17 idėjų, kaip įdomiai ir prasmingai praleisti šį savaitgalį

"Mama, ką veiksime šį savaitgalį?", - tikriausiai, ir jūs girdite panašių klausimų? Kad nereikėtų patiems klaidžioti interneto džiunglėse, parengėme jums šeimai draugiškų renginių sąrašą. Mūsų akiratyje, kaip visada, daugiausiai nemokami ir šeimai su vaikais tinkantys renginiai.

Vilnius

Rugsėjo 6-8 dienomis Vilniuje karaliaus didžiausia miesto šventė - „Sostinės dienos 2013". Devynioliktą kartą rengiama miesto šventė pristatys daugiau nei šimtą renginių, kuriais miesto gyventojai ir svečiai galės mėgautis nemokamai. Tradicine „Sostinės dienų" lankytojų susitikimo vieta tituluojamas „dūzgiantis" Gedimino prospektas nusidrieks nuo Katedros iki Lukiškių aikštės.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Tėtis sveikuolis savo sūnų auklėja pagal sveiko gyvenimo principus
Bręsta skandalas karališkoje šeimoje: ar prireiks karališkajam kūdikiui DNR testo?

Jis bus suskirstytas į keturias erdves: „Menų ir muzikos gatvė" kvies tapti vizualiųjų menų ekspozicijų ir meno dirbinių vertintojais bei savininkais; smaližius bei gurmanus vilios „Gardžių lauktuvių kelias" nuo Jogailos iki Jakšto; „Knygų alėja", kur vyks susitikimai su žinomais autoriais, knygas bus galima įsigyti pigiau bei „Žaidimų ir sveikatos parkas", skirtas labiausiai vaikams ir jaunimui. Gedimino prospekte prie Lukiškių aikštės įsikursiantis parkas taps smagių atrakcijų bei sporto rungčių vaikams ir jaunimui vieta. 

TavoVaikas.lt patarimas: kruopščiai susiplanuokite maršrutą ir tai, ką norite pamatyti. Saugokite mažuosius, kad nepaklystų minioje - aprenkite ryškių spalvų rūbais, paprašykite nenutolti nuo jūsų.

Vaikų pramogų zona - aplink Lukiškių aikštę.
I.Šilenkovos nuotr.

Vilnius

Rugsėjo mėn. 7 d., šeštadienį, per patį Sostinės dienų įkarštį - nuo 10 iki 19 val. Lukiškių aikštėje vyks Šeimų amatų mugė, kurioje savo rankų darbo kūriniais dalinsis šiuo metu vaikučius auginančios šeimos. Tarp gausybės žaidimų, specialių atrakcijų vaikams ir jaunimui Lukiškių aikštėje bus įrengta dešimt mugės paviljonų, kuriuose 25 Šeimos amatų mugės dalyviai gausiai nuklos prekystalius savo išskirtiniais darbais.

Tai - ir megzti rankinukai, rankų darbo auskarai, segės tekstilės gaminiai, vaikiški miegmaišiai, plaukų puošmenos, siūti žaislai, siuvinėti paveikslai, sutažo papuošalai, veltinio, keramikos dirbiniai, pačių siūtos daugkartinės sauskelnės, pačių rinktos žolelės, aliejai, sirupai, esencijos. Ten pat mugės lankytojai galės dalyvauti socialinėje akcijoje „Nepūdykime obuolių - pasidalinkime džiaugsmu", kur bus dalinamasi šiųmetiniu obuolių derliumi ir vietoje spaudžiamos sultys.

TavoVaikas.lt patarimas: būtinai užsukite, pamatysite, kokius sparnus kai kurioms mamoms ir tėčiams užaugina motinystė ir tėvystė. Gal ir jūs išdrįsite imtis kažko, apie ką jau seniai svajojate.

Vilnius

Rugsėjo 7 dieną Neries upe vyks masinė irkluotojų plaukimo šventė. Startas tradiciškai 2-ame Valakampių paplūdimyje 12 val. Plaukti bus galima bet kokiomis irklu varomomis plaukimo priemonėmis. Atstumas - 10 km, todėl plaukimas užtruks 1- 2 valandas. Galima plaukti ir visai neirkluojant, tada srovė atplukdys per 3 val. Organizatoriai kviečia plaukti su atžalomis, nes jauniausiųjų dalyvių laukia prizai ir siūlo nepamiršti fotoaparatų. Vaizdai iš upės nuostabūs.

TavoVaikas.lt patarimas: net jei neplauksite patys, atidžiau šią dieną į upę dairykitės nuo kranto. Būrys plaukiančių, įdomiais rūbais pasipuošusių ir savo plaukimo priemones išpuošusių žmonių padovanos gerą nuotaiką.

Vilnius

Sekmadienį, rugsėjo 8 d., „Sostinės dienų" metu Katedros aikštėje jau devintą kartą vyks šventė „Tau, Vilniau!" Savo pasirodymus pristatys per 30 neįgaliųjų meno kolektyvų iš visos Lietuvos, vyks neįgaliųjų darbų paroda - mugė, kurios metu galima bus apžiūrėti ir įsigyti keramikos, medžio, tekstilės, floristikos, tapybos darbus, kitos pramogos visai šeimai. Šventė iškilmingu koncertu bus atidaroma 12 val., tačiau jau nuo 11 val. visoje Katedros aikštėje kartu pramogauti kvies įvairių žanrų neįgaliųjų meno saviveiklos kolektyvai - kaimo kapelos, ansambliai, teatro trupės ir kiti. Bus galima pasivaišinti kareiviška koše.

TavoVaikas.lt patarimas: be galo jaudinantis renginys. Mūsų visų dėmesys ir parama jiems tikrai reikalinga!

Tradicinė respublikinė neįgaliųjų šventė „Tau, Vilniau!“
Tradicinė respublikinė neįgaliųjų šventė „Tau, Vilniau!“
Sociumas LT nuotr.

Vilnius

Pirmąjį rugsėjo savaitgalį Menų spaustuvė ir vėl dedikuos cirko menui, bet nei meškučių ant dviračių, nei klounų su raudonomis nosimis, nei pigaus juokinimo ar stebinimo rugsėjo 3 - 9 dienomis Vilniuje vyksiančiame festivalyje „Naujojo cirko savaitgalis“ nebus. Po Menų spaustuvės stogu jau aštuntą kartą įsikurs kitoks – naujasis – cirkas, turintis ne tik ką parodyti, bet ir ką pasakyti, galintis ne tik pralinksminti, bet ir skatinantis susimąstyti.

„Cirkas ne vaikams“ – būtent tokiu šūkiu šiemet festivalis kviečia pažinti pasaulyje sparčiai populiarėjantį šiuolaikinį cirką. „Naujojo cirko savaitgalio“ dalyviai drąsiai laužo nusistovėjusius tradicinio cirko standartus ir kuria naujas šios meno šakos formas. Jiems cirkas – ne tik galimybė stebinti žiūrovus įstabiais triukais, bet ir, pasitelkiant žmogaus kūno bei proto įgūdžius, pasakoti istoriją taip, kaip to nepadarytų niekas kitas.

TavoVaikas.lt patarimas: nors festivalio pavadinimas ir siūlo nesivesti vaikų, be abejo, kai kurie spektakliai bus įdomūs ir jiems.

Vilnius

Sekmadienį, rugsėjo 8 dieną 11 valandą po rekonstrukcijos atidaromas Bernardinų sodas (anksčiau vadintas Sereikiškių parku). Sutvarkyti takeliai, žaidimų vietos vaikams, tvenkinys, ir, žinoma, "grojantis" bei "šokantis" muzikinis fontanas - tai svarbiausi parko, atsidarančio lankytojams po metų pertraukos, akcentai.

TavoVaikas.lt patarimas: oi, laukėm, laukėm... Miesto centre įsikūręs parkas, ups, dabar jau sodas - viena mėgstamiausių šeimų su vaikais vietų. Būtinai eisim įvertinti, kviečiame ir jus.

Atsinaujinęs Bernardinų sodas lankytojų laukia nuo sekmadienio, rugsėjo aštuntosios.
DELFI / Šarūnas Mažeika

Vilnius

Rugsėjo 7 dieną prasideda kasmetinis senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale", kuris vėl atsigręžia į praeitį, užliedamas įvairias Vilniaus vietas senosios muzikos garsais. Festivalis truks tris savaites, ir koncertai vyks įvairiose  Vilniaus bažnyčiose bei kitose erdves. Ne vienas iš jų yra nemokamas.

TavoVaikas.lt patarimas: senoji muzika, senaisiais rūbais pasidabinę atlikėjai, muzikos instrumentai, kuriuos neretai gali pamatyti tik muziejuje - atokvėpio valanda garantuota!

Kaunas

Rugsėjo 6 - 8 dienomis Kaune, Laisvės alėjoje, vyks tradicinė „Rudens gėrybių ir bendruomenių amatų mugė". Čia bus galima pasigrožėti vaisių, daržovių derliumi, įsigyti ne tik rudens gėrybių, bet ir įvairių tautodailės gaminių. Rusėjo 6 d., penktadienis - Amatų ir derliaus diena, šeštadienis - Bendruomenių diena, sekmadienis - Šeimų diena, kurioje mugės dalyvius linksmins vaikų muzikos kolektyvai.

TavoVaikas.lt patarimai: jei šaldiklyje dar yra vietos moliūgui ar vėlyvosioms avietėms, verta nueiti.

Kaunas

Rugsėjo 7 d. (šeštadienį) Raudondvario dvaras vilios rudens gėrybėmis, dainomis ir šokiais – čia vyks tradicinė Kauno rajono žemdirbių šventė “Rudens sambariai 2013”. Šventė prasidės 12 val. Nuo 14.30 val. prasidės kiemelių apžiūra – visos 25 Kauno rajono seniūnijos stengsis kuo išradingiau pristatyti šių metų derlių ir savo krašto privalumus. Čia bus galima paragauti kaimiškų sūrių, naminės duonos, medaus, skilandžių, dešrų, kitų gardumynų, pasigrožėti amatininkų ir tautodailininkų dirbiniais. Po to – koncertas.

TavoVaikas.lt patarimas: polkutė, rūkyto skilanduko kvapas, rudenėjantis oras... Jeigu jums patinka toks derinys, dėkite varnelę ties šiuo renginiu.

Molėtų r.

Rugsėjo 7 d. Lietuvos avių augintojų asociacija organizuoja avininkystės parodą „Avis aprengs ir pamaitins 2013". Renginys vyks Giedriaus Prakapavičiaus ūkyje, Ūtos km., Inturkės seniūnijoje. Renginys nemokamas, jame avių augintojai eksponuos įvairias avių veisles, o atvykusiųjų lauks avių pieno ir mėsos produktų pristatymas, bus galima išvysti avių melžimo procesą su naujausia ir moderniausia įranga. Visos parodos metu lankytojai galės stebėti, kaip dideliuose ūkiuose kerpamos avys, o vėliau, kokiu keliu keliauja vilna iki galutinio gaminio. Mažiesiems parodos lankytojams bus skirta speciali programa.

TavoVaikas.lt patarimas: rekomenduojame Aviuko Šono fanams.

Avininkystės šventėje laukiamos ir šeimos su vaikais, čia jiems bus atskira programa.
DELFI / Šarūnas Mažeika

Kaišiadorių r.

Rugsėjo 7 dieną organizuojamas dviračių žygis „Dviračiu aplink Lietuvą" Lietuvos liaudies buities muziejaus teritorijoje, skirtas kultūros veikėjo, žurnalisto, keliautojo Mato Šalčiaus 1911 m. atliktam žygiui aplink Lietuvą atminti. Dalyviai kviečiami plačiau susipažinti su Lietuvos etnografiniais regionais. Dviratininkai apvažiuos muziejuje esantį Aukštaitijos gatvinį rėžinį kaimą ir vienkiemį, suks į Dzūkijos bendrę ir aplankys sodybą, kurioje apsistodavo gamtininkas prof. Tadas Ivanauskas. Žygio dalyviai toliau aplankys rudens spalvose paskendusią Suvalkiją ir Plynių malūną. Aplankę Žemaitiją, dviratininkai kelionę baigs muziejaus miestelyje.

Atgavę jėgas dviratininkai bus kviečiami varžytis smagiose rungtyse, o nugalėtojų laukia prizai. Trąsos ilgis: 7,5 km, pageidaujama transporto priemonė - ekologiška: dviratis, velomobilis, elektrinis dviratis.

TavoVaikas.lt patarimas: organizatoriai sako, kad dalyvių amžius yra neribojamas, taigi, tinka visi, mėgstantys minti pedalus.

Alytus

Alytaus kraštotyros muziejus rugsėjo 6 d. organizuoja „Grikių šventę", kurioje visi norintys galės prisiminti ar naujai susipažinti su pačiomis netikėčiausiomis grikių panaudojimo galimybėmis. Pirmą kartą bus pristatoma nauja edukacinė programa „Grikių kelias". Naudojant muziejuje sukauptas materialines vertybes (rankines girnas, spragilus ir kt.) bus demonstruojamas visas grikio kelias - kūlimas, malimas, sijojimas. Taip pat bus siekiama Lietuvos rekordo - masiškiausio košės valgymo.

Šventėje dalyvausiantys verslininkai pristatys savo produkciją - nuo paprasčiausių grikių kruopų, dribsnių iki mažiau žinomo jų panaudojimo - grikių lukštų pagalvių, žaislų, čiužinių, biokuro. Menininkai padės vaikams improvizuoti kuriant „Grikės" ir „Grikucio" personažus įvairiomis technikomis, vyks gražiausių darbų konkursas.

TavoVaikas.lt patarimas: kaip supratome iš organizatorių aprašymo, į šventę reikia ateiti tuščiu pilvu. Juk visi sieksime rekordo, tad reikia iš anksto atlaisvinti pilvus.

Klaipėda

Rugsėjo 6-8 d. Klaipėdoje vyks Šeimų dienos. Jų metu šeimos dalyvaus parodos atidaryme ir paskaitoje, klausysis koncertų, pieš, lipdys, dalyvaus smagiose sportinėse rungtyse, vaišinsis ir vaišins, mins dviračius iki jūros. Pramogų ir linksmybių kupinas bus šeštadienis: Danės skvere prie TEO pastato šeimos šurmuliuos nuo 12 iki 17 val. Skvero erdvė bus padalinta į keletą zonų.

Scenoje vyks šeimyniniai muzikiniai, šokio ir Klaipėdos jaunimo teatro pasirodymai, edukacinėje erdvėje šventės dalyviai galės piešti, muzikuoti, lipdyti iš molio, šokti, vaidinti, dėlioti raideles bei pasipuošti profesionaliu veido grimu. Sporto erdvėje bus organizuojamos įvairios sportinės estafetės, žolės šaškių ir kiti komandiniai žaidimai, drąsuoliai bandys jėgas ant laipiojimo sienelės.

Šventėje veiks ir jaunų šeimų iniciatyva organizuojamas Liepų turgelis, kuriame vyksta mainai vaikų išaugtais drabužėliais, žaislais ir technika. Šeimų dienos - nemokamas renginys, kuris vyks bet kokiu oru. Jeigu lytų, renginys šeštadienį persikeltų į kavinės „Kaštonas" patalpas.

TavoVaikas.lt patarimas: mums labai patiko Šeimų dienų vadovo L. Švirino žodžiai: „Laukiami „Šeimų dienose" visi, nes kiekvienas iš mūsų turime šeimą - tėvus, vaikus, brolius, seseris... Praleiskime šį savaitgalį drauge su jais".

Palanga

Rudenėjanti Palanga rugsėjo 7 d. kviečia švęsti Birutės parko dieną. Šventiškai padabintas parkas, netikėti susitikimai su įdomiomis asmenybėmis, meno kolektyvų parengta programa ir išskirtinė aura - visa tai į rudenėjantį Palangos Birutės parką kasmet vilioja svečius. 16 val. į renginį ant Žemaičių kalnelio pakvies folkloro ansambliai, 18.30 val. į rotondą klausytojus sukvies Palangos orkestras, dovanosiantis jau paskutinį šiemet ciklo „Dūdų vasara" koncertą.

TavoVaikas.lt patarimas: palangiškiai pastebi, kad rugsėjo pirmos dienos labai mėgstamos poilsiautojų su mažais vaikais. Mamos ir tėčiai su mažyliais „gaudo" paskutinius saulės spindulius. Na, o Birutės parkas - viena mėgstamiausių šeimų pasivaikščiojimo vietų.

Panevėžys

Rugsėjo 6-8 dienomis vyks jubiliejinis Aukštaitijos sostinės gimtadienis, Panevėžiui sukanka 510 metų. Tris dienas vyksianti šventė šiais metais unikali savo projektų gausa ir skirta įvairaus amžiaus panevėžiečiams bei miesto svečiams. Vaikams patiks Lėlių vežimo teatro kiemelyje vyksiantys spektakliai, pasivažinėjimai traukinuku ar "Beprotiškų burbulų" akcijos.

Sporto mėgėjai domėsis tarptautiniais sunkiosios atletikos, automobilių slalomo varžybomis, vyks ir ekstremalaus sporto parodomoji programa. Šventės metu programa itin įvairi: nuo kūdikių ropojimo varžybų iki Aukštaitijos regiono dainų šventės. Pirmą kartą Panevėžyje bus pristatomas 3D piešinys, fakyrų, mago pasirodymai, miesto gatvėmis žygiuos šventinė eisena, paversdama Panevėžį spalvingu ir linksmu miestu.

TavoVaikas.lt patarimas: smagu, kad solidaus gimtadienio programoje tilpo ir nemažai renginių vaikams. O dar smagiau, kad šį savaitgalį ir oras švęsti bus palankus.

Varėnos r.

Merkinėje rugsėjo 7 d. organizuojamas aštuntasis kraštiečių ir meno, mokslo žmonių, įsigijusių sodybas šiame rajone, susitikimas. Atvykusieji kviečiami aplankyti Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centro ekspoziciją, Merkinės muziejų, Kryžių kalnelį, piliakalnį. 13 val. koncertuos Merkinės krašto meno kolektyvai, o 10-15 val. vyks svečių, Varėnos krašto menininkų ir Dzūkijos nacionalinio parko amatininkų darbų paroda – pardavimas prie Merkinės muziejaus.

TavoVaikas.lt patarimas: jeigu jūsų šeimoje yra dzūkiškų šaknų, puiki proga nuvykti į šį žavų miestuką. Lipdami į Merkinės piliakalnį, nuo kurio, beje, atsiveria vienas gražiausių Nemuno vaizdų, nepamirškite suskaičiuoti laiptelių. Jų labai daug!

Utena

Visą savaitgalį nerims ir Utena - čia vyks miesto 752 -asis gimtadienis. „Utena - laimės miestas", - toks yra šventės šūkis. Rugsėjo 7 dieną 9 val. Utenos baikeriai žadins miestą. 10-19 val. vyks amatininkų ir tautodailininkų mugė  Dauniškio ežero pakrantėje. Vyks ir baikerių motociklų paroda, ir policijos katerio, motociklų, specialiųjų priemonių, įrangos, ginklų demonstravimas. Vaikų lauks policijos bičiulis šuo Amsis. Koncertai, kūrybinės dirbtuvės, ūkininkų augintinių gyvoji paroda - visa tai patiks ir vaikams, o vakare lauks muzikinio šviečiančio fontano Dauniškio ežere šventinė programa.

TavoVaikas.lt patarimas: tai viena iš paskutinių progų pamatyti Utenos pasididžiavimą - muzikinį ir šviečiantį fontaną. Rekomenduojame!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis