Vienos dienos meniu vaikams: rekomenduoja Raminta Bogušienė

Vaikai turi būti maitinami ne tik tam, kad patenkintume jų fiziologinius poreikius ir sotumą. Pasak sveikos mitybos ekspertės Ramintos Bogušienės, vaiko racionas turi būti įvairus ir sveikatai palankus.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Vaikams būtina ne rečiau kaip kas 3,5 valandas valgyti šilto maisto, taip išvengsime cukraus šuolių kraujyje, vaikas nuolat bus energingas ir nereikės menkaverčių užkandžių. Žinoma, pagrindiniai valgymai turi būti subalansuoti, nes tik taip vaikui užteks energijos iki kito valgymo. Pusryčiauti rekomenduojame tarp 8-9 val., priešpiečius rinkitės apie 11 val., pietaukite – apie 13 val., pavakariai – apie 15 val., vakarienė – 18-19 val., ir jei reikalingi naktipiečiai – apie 20 val.

Pusryčiai

Šį kartą pusryčiams siūlome trijų grūdų dribsnių košę su ypač tyru alyvuogių aliejumi; viso grūdo ruginę duoną su sviestu bei varškės sūriu; bananą; nesaldintą čiobrelių arbatą.

Kiekvieną dieną vaikams pasiūlykite suvalgyti augalinės kilmės patiekalą, pavyzdžiui, pusrytinę košę be pieno. Pusryčiams rinkitės kuo mažiau perdirbtus grūdų produktus, t.y. pirmenybę teikite kruopoms arba dribsniams, kurie yra ilgesnio virimo laiko, pavyzdžiui, kai ant pakuotės nurodyta virti ne mažiau 5 min. Kuo mažiau reikia virti, tuo trumpesnis sotumo jausmas, tuo daugiau kruopos ar dribsniai yra apdoroti, labiau susmulkinti, o taip pat ir mažiau vertingi bei, dažnu atveju, turintys mažiau skoninių savybių. Jei ant pakuotės nurodytas virimo laikas – 5 min., virkite – 3 min., o dar 2 min. leiskite košei pastovėti, išbrinkti.

Be košės pasigardžiuoti galima viso grūdo sumuštiniais su varškės sūriu, avokadu, salotomis. Nepamirškite ir šviežių vaisių, uogų ar daržovių – gardinkite košes.

Pusryčiams vietoj saldintų gėrimų, sulčių ar jų gėrimų pasiūlykite žolelių arbatos be cukraus.

Pietūs

Pietums gaminkite perlinių kruopų sriuba su viso grūdo rugine duona; keptą su garais žuvį (menkę) patiektą su žiedinių kopūstų ir morkų troškiniu su grietinėle bei morkų ir obuolių salotomis su nesaldintu jogurtu; nepamirškite vandens.

Pietums vaikams siūlykite valgyti daugiau baltymų turinčių patiekalų su daržovių garnyru, pilnavertėmis grūdinėmis kultūromis ir/ arba sriubą/ troškinį.

Jei vaikas nemėgsta daržovių, geriausia pirma duoti karštą patiekalą, po to sriubą, kad suvalgytų pagrindinį patiekalą ir daržoves. Sriubą galima tiekti ir be duonos, nes ji dažnu atveju skirta sotumui patenkinti. Šilta, šviežiai ruošta sriuba puikus pasirinkimas šaltuoju metų laiku, dažnu atveju gaminama su daržovėmis ir grūdinėmis kultūromis yra subalansuotos mitybos dalis.

Žuvį gaminkite tausojančiu būdu. Šiuo atveju – troškinkite stikliniame inde. Pakepinkite daržoves, jas kartu su grietinėle užpilkite ant žuvies ir troškinkite orkaitėje.

Vakarienė

Vakarienei rinkitės keptus su garais varškės ir cukinijų paplotėlius su nesaldintu jogurtu; raugintų pasukų kokteilį su uogomis; sezoninių vaisių, uogų, daržovių.

Vakarienei vaikams pasiūlykite pieno produktų patiekalus, ankštines daržoves, grūdinių kultūrų patiekalus, bulves. Nepamirškite ir šviežių ar tausojančiu būdu pagamintų daržovių, vaisių, uogų ir iš jų pagamintų patiekalų.

Vertingi rauginti pieno produktai, kurių sudėtinė dalis – pieno rūgšties bakterijos – ypač naudingos mūsų žarnynui ir visam organizmui. Pasukos gaunamos gaminant sviestą iš grietinėlės. Paprastai jos rauginamos pridedant pieno bakterijų raugo. Pasukose lieka beveik visas grietinėlės lecitinas, organizmo riebalų apykaitai ypač svarbi medžiaga. Vaikams patiks, jei pagardinsite uogomis.

Užkandžiai

Užkandžiai vaikams rekomenduojami du – priešpiečiai ir pavakariai, dar gali būti ir trečias – naktipiečiai, bet nuolatinis užkandžiavimas nėra palankus sveikatai. Užkandžiams duokite vaisių, daržovių, riešutų ir grūdinių kultūrų ir iš jų pagamintų sveikuoliškų užkandžių.

Orkaitėje kepti varškės ir cukinijų paplotėliai

Jums reikės:

330 g varškės (9 %);

½ stiklinės tarkuotos cukinijos (80 g);

2 vidutinės tarkuotos morkos;

1 vidutinio svogūno;

1 nedidelio kiaušinio;

2 v.š. aliejaus (tinkamo terminiam apdorojimui);

žiupsnelio druskos;

žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimo eiga:

  1. Tarkuotą cukiniją nusunkite per sietelį, kad išbėgtų kuo daugiau sulčių.

  2. Varškę pertrinkite per sietelį ir sumaišykite su tarkuota cukinija, kiaušiniais, druska ir pipirais.

  3. Tarkuotas morkas ir kubeliais supjaustytus svogūnus pakepinkite keptuvėje su aliejumi.

  4. Varškės masę sumaišykite su kepintomis daržovėmis ir formuokite lašo formos paplotėlius.

  5. Kepti orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 20-25 min.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė – apie natūralias gydymo priemones susirgus vaikui

Šiais laikais pasaulyje populiarėjanti sveikos gyvensenos ir natūralumo tendencija tampa aktuali ir gydant vaikus.

Indrė Kavaliauskaitė Morkūnienė atskleidė, kaip savo vaikus gydo be vaistų

Šiais laikais apie vaikų priežiūrą tėvai gali rasti gausybę informacijos – kaip gydyti, kokius metodus taikyti ir kaip išvengti ligų.

Ledų sezonas: kokių ir kiek per dieną sveika valgyti vaikui

Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?

Vaiką atakuoja alergija: svarbu žinoti

Kaip sužinoti, ar mažylis tikrai alergiškas?

Kamuoja sausas kosulys: 10 priežasčių, kodėl

Sausas kosulys – ne vienos ligos požymis. Štai 10 galimų priežasčių.

Nemaloni akių liga, neaplenkianti ir vaikų

Ką daryti, jeigu ant vaiko akių vokų neretai atsiranda miežis?

Profesorė – apie vitamino D trūkumą ir poveikį sveikatai

Devyniems iš dešimties Lietuvos gyventojų trūksta vitamino D. Nors apie jo naudą pastaraisiais metais imta nemažai kalbėti, tačiau Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) Biotechnologijos instituto profesorė imunologė Aurelija Žvirblienė pastebi, kad ne visada viešojoje erdvėje pateikiama informacija būna moksliškai pagrįsta.

Nieku gyvu nedažykite kiaušinių šiais būdais, ypač, jei auginate vaikus (1)

Velykiniai kiaušiniai: kaip marginti, kad nepakenktume sveikatai? Į šį klausimą atsako Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistai išplatintame pranešime spaudai.

10 faktų apie kiaušinius: ar visus žinojote?

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai pristato 10 svarbiausių faktų apie kiaušinius.

„Slapti pirkėjai“ ragaus ne tik ligoniams, bet ir darželinukams bei mokiniams tiekiamo maisto

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai tikrins ne tik ligoniams, bet ir mokiniams tiekiamą maistą.

Arbatos kūdikiams ir mažyliams, kad jie augtų sveiki

Pasitelkus žinomo Lietuvos pediatro doc. Algimanto Vingro žinias bei patirtį, sukurtos kūdikiams ir mažyliams subalansuotos, specialios receptūros GURGIO, PUKSIO, KNIURKIO, ŽVARBIO arbatėlės.

Kur ir kaip tinkamai laikyti vaistus namuose

Vonios spintelėje. Miegamajame, komodoje prie lovos. Viename iš virtuvėje esančių stalčių. Dėžutėje ant lentynos. Tai - kelios dažniausios vietos, kur žmonės laiko vaistus. Tačiau vaistai - ne saldainiai, kad juos būtų galima laikyti bet kur, bet kaip, bet kokiomis sąlygomis. Ką vertėtų žinoti?

Kai vaiko organizmui ima trūkti skysčių

Įvairios augalų dalys (lapai, žiedai, šaknys, vaisiai) buvo ir tebėra vartojamos nuo gilios senovės. Ir nors mokslui nuolat tobulėjant sukuriama vis efektyvesnių vaistų, vaistažolės, kaip gamtos dovanos žmogui, vis dar išlaiko savo vertę.

„Šlykštukai“ – žaislai iš nuodų?

Viešojoje erdvėje plintanti „pasidaryk pats“ mada gaminti žaislus, vadinamus išmaniuoju plastilinu ar šlykštukais (angliškai slime) iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nekaltai.

Vaikų ligų gydytoja – apie šiuolaikinių technologijų poveikį vaikams

Nuolat tenka girdėti tėvų skundus, kad vaikas „nenulipa" nuo kompiuterio ar telefono.