei žmogus yra liesas ir nesijaudina dėl talijos, valgyti gali bet kada, net ir vakare. Vaikai – irgi. Kitu atveju, jei nenorite priaugti papildomo svorio, bulves valgyti reiktų pirmoje dienos pusėje. „Kai kas įsivaizduoja, kad bulvė nėra sveikas produktas, tačiau jei reikėtų palyginti, kas sveikiau - balti ryžiai ar bulvės, rinkčiausi pastarąsias. Naudingiau valgyti natūralius, nešlifuotus ryžius“, - sakė specialistė.

Ji pataria norintiems sveikai maitintis, bulves ruošti trimis būdais: virti garuose, virti su lupena arba kepti orkaitėje/konvekcinėje krosnelėje iki 175 laipsnių. Įprastai virtos bulvės ar bulvių košė tinka kūdikiams ir mažiems vaikams bei norintiems priaugti svorio.

Skaniosios daržovės

„Kaip rodo apklausos, šviežių daržovių kiekvieną dieną Lietuvoje valgo vos 40 procentų gyventojų. Į šį skaičių įeina ir žmonės, kurie per dieną suvalgo morką ar agurką, kas, savaime suprantama, nėra pakankamai. Šiandien supratimas apie daržoves Lietuvoje dar nėra didelis – daugelis žino ir valgo morką, agurką, pomidorą, papriką, kopūstą, salotas. Tačiau daržovių yra didesnis pasirinkimas, siūlau nepamiršti ankštinių produktų ar šakninių daržovių, štai, pavyzdžiui, baltasis ridikas yra malonaus skonio ir dera prie visko, - sako Vaida Kurpienė.

Sveikos mitybos ekspertė pastebi, kad maži vaikai mėgsta valgyti rankomis: „Paprastai vaikai nemėgsta daržovių salotų, tačiau kai daržoves supjaustome ir patiekiame atskirai, valgo. Supjaustytos lazdelėmis daržovės – agurkai, morkos, paprikos, juodieji ridikai su užtepėle gali būti puikus užkandis.

Kai sakoma, kad vaikai nevalgo daržovių, tai netiesa. Kai dukra buvo mažytė, jai neužtekdavo darželio maisto, įdėdavau papildomai daržovių, supjaustytų lazdelėmis – morkų, agurkų. Žiūriu, dėžutė tuščia, kitą dieną – vėl tuščia. Nulupau ir pripjausčiau kilogramą morkų, grįžo - vėl tuščia. Paaiškėjo, kad visi vaikai grupėje valgo daržoves – nes kai vienas valgo, prireikia visiems. Pavyzdys auklėjant vaikus svarbiausia. Jeigu norite, kad vaikas valgytų daržoves, jų turite valgyti ir patys, jų turi būti namuose. Kartais tėvai sako, kad valgo daržovių, tačiau paprašius konkretizuoti, sako, kad valgo dieną, darbe. Tada juk vaikas nemato, kad jūs valgote daržovių“.

Virta morka ar šviežia morka?

Be jokios abejonės, šviežia morka yra naudingesnė visomis prasmėmis. Dar vienas aspektas, dėl ko reikėtų ją rinktis – sotumo jausmas. Jei suvalgysite virtą morką ir žalią morką, su pastarąja pasisotinsite labiau. Skaidulos, kurios yra žaliose morkose suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad vis dar tikime mitu, jog vaisių ar daržovių sultys yra geriau už pačias daržoves. Iš tiesų sugraužti morką yra daug naudingiau, negu išgerti jos sulčių.

Be to, sveikos mitybos specialistė yra įsitikinusi, kad maitintis sveikai yra pigiau, negu maitintis nesveikai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis