Vaiko sveikata: 3 dalykai, į ką reikia atkreipti dėmesį

Sparčiai modernėjančių technologijų pasaulyje tėvai, besirūpindami savo atžalų sveikata, susiduria su naujais iššūkiais. Pateikiame kelis patarimus, į ką vertėtų atkreipti dėmesį, kad išlaikytumėte gerą vaiko sveikatą.

Sveikos akys išmaniųjų technologijų amžiuje

„Aktyvų laisvalaikį gryname ore dažnas vaikas iškeičia į išmaniąsias technologijas", – pastebi Medicinos diagnostikos ir gydymo centro vaikų akių ligų gydytoja Aušrinė Misevičė. Šiais laikais neleisti vaikams naudotis technologijomis neįmanoma, be to, būsimos kartos, tikėtina, jomis naudosis dar daugiau, todėl vaikų akių ligų gydytoja pataria vadovautis saikingumo principu ir atkreipia dėmesį į kelis esminius aspektus.

Svarbu įvertinti, kaip dažnai ir kiek laiko vaikas praleidžia prie televizoriaus, kompiuterio ir kitų išmaniųjų technologijų. Vaikams iki dvejų metų rekomenduojama išvis sąmoningai neleisti jomis naudotis, o vyresniems nei 2 metų – ne daugiau kaip pusę valandos per dieną. Jeigu vaikas nori ir televizorių pažiūrėti, ir telefonu pažaisti, laiką išskirstykite taip, kad bendra suma būtų ne daugiau kaip pusvalandis ar valanda.

Atkreipkite dėmesį, kokiu atstumu yra vaiko akys nuo stebimo vaizdo ekrane. Kuo vaikas arčiau ekrano, tuo blogiau. Todėl jei yra galimybė pasirinkti, pavyzdžiui, stebėti filmą per televizorių ar išmaniajame telefone, šiuo atveju televizorius yra mažesnė blogybė.

Puoselėti savo vaikų akių sveikatą galite ir pasirūpindami tinkamu apšvietimu namuose, paskatindami vaikus daryti pertraukėles, pamirksėti ilgai žiūrint televizorių, mėgautis vasaros gėrybėmis – ypač mėlynėmis. Na, o geriausia kasdien pakankamai laiko praleisti gryname ore.

Kaip įvertinti vaiko laikyseną?

Vis daugiau vaikų susiduria su stuburo ir laikysenos problemos. Sumažėjęs fizinis aktyvumas, laisvalaikis sėdint prie kompiuterio, nepatogūs mokyklos suolai, pernelyg sunkios kuprinės – visa tai lemia netaisyklingos laikysenos formavimąsi. Sporto medicinos gydytojas Kęstutis Linkus atkreipia tėvelių dėmesį ir pataria patiems įvertinti vaiko laikyseną.

Pirmiausia pastatykite vaiką priešais save ir pažiūrėkite, ar pečiai yra viename lygmenyje, ar simetriškos dešinė ir kairė pusės. Jeigu vaikas netaisyklingai nešioja kuprinę, vaikšto užsikabinęs ją ant vieno peties, vienos pusės raumenys visuomet yra labiau įtempti ir vienas petys būna labiau pakilęs. Kitas žingsnis – pastatyti vaiką šonu ir išvesti projekciją nuo viršaus apačios link. Ausies vidurys, peties, alkūnės, klubo, kelio ir čiurnos sąnariai turi būti vienoje linijoje.

Pagal išvestą tiesę galima įvertinti laikysenos padėtį ir išskirti kelias pagrindines laikysenos sutrikimų formas:

  • kifozė – krūtininė dalis sukumpusi, vaikas kūprinasi,

  • lordozė – stipriai išlinkusi juosmeninė dalis,

  • skoliozė – stuburas iškrypęs į šoną, pasisukęs aplink savo ašį,

  • lordozinė kifozė – viršutinė nugaros dalis sukumpusi, o ties juosmeniu – stipriai išlinkusi į priekį, taigi vaiko stuburas primena klaustuką.

„Svarbiausia tėvams – užtikrinti pakankamą vaiko fizinį aktyvumą, padėti jam atrasti patinkančią sporto rūšį. Nejudantis raumenynas neauga, o be tvirtų raumenų pakoreguoti laikysenos nepavyks", – teigia sporto medicinos gydytojas K. Linkus.

Dėl laikysenos korekcijos rekomenduojama pasikonsultuoti su specialistu.

Suformuoti mitybos įpročiai vaikystėje išlieka visą gyvenimą

Sveikos mitybos įpročiai, susiformavę dar vaikystėje, išlieka visą gyvenimą, todėl tėvai turėtų pakankamai dėmesio skirti vaikų maisto racionui ir teisingų mitybos įpročių formavimui. Vaikų gastroenterologas, doc. med. dr. Vaidotas Urbonas teigia, jog vertėtų prisiminti kelis sveikos mitybos principus.

Pirma, būtina į vaiko mitybos racioną įtraukti kuo įvairesnį maistą. „Tačiau tai padaryti gali būti gana sunku, nes nustatyta, jog vaikui reikia maždaug aštuonis kartus paragauti, kad jis nuolat pradėtų valgyti jo mityboje atsiradusį naują produktą. Kaip matote, svarbiausia – kantrybė", – sako vaikų gastroenterologas.

Griežtų nuorodų, kiek kartų per dieną vaikas turėtų valgyti, nėra, tačiau, docento V. Urbono nuomone, optimalu maitintis 5 kartus per dieną, įtraukiant ir reguliarius sveikus užkandžius. Pavyzdžiui, puikus užkandis vaikams – morkos. Taip pat tėvai turėtų nepamiršti, jog pusryčius valgyti būtina. Jei sunku priversti vaiką valgyti ryte, galima papusryčiauti darželyje ar mokykloje.

Svarbu pabrėžti, jog tinkamai medžiagų apykaitai užtikrinti reikia ir reguliaraus fizinio krūvio. Rekomenduojama, kad vaikas per dieną mažiausiai pusę valandos aktyviai pajudėtų.

Pagrindinis patarimas tėveliams, norintiems išlaikyti gerą vaiko sveikatą, – nuolat stebėti jo įpročius, kurie gali daug pasakyti apie vaiko savijautą ir kokių problemų gali kilti. O išugdyti teisingi įpročiai padeda išlaikyti sveikatą ir vyresniame amžiuje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis