Auginant vaikus vien meilės neužtenka

Balandžio 2-3 dienomis vyks II - oji konferencija „Atsakinga tėvystė", kurioje 14 lektorių – žymiausių Lietuvos vaikų ir paauglių auklėjimo specialistų, pedagogų, psichologų – kalbės aktualiausiais tėvams klausimais. Be to, tėvai galės ir individualiai pasikonsultuoti su specialistais, aptarti rūpimas problemas, kurios nebuvo nagrinėjamos pranešimų metu.

Specialistų teigimu, nors kartos keičiasi, pagrindinės auklėjimo problemos ir tėvelių klausimai išlieka panašūs: ką daryti, manęs vaikas visai neklauso, mano vaikas labai piktas ir muša kitus, mano vaikas visai nieko nevalgo, kai gimė broliukas ar sesutė, nesusitvarkau su pirmagimiu. Tuo tarpu paauglių tėvelių dažniausi klausimai specialistams siejasi su patyčiomis mokykloje, su paauglio troškimu būti savarankišku, nenoru mokytis, su nevalgymu, pirmosios meilės skausmingais išgyvenimais.

Jūratė Bortkevičienė
L.Masio nuotr.
Konferenciją kartu su „Litexpo Events" organizuojančios bendrovės „Galimybių arsenalas" direktorė, psichologė ir konferencijos lektorė, trijų vaikų mama Jūratė Bortkevičienė sako, kad keičiantis kartoms, be abejo, atsiranda ir specifinių problemų. „Šiandieniniam technologijų amžiuje tėvams daug rūpesčių kelia besaikis vaikų naudojimasis kompiuteriais, išmaniaisiais telefonais. Vaikai vis daugiau laiko praleidžia virtualiame pasaulyje, socialiniuose tinkluose ir vis mažiau bendrauja gyvai. O ir tėvai turi vis mažiau laiko. Iš čia ir kyla problemų", - pastebi J. Bortkevičienė.

Specialistė atkreipia dėmesį ir į kitą problemą – tėvai vis dar neįpratę laiku kreiptis pagalbos į profesionalus, o ieško atsakymų internete. „Tačiau internete susirasta informacija nebūtinai tiksli ir tinkanti individualioms problemoms. Todėl dažnai būna, kad kai tėvai pagaliau pagalbos kreipiasi į specialistus, problema būna įsišaknijusi ir ją kur kas sunkiau spręsti. Nors kartais paprastas profesionalo patarimas greitai padeda atrasti kitokius santykius. Džiaugiuosi, kad vis dėlto daugėja tėvelių, kurie auklėjimo problemų nebeignoruoja, o ieško specialistų patarimo", - sako J. Bortkevičienė.

Jau antrą kartą konferencijoje dalyvaujanti ir ją moderuojanti žurnalistė, keturių vaikų mama Gabija Vitkevičiūtė mano, kad šis renginys tėveliams turėtų tapti tiesiog būtina investicija į savo žinias. „Netiesa, kad santykiai šeimoje, vaikų auklėjimas turėtų būti savaime suprantami dalykai, kurių nereikia mokytis. Mano karta turėjo tokį supratimą. O iš tikrųjų reikia daug žinių, kurias gali suteikti tik specialistai. Todėl šios konferencijos atsiradimas – tėvams neįkainojamas, nes čia vienoje vietoje per pora dienų galima išgirsti, pasikonsultuoti su rūpestingai atrinktais geriausiais Lietuvos specialistais. Tai fantastiška galimybė visiems tėveliams!", - įsitikinusi G. Vitkevičiūtė.

Gabija Vitkevičiūtė
L.Masio nuotr.
Gabija pasakoja, kad pažįsta porų, kurios sudalyvavę pirmojoje konferencijoje radikaliai pakeitė šeimos santykius ir tuo džiaugiasi. „Nors esu įsitikinusi, kad šeimos santykiuose svarbiausia – mylėti, tačiau vien to kartais neužtenka. Vien jau tai, kad auginti mergaites ir berniukus – skirtingi dalykai – rodo, kiek daug reikia žinių ir pasirengimo", - dalinasi patirtimi keturis vaikus auginanti Gabija ir priduria, kad į konferenciją ji taip pat ateina su savo klausimais.

„Šiuo metu mane labiausiai kankina klausimai apie paauglystę. Man, kaip mamai, tai sunkiausias vaiko amžius. Paauglystė – tai, ko aš negaliu kontroliuoti, suprasti. Ir be specialistų pagalbos tikrai neapsieinu", - sako G. Vitkevičiūtė.

II-oji konferencija „Atsakinga tėvystė" vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO balandžio 2-3 dienomis. Pirmoji diena skirta aptarti ikimokyklinio amžiaus vaikų auginimo aktualijoms. Antrąją dieną lektoriai kalbės apie paauglių problemas ir auklėjimą. Organizatorių duomenimis, jau dabar į konferenciją yra užsiregistravę per tūkstantis tėvelių iš įvairių Lietuvos miestų. Tačiau organizatoriai į konferenciją kviečia ne tik tėvus, bet ir pedagogus, darželių auklėtojus, visuomeninių organizacijų atstovus bei visus, kurių šeimose ar aplinkoje auga vaikai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis