Atostogos: pirkti keliones iš anksto ar laukti paskutinės minutės?

Vieni atostogas planuoja iš anksto, kruopščiai ruošiasi, derina, skaičiuoja. Kiti gi eina va bank – apie atostogas galvoja paskutinę akimirką ir kliaujasi paskutinės akimirkos sėkme. Kuriuos lydi sėkmė?

To teiraujamės turizmo agentūrų tinklo West Express kelionių ekspertės Rūtos Petraitienės.

Kodėl verta atostogas planuoti iš anksto ir keliones žiemą įsigyti pavasario, vasaros metu? Kaip klientas išlošia?

Nenorintiems permokėti ar ribotą atostogų biudžetą turintiems žmonėms keliones vertėtų pirkti iš anksto, t. y., tuomet kai tik startuoja vasaros (įprastai pradedama spalį) ar žiemos (įprastai startuojama gegužę) sezonų išankstiniai kelionių pardavimai. Pirkdami iš anksto keliautojai gali suplanuoti savo biudžetą, gauti geriausios kainos pasiūlymus ir rinktis iš didžiausios kelionių pasiūlos.

Shutterstock

Žinoma, galima laukti ir paskutinės minutės. Tačiau atostogų kelionę paliekant paskutinei minutei, žmogus labai rizikuoja, nes niekada negali būti tikras, ar gera kaina tikrai pasitaikys, ar bus vietų. Iki paskutinės minutės tenka laukti ir kasdien tikrinti kelionių organizatorių pasiūlymus, o nesulaukus gero pasiūlymo, atostogoms skirti didesnę sumą nei buvo suplanuota arba rinktis atostogas visai kitoje šalyje ar viešbutyje, nei norėta.

Vienokios ar kitokios akcijos tikrai būna. Tačiau ne kiekvienas gali sau leisti mesti darbus, susikrauti daiktus ir išvykti atostogų už poros dienų. Be to, patrauklių paskutinės minutės pasiūlymų populiariems laikotarpiams – vaikų atostogoms, Kalėdų, Naujųjų metų, Velykų ir pan. – įprastai itin nedaug. Pastebėtina, kad kai kurie kelionių organizatoriai taiko mažiausios kainos garantiją, t. y. įsipareigoja keliautojams, kad tokios pat kelionės vėliau įsigyti už mažesnę kainą nebepasiūlys.

Shutterstock

Ar išankstiniai kelionių pirkimai populiarėja?

Žinoma, žmonės puikiai supranta ir vertina išankstinių pardavimų naudą. Tiek 2016-aisiais, tiek 2017-aisiais išankstiniai pardavimai augo kaip niekad. Neseniai startavo 2018-2019 m. žiemos išankstiniai pardavimai. Per pirmąsias pardavimų savaites kelionių pardavėme kone triskart daugiau nei per tą patį laiką praėjusiais metais.

Išankstinio pirkimo naudą be galo vertina slidinėjimo kelionių mėgėjai, ypač didesnės keliautojų grupės. Kalnų kurortuose viešbučiai dažnai nedideli, jų ne itin daug, todėl populiariausių viešbučių ar apartamentų pasirinkimas už priimtiną kainą sumažėja itin greit.

Be to, slidininkai yra ta keliautojų kategorija, kuri tiksliai žino, kur ir ko jiems reikia.

Shutterstock

Kaip aiškintumėte tokią tendenciją?

Pagrindinės priežastys – biudžetas ir atostogų laiko lankstumas. Niekas nenori už tą pačią paslaugą mokėti daugiau. Kelionės pasiūlymą rasite ir likus savaitei ar dviems iki išvykimo. Jei pasiseks, tai bus geras paskutinės minutės pasiūlymas, bet greičiausiai – tiesiog tai, kas bus likę po išankstinio pardavimo, dažnai už ženkliai didesnę kainą. Didžioji kelionių dalis ištirpsta likus 2–3 mėnesiams iki išvykimo. Apdairiausieji kelionių pasiūlymus įsigyja iškart, kai tik tai įmanoma padaryti.

Tai labai racionalus sprendimas – mažai tikėtina, kad kainos vėliau sumažės. Tuo tarpu pasiūlymai geromis kainomis ištirps. Kaip pavyzdį galėčiau pateikti kelionių paketus Naujiesiems ir Kalėdoms. Į kai kuriuos populiariausius viešbučius Lietuvos kelionių organizatoriai kelionių paketų įprastai jau nebeturi liepos mėn.

Shutterstock

Kokių patrauklių išankstinių kelionių pirkimų siūlote? Kodėl patartumėte vykti būtent vienur ar kitur?

Dabar puikus metas pasinaudoti šiais pasiūlymais, nes jau prasidėjo kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ išankstiniai kelionių pardavimai 2018-2019 m. žiemos sezonui. Populiariausios išlieka kelionės į Egiptą – Hurgadą ir Šarm El Šeichą. Keliautojai gali tiesioginiais skrydžiais pasiekti Kanarų salas – Tenerifę ir Fuerteventurą. Vis daugiau keliautojų žiemos laikotarpiu mėgaujasi Jungtinių Arabų Emyratų komfortu. Slidininkams siūloma vykti į jau išbandytas ir pamėgtas slidinėjimo trasas Austrijoje bei Italijoje.

Shutterstock

Sakykite, kokios kelionių kryptys – paklausiausios?

Patyrę keliautojai žino, kad vasara – idealiausias laikas planuoti žiemos atostogas į svajonių šalis ir „nenuskausminti“ piniginės. Norimus viešbučių numerius šiltuose kraštuose arba slidinėjimo kurortuose vis dar galima gauti už geresnę kainą nei perkant paskutinę akimirką. Be to, planuojantiems atostogas iš anksto pavyksta nugriebti dar ir papildomų paslaugų, pavyzdžiui, slidinėjimo įrangą nusigabenti nemokamai. Tad belieka pasirinkti, kuria trokštama kryptimi suksite ateinančią žiemą.

Didžiuma "Tez Tour" siūlomų kurortų yra universalūs, t. y. juose gerai jaučiasi ir paplūdimių mėgėjai, ir ieškantieji aktyvesnių pramogų. Tiek vykstantys poromis ir kompanijomis, tiek ir vieni ar su vaikais. Tarp tokių atostogų pramogų įvairovę siūlančių krypčių: Egipto kurortai Hurgada, Šarm aš Šeichas, Ispanijai priklausančios Kanarų salos Tenerifė, Fuerteventūra, taip pat Jungtiniai Arabų Emyratai. Na, o svajojantys apie poilsį snieguotose viršukalnėse žiemą slidinėja Italijoje arba Austrijoje.

Shutterstock

Sakykite, kodėl žmonės turėtų kelionę pirkti būtent pas jus?

Esame poilsinių ir verslo kelionių lyderiai Baltijos šalyse, jau daugiau nei 25-erius metus savo klientams siūlantys atsakingai parengtus, patikrintus ir mūsų pačių išbandytus kelionių maršrutus. Kasmet aptarnaujame daugiau nei 200 000 tūkst. keliautojų, o verslo keliones organizuojame daugiau nei 5 tūkst. Lietuvos ir užsienio įmonių. Daugelis verslo klientų mūsų paslaugomis naudojasi ilgiau nei 15 metų. Esame vienintelė kelionių agentūra Lietuvoje, dirbanti pagal ISO 9001:2008 kokybės sertifikatą.

Shutterstock

Užsakymo nr.: PT_78420139

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis