Vienos dienos meniu vaikams: rekomenduoja Raminta Bogušienė

Vaikai turi būti maitinami ne tik tam, kad patenkintume jų fiziologinius poreikius ir sotumą. Pasak sveikos mitybos ekspertės Ramintos Bogušienės, vaiko racionas turi būti įvairus ir sveikatai palankus.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Vaikams būtina ne rečiau kaip kas 3,5 valandas valgyti šilto maisto, taip išvengsime cukraus šuolių kraujyje, vaikas nuolat bus energingas ir nereikės menkaverčių užkandžių. Žinoma, pagrindiniai valgymai turi būti subalansuoti, nes tik taip vaikui užteks energijos iki kito valgymo. Pusryčiauti rekomenduojame tarp 8-9 val., priešpiečius rinkitės apie 11 val., pietaukite – apie 13 val., pavakariai – apie 15 val., vakarienė – 18-19 val., ir jei reikalingi naktipiečiai – apie 20 val.

Pusryčiai

Šį kartą pusryčiams siūlome trijų grūdų dribsnių košę su ypač tyru alyvuogių aliejumi; viso grūdo ruginę duoną su sviestu bei varškės sūriu; bananą; nesaldintą čiobrelių arbatą.

Kiekvieną dieną vaikams pasiūlykite suvalgyti augalinės kilmės patiekalą, pavyzdžiui, pusrytinę košę be pieno. Pusryčiams rinkitės kuo mažiau perdirbtus grūdų produktus, t.y. pirmenybę teikite kruopoms arba dribsniams, kurie yra ilgesnio virimo laiko, pavyzdžiui, kai ant pakuotės nurodyta virti ne mažiau 5 min. Kuo mažiau reikia virti, tuo trumpesnis sotumo jausmas, tuo daugiau kruopos ar dribsniai yra apdoroti, labiau susmulkinti, o taip pat ir mažiau vertingi bei, dažnu atveju, turintys mažiau skoninių savybių. Jei ant pakuotės nurodytas virimo laikas – 5 min., virkite – 3 min., o dar 2 min. leiskite košei pastovėti, išbrinkti.

Be košės pasigardžiuoti galima viso grūdo sumuštiniais su varškės sūriu, avokadu, salotomis. Nepamirškite ir šviežių vaisių, uogų ar daržovių – gardinkite košes.

Pusryčiams vietoj saldintų gėrimų, sulčių ar jų gėrimų pasiūlykite žolelių arbatos be cukraus.

Pietūs

Pietums gaminkite perlinių kruopų sriuba su viso grūdo rugine duona; keptą su garais žuvį (menkę) patiektą su žiedinių kopūstų ir morkų troškiniu su grietinėle bei morkų ir obuolių salotomis su nesaldintu jogurtu; nepamirškite vandens.

Pietums vaikams siūlykite valgyti daugiau baltymų turinčių patiekalų su daržovių garnyru, pilnavertėmis grūdinėmis kultūromis ir/ arba sriubą/ troškinį.

Jei vaikas nemėgsta daržovių, geriausia pirma duoti karštą patiekalą, po to sriubą, kad suvalgytų pagrindinį patiekalą ir daržoves. Sriubą galima tiekti ir be duonos, nes ji dažnu atveju skirta sotumui patenkinti. Šilta, šviežiai ruošta sriuba puikus pasirinkimas šaltuoju metų laiku, dažnu atveju gaminama su daržovėmis ir grūdinėmis kultūromis yra subalansuotos mitybos dalis.

Žuvį gaminkite tausojančiu būdu. Šiuo atveju – troškinkite stikliniame inde. Pakepinkite daržoves, jas kartu su grietinėle užpilkite ant žuvies ir troškinkite orkaitėje.

Vakarienė

Vakarienei rinkitės keptus su garais varškės ir cukinijų paplotėlius su nesaldintu jogurtu; raugintų pasukų kokteilį su uogomis; sezoninių vaisių, uogų, daržovių.

Vakarienei vaikams pasiūlykite pieno produktų patiekalus, ankštines daržoves, grūdinių kultūrų patiekalus, bulves. Nepamirškite ir šviežių ar tausojančiu būdu pagamintų daržovių, vaisių, uogų ir iš jų pagamintų patiekalų.

Vertingi rauginti pieno produktai, kurių sudėtinė dalis – pieno rūgšties bakterijos – ypač naudingos mūsų žarnynui ir visam organizmui. Pasukos gaunamos gaminant sviestą iš grietinėlės. Paprastai jos rauginamos pridedant pieno bakterijų raugo. Pasukose lieka beveik visas grietinėlės lecitinas, organizmo riebalų apykaitai ypač svarbi medžiaga. Vaikams patiks, jei pagardinsite uogomis.

Užkandžiai

Užkandžiai vaikams rekomenduojami du – priešpiečiai ir pavakariai, dar gali būti ir trečias – naktipiečiai, bet nuolatinis užkandžiavimas nėra palankus sveikatai. Užkandžiams duokite vaisių, daržovių, riešutų ir grūdinių kultūrų ir iš jų pagamintų sveikuoliškų užkandžių.

Orkaitėje kepti varškės ir cukinijų paplotėliai

Jums reikės:

330 g varškės (9 %);

½ stiklinės tarkuotos cukinijos (80 g);

2 vidutinės tarkuotos morkos;

1 vidutinio svogūno;

1 nedidelio kiaušinio;

2 v.š. aliejaus (tinkamo terminiam apdorojimui);

žiupsnelio druskos;

žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimo eiga:

  1. Tarkuotą cukiniją nusunkite per sietelį, kad išbėgtų kuo daugiau sulčių.

  2. Varškę pertrinkite per sietelį ir sumaišykite su tarkuota cukinija, kiaušiniais, druska ir pipirais.

  3. Tarkuotas morkas ir kubeliais supjaustytus svogūnus pakepinkite keptuvėje su aliejumi.

  4. Varškės masę sumaišykite su kepintomis daržovėmis ir formuokite lašo formos paplotėlius.

  5. Kepti orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 20-25 min.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Jei laikysitės šių patarimų, vaikas nejaus medikų ir ligoninės baimės

Auginantiems vaikus tėvams tenka susidurti su įvairiomis mažųjų baimėmis, viena jų – ligoninės ir medikų. Dr. Lina Jankauskaitė ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Kristina Ganzijeva dalijasi patarimais, kaip įveikti šią baimę.

Vaidotas Urbonas: vaikams baltymų reikia daugiau nei saugusiems

Tyrimai įrodė, iš kokių produktų gaunami baltymai naudingiausi sveikatai.

R. Bogušienė: kaip išsirinkti šviežiausias bei kokybiškiausias braškes

Prasidėjo braškių sezonas. Parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas gardžiai kvepiančias uogas.

Dvi dažniausios vasaros traumos: ko šiukštu nedaryti prasiskėlus galvą ar nusibrozdinus

Vasarą vaikai daug laiko leidžia lauke, tad natūralu, kad ir traumų tikimybė būna didesnė. Ką daryti ir ko nedaryti, jei vaikas prasiskėlė galvą ar nusibrozdino?

Ekspertai baigė vertinti mokyklų ir darželių maistą: rezultatai stebina

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė vizitus ugdymo įstaigose - mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę.

Siūloma uždrausti „vaikišką šampaną“ ir kitas alkoholį imituojančias prekes vaikams

Reaguojant į nevyriausybinių organizacijų siūlymus siūloma atsisakyti viešoje prekyboje vaikams skirtų prekių, kurios imituoja suaugusiųjų elgesį vartojant alkoholį, iš kurių populiariausi yra vaisvandeniai, parduodami putojantį vyną imituojančiose pakuotėse.

Kaip prižiūrėti vaikų smėlio dėžę, kad ji netaptų ligų šaltiniu

Šiltuoju metų laiku vaikų smėlio dėžės tampa tikromis statybų aikštelėmis – statomos pilys, kasamos duobės, rausiami tuneliai.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: valgyti avižas reikėtų bent dukart per savaitę

Kadaise laikytos antrarūšėmis ir bevertėmis, šiandien avižos pripažįstamos kaip viena naudingiausių grūdinių kultūrų.

3 dažniausios odos ligos, kai išberia: kaip jas atpažinti ir padėti vaikui (1)

Spuogeliai, nuolatinis niežulys ir raudonis. Šios odos problemos vargina daugelį iš mūsų.

Lietuvos vaikai suvartoja keturiskart daugiau cukraus už normą: kur ir kiek jo pridėta

Lietuvos gyventojai kasdieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau cukraus, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar daugiau - kai kurių tyrimų duomenimis, net keturis kartus daugiau nei norma.

Važiuojant supa ir pykina: kaip padėti vaikui

Šylant orams vis dažniau savo vaikus sodinsime į automobilius ir vyksime poilsiauti. Deja, kai kurie tėvai jau žino, kad kelionės ne visada būna malonios.

Gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė – apie natūralias gydymo priemones susirgus vaikui

Šiais laikais pasaulyje populiarėjanti sveikos gyvensenos ir natūralumo tendencija tampa aktuali ir gydant vaikus.

Indrė Kavaliauskaitė Morkūnienė atskleidė, kaip savo vaikus gydo be vaistų

Šiais laikais apie vaikų priežiūrą tėvai gali rasti gausybę informacijos – kaip gydyti, kokius metodus taikyti ir kaip išvengti ligų.

Ledų sezonas: kokių ir kiek per dieną sveika valgyti vaikui

Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?

Vaiką atakuoja alergija: svarbu žinoti

Kaip sužinoti, ar mažylis tikrai alergiškas?