Ar Lietuva yra draugiška žindančioms mamoms?

Rugpjūčio 1 - 7 dienomis tradiciškai buvo švenčiama Pasaulinė žindymo savaitė. Šių metų jos tema – kaip suderinti žindymą ir darbą.

Daugiau nei 170 šalių vyks INNOCENTI deklaracijos, kuria buvo pripažinta neabejotina žindymo nauda vaiko ir motinos sveikatai, įsipareigota skatinti ir remti žindymą, numatytas veiksmų planas, minėjimo renginiai.

Nors deklaracija pasirašyta prieš 25 metus - 1990 m. rugpjūčio 1 d. - ir jau daug nuveikta šioje srityje, organizacija World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) atkreipia dėmesį, jog įgyvendinti ketvirtąjį siekinį - teisės aktais apsaugoti dirbančių moterų teisę žindyti ir sukurti žindymui palankią darbo aplinką - sekasi prasčiausiai. Neatsitiktinai šių metų šūkis yra ŽINDYMAS IR DARBAS - TEGUL BUS ĮMANOMA!

Vida Press nuotraukų galerijoje – Pasaulinei žindymo savaitei skirto renginio Bulgarijoje akimirkos.

Nors Lietuvoje nėščiųjų, žindančių ir vaikus auginančių moterų teisės yra įtvirtintos Darbo kodekse ir Civiliniame kodekse, nereta, grįždama dirbti pasibaigus motinystės atostogoms, nutraukia žindymą.

Dažnai tikima mitais ir numojama ranka į tai, jog net ir po pirmojo gimtadienio motinos pienas išlieka puikiu lengvai pasisavinamų maisto medžiagų šaltiniu, apsaugo vaiką nuo kvėpavimo takų, virškinamojo trakto infekcijų, padeda vystytis centrinei nervų sistemai.

Trūksta žinių ir apie naudą motinos sveikatai: ilgalaikis žindymas sumažina krūties, gimdos ir kiaušidžių vėžio, nutukimo, širdies ir kraujagyslių susirgimų riziką.

Be to, natūralus maitinimas padeda sutaupyti nemažą šeimos pajamų dalį: motinos pienas nieko nekainuoja, o žindomų kūdikių motinoms rečiau tenka imti nedarbingumo pažymėjimą vaiko slaugai. Taigi laimi visi: ir darbuotoja, ir darbdavys.

Lietuvos laktacijos ir žindymo konsultantų asociacija, vienijanti Tarptautinės egzaminuotojų tarybos pripažintus laktacijos konsultantus (IBCLC), sveikatos priežiūros specialistus ir kitų profesijų atstovus, ir VšĮ Pradžių pradžia, teikianti paramą žindyvėms, kviečia visuomenę prisijungti prie žindymo skatinimo ir palaikymo iniciatyvos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis