Vaikų darželiai Lietuvoje: šviežias ar pašildytas maistas?

Ar sutiktumėte, kad jūsų vaikas darželyje valgytų ne šviežiai pagamintą, o atvežtą ir pašildytą maistą? Pasirodo, dauguma privačių darželių Lietuvoje taiko būtent tokią praktiką.
© Shutterstock nuotr.

2013 - ieji paskelbti sveikatos metais, todėl, artėjant naujų mokslo metų pradžiai, Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai ragina mokymo įstaigų administracijas ir šias paslaugas teikiančias įmones daugiau dėmesio skirti vaikų maitinimo organizavimui, ypač tiekiamo maisto kokybei mokyklose ir ikimokyklinėse įstaigose.

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 idėjos sveikiems ir skaniems vaikų pusryčiams
Kaip surengti linksmiausią vaikišką gimtadienį?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu į Tarnybą kreipėsi keletas įmonių, planuojančių vaikų maitinimui mokyklose ir vaikų darželiuose tiekti ne tą pačią dieną, o iš anksto pagamintą ir vėliau pašildytą maistą.

Pašildyto maisto vertė neprilygsta šviežiam

„Vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Atsižvelgiant į tai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nepritaria verslininkų iniciatyvoms, kad vaikams būtų atvežamas prieš dieną ar net kelias pagamintas, atvėsintas, o vėliau pašildytas maistas.

Net jei toks maistas būtų visiškai saugus, jo mitybinė vertė atvėsinus ir vėl šildant ženkliai sumažėtų, ypač jei lygintume su ką tik pagamintu šiltu maistu", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Mokyklose ir darželiuose situacija skiriasi

Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai pastebi, kad kol kas tik nedidelėje bendrojo lavinimo mokyklų dalyje (apie 18 proc.) maistas vaikams ruošiamas vietoje. Likusi dalis moksleivių maitinami atvežtu termosuose maistu.

Padėtis šalies vaikų darželiuose yra kur kas geresnė. Čia apie 97 proc. įstaigų maistas vaikams ruošiamas vietoje. Iš bendro konteksto išsiskiria tik privačių vaikų lopšelių darželių grupė. Iš visų 44 pernai veikusių privačių vaikų lopšelių darželių, tik 32 proc. maistas buvo gaminamas vietoje.

Pažymėtina, kad vadovaujantis Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo nuostatomis, mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikams patiekiamas maistas turi būti gaminamas ir patiekiamas tą pačią dieną.

Be to, būtina užtikrinti, kad vaikams nebūtų tiekiami draudžiami maisto produktai arba maisto produktai, kurių sudėtyje yra vaikų maitinimui draudžiamų maisto priedų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Trys R. Bogušienės patarimai, kad vaikai pamėgtų sveiką maistą

Dažnai mamos skundžiasi: „mano vaikas nieko nevalgo", „mano vaikas valgo tik sveikatai nepalankų maistą".

Skanūs ir nebrangūs patiekalai šeimai: rekomenduoja R.Bogušienė (3)

Mokome ugdymo įstaigos bendruomenės tėvelius, personalą ir virėjas, kaip paruošti maistą, kad būtų ne tik skanu, nebrangu, bet ir sveikatai palanku. O tai, pasirodo, gana paprasta. Maisto technologė Raminta Bogušienė atsako į keletą tėveliams rūpimų klausimų ir dalijasi sveikatai palankesniais receptais.

Paaiškėjo, kuris vaikas šeimoje linkęs labiau sirgti (14)

Jei auginate mažiausiai du vaikus, tikriausiai pastebėjote, kad jaunesnis būdamas tokio pat amžiaus, kaip buvo vyresnis, serga kur kas mažiau. Mokslininkai atrado logišką paaiškinimą, kodėl taip yra.

Psichologė atskleidžia, kodėl daugeliui tėvų vis dar norisi mušti vaikus (107)

Kas yra griežtas auklėjimas, ir ar reikia bausti vaikus, kalbamės su gydytoja psichiatre psichoterapeute Agne Kirvaitiene.

10 svarbiausių vaikų mitybos principų (1)

Seniai visiems žinoma, kad vaikai turi valgyti reguliariai, įvairų ir subalansuotą maistą, kuriame nėra daug cukraus, druskos, riebalų, gausų skaidulinių medžiagų.

10 išbandytų būdų, kurie padės pagerinti jūsų vaikų miegą

Vienokių ar kitokių miego problemų turi nemažai mažų vaikų.

Kada iš tiesų verta šalinti tonziles (8)

Pasikonsultuoti su gydytoju dėl tonzilių gydymo ar šalinimo tenka ne vienai vaikus auginančiai šeimai. Leisti operuoti vaiką ar gydyti konservatyviai, tikintis, kad augantis vaikas „išaugs“ ir šią problemą?

Tiesa ir mitai apie peršalimo ligas

Peršalimo ligomis dažniau sergame rudenį ir žiemą, mat virusai išplinta tam tikrą sezoną.

Dažniausia mitybos klaida, kurią daro tėvai vaikui susirgus

Kai vaikas sveikas, jam rekomenduojama valgyti penkis kartus: pusryčius, pietus, vakarienę, o tarp jų - priešpiečius ir pavakarius. Tačiau vaikui sunegalavus, mitybos režimas, nori nenori, ima ir sutrinka. Ką reikėtų žinoti apie sergančių mažylių slaugą ir valgydinimą?

Ką svarbu žinoti, jei pakilo temperatūra

Kai vaikui pakyla temperatūra, tėvams visada pasidaro neramu: kokia liga netrukus „išlįs"?

6 būdai sustiprinti imunitetą ir nesusirgti (2)

Visi gimstame turėdami imunitetą, nes tai genetiškai nulemtos organizmo sandaros ypatybės. Tačiau iš patirties žinome, kad vienų vaikų imunitetas yra stipresnis, o kiti - serga ir serga.

7 maisto produktai, kurie vaiko bacilas ir saugo nuo ligų

Maisto produktai, kurie padeda saugotis arba gydytis jau užklupus peršalimo ligoms.

Viena dažniausių vaikiškų ligų: aštrus skausmas ir pablogėjusi klausa

Ausies uždegimas yra bene dažniausia slogos komplikacija.

Taisyklės, kurios padės nesusirgti, kai aplink visi serga (4)

Vaikus auginančios šeimos baiminasi šaltojo metų laiko, ir ne be pagrindo - įrodyta, jog mažiems vaikams sirgti virusinėmis kvėpavimo takų ligomis jo metu tenka ne kartą ir ne du.

Jei užklupo kosulys: pirmoji pagalba namuose (2)

Daugelis peršalusių vaikų kosėja dėl viršutinių kvėpavimo takų užkrato, kuris dažniausiai būna virusinis. Įprastai bakterijos kimba į darbą, kai joms kelią paruošia virusai.