„Gelbėkit vaikus" atliktas tyrimas: vaikams neramu dėl vargingai gyvenančių bendraamžių

Nevyriausybinės organizacijos „Gelbėkit vaikus" užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai" atliktas reprezentatyvus Lietuvos vaikų tyrimas „Jaunas balsas 2017" atskleidė: dalis šalies vaikų nerimauja dėl to, kad jų šeima neturi pakankamai pinigų būtinosioms išlaidoms, o dar daugiau nusiminę savo aplinkoje matydami bendraamžius, kurių šeimos verčiasi sunkiai.

Vos pusė respondentų nurodė, kad jaučiasi saugūs klasėje. Didesnė dalis, net 70 proc. apklausoje dalyvavusių vaikų, neslepė, kad dėl vienų ar kitų priežasčių ilgą laiką buvo nusiminę.

Man liūdna, nes liūdi klasės draugas"

Tyrimas atskleidė, kad per 15 proc. vaikų pastaruoju metu patyrė̇ nerimą dėl to, kad šeima neturės pakankamai pinigų poreikiams patenkinti. Gerokai daugiau vaikų nurodė, kad yra neabejingi vaikams iš sunkiau besiverčiančių šeimų.

„Labai būna liūdna, kai organizuojama klasės išvyka ar kelionė ir kažkuris mokinys nevažiuoja dėl to, kad tėvai negali sumokėti. Tada galvoju — mes linksminsimės, pramogausim, daug pamatysim, o jis — ne", — tyrimo metu sakė vienas iš vaikų.

„Gelbėkit vaikus" vadovė Rasa Dičpetrienė sako, jog šio tyrimo reikėjo, kad galėtumeme atkreipti visuomenės dėmesį į tai, jog net ir sėkmingų tėvų auginami vaikai sielojasi dėl draugų, kurie auga sunkumus patiriančiose šeimose. O šių yra gausu.

„Apie 20 tūkst. Lietuvos vaikų kasdien reikia pagalbos tam, kad jie būtų pakankamai pavalgę, pagal sezoną apsirengę, kad galėtų gyventi visavertį jų amžiaus grupės gyvenimą, kad būtų išklausyti ir suprasti", – vardija „Gelbėkit vaikus" vadovė.

Lašas jūroje

Kompensuoti ne tik rūpestį, bet ir materialiųjų išteklių stygių sunkiai gyvenančių šeimų atžaloms gali vaikų dienos centrai. Čia vaikai gali saugiai praleisti laiką po pamokų, pavalgyti, pasiruošti namų darbus ir pabendrauti, be to – gauti psichologinę pagalbą, ugdyti bendruomeniškumo įgūdžius.

„Ir nors Lietuvoje veikia per 300 vaikų dienos centrų, kuriuos kasdien lanko daugiau nei 5 tūkst. vaikų, tai dar tik lašas jūroje. Kad padėtume visiems vaikams, kuriems reikia pagalbos, Lietuvoje reikėtų įsteigti dar apie 500 vaikų dienos centrų", – sako R. Dičpetrienė. Anot jos, tik tuomet galėsime svajoti apie Lietuvą be globos namų.

R. Dičpetrienės teigimu, sunkiau gyvenančių šeimų finansinė situacija tampa ypač sudėtinga mokslo metų pradžioje, kai vaikus reikia išleisti į mokyklą – nupirkti jiems būtiniausių mokymosi priemonių, kuprinę, uniformą. Tuo metu sunkiausiai gyvenančių šeimų vaikų problemos išlieka aktualios ir visus mokslo metus.

Daugeliui šeimų vaikų dienos centrai, kur suteikiama pagalba ne tik vaikui, bet ir visai šeimai, yra vienintelis išsigelbėjimas. R. Dičpetrienė pripažįsta, kad be rėmėjų ir geranoriško Lietuvos žmonių palaikymo dienos centrai neišsilaikytų.

Pagalba – iš verslo

Artėjant didžiosioms metų šventėms, bendrovė „Lidl Lietuva" pradėjo ilgalaikį nacionalinį paramos projektą „Už saugią aplinką mūsų vaikams".

Prekybos tinklas tapo vienu didžiausių vaikų dienos centrų rėmėju ir jungiasi prie Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą".

Nuo šiol „Lidl Lietuva" ne tik pati stiprins nevyriausybinių organizacijų „Gelbėkit vaikus", „Lietuvos Caritas" ir Maltos ordino pagalbos tarnybos vaikų dienos centrų veiklą, teikdama jiems finansinę paramą bei produktus, bet ir kvies į šį projektą įsitraukti šalies gyventojus.

Prisidėti nesudėtinga: užsukus į „Lidl" grąžinti užstato sistemos ženklu pažymėtų pakuočių į taromatą, bus galima sukauptą užstatą skirti vaikų dienos centrus valdančioms organizacijoms. Gyventojų paaukotų pinigų sumą bendrovė savo ruožtu padvigubins. Šitaip renkama parama gavėjus, vaikų dienos centrus valdančias organizacijas, pasieks kiekvieną metų ketvirtį.

Su tyrimo „Jaunas balsas 2017" rezultatais galite susipažinti čia: https://www.gelbekitvaikus.lt/sites/gelbekitvaikus.lt/files/jaunasbalsas.pdf

Užsakymo nr.: PT_76641025

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis