60 metų jubiliejų švenčia vaikų pamėgtas žaislas

Prieš 60 metų kilusi idėja plastmasinės kaladėlės viršų papildyti iškiliomis apvaliomis vamzdelio formos smeigėmis LEGO kaladėles pavertė vienu populiariausiu žaislu visame pasaulyje.


Nuo to laiko, vaikams žaidimas LEGO kaladėlėmis suteikia beribes galimybes kurti, konstruoti ir realizuoti savo svajonių pasaulį.

„Šio žaidimo varomoji jėga – vaizduotė ir smalsumas, o jos įrankiai – LEGO kaladėlės, kurias galima sudėti, išardyti ir vėl statyti iš naujo įgyvendinant begalybę vaizduotėje kilusių sumanymų. Tai padeda jauniems žmonėms plėsti akiratį, skatina smalsumą naujovėms bei atradimams, o taip pat padeda lavinti įgūdžius, kurie svarbūs XXI amžiuje, kaip pavyzdžiui, kūrybiškumas, gebėjimas bendradarbiauti, spręsti problemas", - sako Julija Goldin, LEGO Group rinkodaros vadovė.

Plastmasines kaladėles LEGO Grupė pradėjo gaminti 1949 metais, tačiau tokia LEGO kaladėlė, kokia yra ir šiandien, buvo pagaminta 1958 m. Prabėgo ne vieneri metai, kol buvo sukurtas ikona tapusios kaladėlės dizainas ir forma, kurie faktiškai nepakito iki šių dienų, todėl LEGO kaladėles galima sujungti vieną su kita, net jei jas skiria 60 metų amžiaus atkarpa.

1967 metų LEGO kaladėlių modelis

Misija nesikeičia 60 metų

Nesenstančios LEGO kaladėlės skirtos įvairaus amžiaus vaikams, žaidimas jomis tebėra populiarus kaip ir prieš 60 metų, konstruodami, svajodami ir žaisdami jomis užaugo ne viena vaikų karta.

LEGO Grupė nuolat kuria naujus rinkinius, tačiau jos misija išliko nepakitusi: kurti vaikų ateitį, pasitelkus žaidimą ir vaizduotę.

„Vaikai yra labai kūrybingi ir savo gyvenimo kelionę jie pradeda turėdami neįtikėtiną kūrybiškumo ir smalsumo potencialą, kurį jie gali atskleisti ir lavinti bežaisdami. Norime vaikams padėti išlaisvinti vaizduotę ir įkvėpti juos svajoti apie pasaulius, kurių mes neregėjome net savo fantazijose", - sako Julija Goldin.

1969 metų LEGO kaladėlių modelis

Faktai apie LEGO

LEGO įkūrėjas Ole Kirk Kristiansen savo pirmąsias „automatiškai susikabinančias plytas" pristatė 1949 m., o po keturių metų kaladėlių pavadinimas buvo pakeistas į „LEGO Mursten" (mursten – plyta danų k.), kurios buvo gaminamos 5 spalvų: baltos, raudonos, geltonos, mėlynos ir žalios.

Tuščiavidurės kaladėlės nepatvariai užsifiksuodavo viena ant kitos, tad vaikai galėdavo sukonstruoti įvairius statinius, tačiau pajudinus, jie sugriūdavo. Todėl LEGO kaladėlių kūrėjas nepaliaudamas keletą metų tobulino savo kūrinį, kol 1958 m. buvo sukurtas ir užpatentuotas šiandien visiems žinomos kaladėlės dizainas.

1975 metų LEGO kaladėlių modelis

Įdomūs faktai

- Šešios "2x4" LEGO kaladėlės gali būti sujungtos daugiau kaip 915 mln skirtingų būdų.

- Jei būtų pastatytas bokštas iš maždaug 40 milijardų LEGO kaladėlių, jo viršūnė pasiektų mėnulį.

- LEGO kaladėlių liejimo formos yra tokios tikslios, kad galima paklaida mažesnė nei plauko storis – apie 0,004 mm. Toks tikslumas – LEGO kaladėlių puikaus sukibimo paslaptis.

- Daugiau kaip 60 spalvų sudaro LEGO kaladėlių spalvų gamą.

- Gaminama daugiau kaip 3700 skirtingų formų LEGO kaladėlių elementų.

1975 metų LEGO kaladėlių modelis

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis