Gerumo oazė Pasvalio rajone: pagalbos ranką našlaitėms ištiesė vietos bendruomenė

Vaikų dienos centrai – išsigelbėjimas ne tik toms šeimoms, kurios gyvenimo kelyje suklydo, bet ir toms, kurioms smūgių nepagailėjo likimas.

Kad visų sunkumus išgyvenančių mūsų šalies šeimų vaikai saugiau turėtų kur praleisti laiką po pamokų, būtų pamaitinti bei aprengti, šiandien Lietuvoje dar trūksta apie 500 dienos centrų.

Organizacija „Gelbėkit vaikus" padeda tokioms šeimoms visoje Lietuvoje. Pagalbos sulaukė ir dvi našlaitės, Pasvalio rajone gyvenančios su sunkiai sergančia močiute.

Po didvyriškos mirties – artimųjų abejingumas

16 metų Viktorija ir jos 13-metė sesuo Kamilė pernai palaidojo nuo vėžio mirusią mamą. Jeigu ne močiutė ir stipri vietos bendruomenė, mergaitės būtų gyvenusios vaikų globos namuose.

Mergaičių močiutės, 55 metų Ilonos Titienės, sveikata itin prasta – ji gyvena be inkstų. O pastaraisiais metais likimas mėtė jai vieną išbandymą po kito.

Po tragedijos palaidojo žentą – mergaičių tėtis Aurelijus Aglinskas prieš šešerius metus didvyriškai žuvo gelbėdamas brolį. Šis prisilietė prie audros nutrauktų elektros laidų. Tai pamatęs, Aurelijus griebė brolį ir jį patraukė, bet užtat pats buvo pervertas elektros srovės. Medikams jo gyvybės išgelbėti nepavyko.

Mergaitėms liūdna, kad jų tėčio išgelbėtasis dėdė su dukterėčiomis ryšių beveik nepalaiko. Jis gyvena su savo motina. Ši anūkių taip pat nepasiilgsta.

Ilonos vienturtė dukra gyvenimą kūrė su nauju gyvenimo draugu. Deja, jųdviejų naujagimė dukrytė mirė. O prieš pusantrų metų kovą su liga pralaimėjo ir pati Viktorijos ir Kamilės mama. Tuomet vaikai ir serganti močiutė, kuriai kasdien reikia atlikti dializės procedūras, liko be pastogės – patėvis mirusios mylimosios atžalomis rūpintis nepanoro.

Aida Dulkienė

Ryžtą palaiko bendruomenė

Tačiau šeimos tragedijoms liko neabejingi stiprios bendruomenės nariai. Jų pagalba pernai prieš Kalėdas šeimai sužibo viltis turėti nuosavą namo dalį.

Pinigus būstui rinko visa bendruomenė: seniūnijos darbuotojai, Pumpėnų miestelio bei mokyklos bendruomenių nariai. Jie kreipėsi į laidą „Bėdų turgus". Nemažą sumą paaukojo organizacija „Gelbėkim vaikus", prie mergaičių svajonės prisidėjo ir vietiniai, ir atokiau gyvenantys ūkininkai.

Pinigų į aukai skirtą voką sudėjo vietos savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus darbuotojai, kasmet prieš Kalėdas paremiantys pasirinktą šeimą, taip pat mokytojai, seniūnijos darbuotojai.

Nors geradariai paaukojo solidžią pinigų sumą, sergančiai močiutei dar teko pinigų skolintis iš banko. Šis, atsižvelgęs į aplinkybes, atsisakė priskaičiuoti procentus. Šiuo metu šeimyna

Ryžtinga moteris dabar tikisi, kad jai, nepaisant itin prastos sveikatos, pavyks užauginti anūkes ir išleisti jas į mokslus. Ji džiaugiasi, kad bendromis pastangomis pavyko išsaugoti vaikus šeimoje.

Aida Dulkienė

Kviečia aukoti

„Gelbėkit vaikus" vadovė Rasa Dičpetrienė sako, kad tik bendruomenės ryžtas padėjo nesubyrėti šeimai, o mergaites apsaugojo nuo globos namų. Būtent tokioms šeimoms padeda Vaikų dienos centrai, kurie ne tik pasirūpina šilta arbata bei bandele, bet ir teikia pagalbą šeimai – tiek psichologinę, tiek materialinę.

R. Dičpetrienė tikisi, kad po Lietuvos Respublikos Prezidentės kampanijos „Už saugią Lietuvą" skėčiu susivieniję dienos centrų steigėjai sulauks dar didesnio visuomenės palaikymo ir paramos. O tuomet ir Pasvalio, kur šiuo metu veikia vienas vaikų dienos centras, bei daugelio kitų rajonų gyventojai, ypač – tokios šeimos, kaip Ilonos, sulauks daugiau galimybių gauti pagalbos.

Bendrovė „Lidl Lietuva" pasiryžo ne tik stiprinti nevyriausybinių organizacijų „Gelbėkit vaikus", „Lietuvos Caritas" ir Maltos ordino pagalbos tarnybos vaikų dienos centrų veiklą, teikdama jiems finansinę paramą bei produktus, bet ir pakvietė prie šio projekto prisidėti visus šalies gyventojus.

Aida Dulkienė

Prisidėti nesudėtinga: užsukus į „Lidl" grąžinti užstato sistemos ženklu pažymėtų pakuočių į taromatą, užstatą galima skirti vaikų dienos centrus valdančioms organizacijoms. Gyventojų paaukotų pinigų sumą bendrovė savo ruožtu padvigubins. Šitaip renkama parama gavėjus, vaikų dienos centrus valdančias organizacijas, pasieks kiekvieną ateinančių metų ketvirtį.

Aida Dulkienė

Užsakymo nr.: PT_76688739

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis