Vaikų darželiai Lietuvoje: šviežias ar pašildytas maistas?

Ar sutiktumėte, kad jūsų vaikas darželyje valgytų ne šviežiai pagamintą, o atvežtą ir pašildytą maistą? Pasirodo, dauguma privačių darželių Lietuvoje taiko būtent tokią praktiką.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

2013 - ieji paskelbti sveikatos metais, todėl, artėjant naujų mokslo metų pradžiai, Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai ragina mokymo įstaigų administracijas ir šias paslaugas teikiančias įmones daugiau dėmesio skirti vaikų maitinimo organizavimui, ypač tiekiamo maisto kokybei mokyklose ir ikimokyklinėse įstaigose.

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 idėjos sveikiems ir skaniems vaikų pusryčiams
Kaip surengti linksmiausią vaikišką gimtadienį?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu į Tarnybą kreipėsi keletas įmonių, planuojančių vaikų maitinimui mokyklose ir vaikų darželiuose tiekti ne tą pačią dieną, o iš anksto pagamintą ir vėliau pašildytą maistą.

Pašildyto maisto vertė neprilygsta šviežiam

„Vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Atsižvelgiant į tai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nepritaria verslininkų iniciatyvoms, kad vaikams būtų atvežamas prieš dieną ar net kelias pagamintas, atvėsintas, o vėliau pašildytas maistas.

Net jei toks maistas būtų visiškai saugus, jo mitybinė vertė atvėsinus ir vėl šildant ženkliai sumažėtų, ypač jei lygintume su ką tik pagamintu šiltu maistu", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Mokyklose ir darželiuose situacija skiriasi

Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai pastebi, kad kol kas tik nedidelėje bendrojo lavinimo mokyklų dalyje (apie 18 proc.) maistas vaikams ruošiamas vietoje. Likusi dalis moksleivių maitinami atvežtu termosuose maistu.

Padėtis šalies vaikų darželiuose yra kur kas geresnė. Čia apie 97 proc. įstaigų maistas vaikams ruošiamas vietoje. Iš bendro konteksto išsiskiria tik privačių vaikų lopšelių darželių grupė. Iš visų 44 pernai veikusių privačių vaikų lopšelių darželių, tik 32 proc. maistas buvo gaminamas vietoje.

Pažymėtina, kad vadovaujantis Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo nuostatomis, mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikams patiekiamas maistas turi būti gaminamas ir patiekiamas tą pačią dieną.

Be to, būtina užtikrinti, kad vaikams nebūtų tiekiami draudžiami maisto produktai arba maisto produktai, kurių sudėtyje yra vaikų maitinimui draudžiamų maisto priedų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

9 paslaptys, padėsiančios vaikus pripratinti prie įvairesnio maisto

Ne viena mažametį auginanti mama skundžiasi, kad vaikas nevalgus, išrankus, renkasi tik kelis įprastus patiekalus. O kaip įsiūlyti kitus? Kaip pripratinti vaiką prie įvairesnės ir sveikesnės mitybos?

Kodėl kakavą rekomenduojama gerti labiau rytais

Ar visada kakava – sveikatai palankus produktas vaikams?

Vaikų ligoninės pagalba vaikams, kurie negali miegoti dėl antsvorio ar sunkių ligų

Vaikų ligoninės gydytojai pulmonologai pastebi, kad atsiranda vis daugiau vaikų, kuriems tenka taikyti specialų metodą – neinvazinę teigiamo slėgio ventiliaciją, palengvinančią kvėpavimą.

Nedrauskite vaikams krapštyti nosies – tam yra svari priežastis (22)

Pamatę, kad atžala krapšto nosį, iškart sudrausminame, nes tai atgrasu, tiesa? Tačiau naujausio tyrimo duomenimis, nosies gleivėse iš tiesų yra daug gerųjų bakterijų, kurios pagerina dantų ir dantenų sveikatą (mes nejuokaujame).

Ukmergiškė Dalia augina dvi anksčiau gimusias dukras: gyvenimas yra nesibaigianti pamoka

Savo vaikais būtina pasitikėti ir leisti jiems augti. Tuo įsitikinusi ukmergiškė Dalia. Dvi ankstukes auginanti moteris neslepia, kad jos dukros jai yra tikras įkvėpimo šaltinis. „Jos niekada nepasidavė. Todėl negaliu pasiduoti ir aš!", - sako ji.

Vitaminų sezonas: ką ir kodėl verta valgyti būtent dabar

Šiandien parduotuvių asortimentas gausus visais metų laikais, todėl sezonų kaitos beveik nejaučiame. Vis dėlto, sezoninių maisto produktų privalumus išnaudoti verta.

Kokias klaidas darome prižiūrėdami vaikų odą: interviu su gydytoja

Gimus vaikui, dažna šeima susiduria su vaikų odos problemomis.

Kad vaikai pamėgtų daržoves ir vaisius, tėvai turi žinoti kelias taisykles

Daugelis puikiai suvokiame, kad sveika mityba yra itin svarbi ir dažnas turbūt kartas nuo karto pasižadame sau rinktis maistiniu požiūriu vertingesnę dietą.

Valstybės lėšomis vaikai Lietuvoje skiepijami nuo dvylikos ligų

Europos imunizacijos savaitės (balandžio 24-30 d.) proga Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) primena apie vaikų skiepų svarbą.

Bunda ne tik erkės: ką reikia žinoti apie vabzdžių įkandimus

Į Lietuvą pamažu atkeliaujant šiltiems orams žmonės vis dažniau laiką namuose keičia į gamtą.

Kuo marginti kiaušinius, kad nepadarytume žalos sau ir artimiesiems (2)

Savaitės gale lankysime giminaičius ir džiaugsimės spalvingais Velykiniais margučiais.

Artinasi intensyviausia žiedadulkių banga – kaip nuo jos apsisaugoti?

Staiga šoktelėjęs termometro stulpelis ir sprogstantys augalų pumpurai – ne vieninteliai pavasario pranašai.

Penki dalykai, ko niekada nesakykite vaikui apie maistą (3)

Neretai tėvai skundžiasi prastu vaikų apetitu (arba persivalgymu), nors fiziologinio paaiškinimo tam po atliktų vaikui tyrimų lyg ir nėra. Tačiau pasitaiko, kad vaikai mitybos problemų turi dėl psichologinių priežasčių.

Daugybinis ėduonis: kas tai yra ir kaip su juo kovoti

Didėjantis dantų ėduonies paplitimas tarp vaikų verčia vis labiau susirūpinti.

Gydytoja dietologė rekomenduoja: 3 sveikų patiekalų receptai

Tapdami vyresni pradedame gailėtis, kad neskyrėme pakankamai dėmesio savo santykiams su brangiausiais žmonėmis.