Žalingi produktai, arba ko neturėtų būti vaikų valgiaraštyje

Suaugusieji žino – dauguma ligų kyla dėl netinkamos mitybos. Deja, žalingi produktai labai dažnai patenka į mūsų mažylių racioną. Tada kyla pavojus – juk jau vaikystėje susiformuoja pagrindas vėlesnėms vaiko ligoms, tam daug įtakos turi nesveikas maistas.

Kokių žalingų produktų neturėtų būti trejų metų vaiko racione?

Kramtomųjų saldainių ir čiulpiamųjų saldainių ant pagaliuko, atsako vaikų mitybos specialistai. Tokie saldainiai gadina vaikams dantis. O ir visam organizmui jie neduoda nieko gero.

Trejų metų vaikams nepatartina duoti riebių ir aštrių padažų.

Dauguma tėvų, norėdami pamaloninti vaiką, nuperka populiarių gazuotų gėrimų ir greitojo maisto. Taip jie tikisi mažojo pilveliui surengti šventę.

Medikai, tai regėdami, tik linguoja galvas. Ne paslaptis, kad greitasis maistas kenkia vaikų organizmui, apie tai daug kalbama, tik daugelis suaugusiųjų rimtai nevertina gydytojų žodžių. Juk gamintojai negaili pinigų kruopščiai apgalvotoms, spalvingoms reklamoms. Rūpestingi tėvai, norintys surengti savo vaikui šventę, eina į vaikų itin mėgstamą greito maisto restoraną ir nesupranta, kad idėja surengti šventę pamaitinant vaiką tokiu maistu, kilo ne jų galvoje. Visi žino, greitojo maisto gamintojai išleidžia daug pinigų, kad įpirštų šią mintį suaugusiems. Išleisti pinigai keleriopai atsiperka – ne šiandien, tai vėliau, kai šventės pojūtis taps neatsiejamas nuo greitojo maisto, o vaikas vėl norės ten eiti linksmų pojūčių.

Tik mokama už tai bus pinigais ir sveikata. Juk keptose bulvytėse, mėsainiuose, bulvių traškučiuose, dešrainiuose yra daug riebalų, cheminių priedų ir prieskonių, jie tukina vaikus, sukelia žarnyno ir skrandžio ligų.

Visi žino, koks greitojo maisto poveikis organizmui, o apie saldžių gazuotų gėrimų pavojus mažai kas žino. Saldžiuose gazuotuose gėrimuose labai daug konservantų, rūgštiklių ir dažiklių. Visokiausi limonadai, fantos, kolos labai kaloringi dėl didelio kiekio cukraus ar jo pakaitalų, o tai gali nutukinti vaiką, sukelti diabetą. Mokslininkai sako, kad cukraus pakaitalai sukelia vaikams hiperaktyvumą, trukdo jų protiniam vystymuisi. Odontologai irgi dažnai kalba apie saldžių gazuotų gėrimų žalą – jie gadina dantų emalį – o kaltas ne tik cukrus, bet ir įvairios rūgštys, kurių dedama į gazuotus gėrimus.

Vienas tyrimas parodė – natrio benzoatas, kurio yra gazuotuose gėrimuose, kenkia DNR, dėl to ateityje gali išsivystyti Parkinsono liga, kepenų cirozė.

Ypač kenksmingas vaiko organizmui derinys – greitasis maistas ir vėsus vanduo, nes esant žemai temperatūrai riebalai ima stingti ir vaiko skrandžiui sunku suvirškinti sunkų maistą.

Dar vienas maisto produktas, į kurį norisi atkreipti tėvelių dėmesį – dešrelės ir dešros. Deja, mėsos kiekis dešroje labai nedidelis, užtai daug modifikuotos sojos ir riebalų. O kvapas, skonis ir spalva suteikiami tik cheminiais priedais. Be abejonės, dešrelės ir dešros patenka į žalingiausių maisto produktų sąrašą.

Visi šiame straipsnyje minimi produktai nerekomenduojami bet kokio amžiaus žmonėms, bet ypač žalingi vaikams. Jei vaikas kartą kitą suvalgys bulvių traškučių, didelės bėdos nebus. Svarbiausia, kad tėvai neapdovanotų vaikų čiulpiamais saldainiais ant pagaliuko ar traškučiais – juk vaikystėje formuojasi valgymo įpročiai ir kultūra. Kai atžala bus 16 m. amžiaus, tėvai jau negalės kontroliuoti, kur ir ką jis valgo, taigi sveikos mitybos įpročius patartina formuoti vaikystėje. Tai nereiškia, kad reikia daryti kultą iš sveiko maisto, visiškai neduoti vaikui saldumynų. Visko turi būti su saiku. Ir nepamirštant vaikams duoti gerųjų bakterijų, pagerinsiančių virškinimo sistemą ne tik po nuodėmingų pietų.

Padėkite savo vaikams užaugti sveikiems.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis