Idealus amžius gimdyti vaikus

Nėra reikalo jausti įtampą dėl šeimos planavimo. Tokią išvadą padarė Maxo Plancko instituto mokslininkai, kurie Rostoke atliko demografinį tyrimą. Tyrėjai nustatė, kad vyresnio amžiaus tėvams vaikų auginimas teikia kur kas didesnį džiaugsmą nei jauniems.

34 metai ir vėliau - idealus metas tapti tėvais


Apklausoje dalyvavo septyni tūkstančiai žmonių. Jų buvo klausiama apie laimės lygį. Paaiškėjo, kad sulaukę 34 metų tėvai jaučiasi kur kas labiau patenkinti ir taip yra ne tik prieš vaiko gimimą, bet ir jam gimus.


Visai kita situacija jaunesnio amžiaus grupėje. Jeigu į tėvystę įžengiama nuo 18 iki 22 metų, pasitenkinimas pradeda mažėti jau prieš vaiko gimimą, o vėliau jis neperkopia pirminio lygio.


Tėvų virš 34 metų grupėje laimės jausmas išlieka toks pats. Taip yra ir tada, kai vaikai sulaukia dešimties-aštuoniolikos metų.


Tėvų amžiaus grupėje nuo 23 iki 34 metų laimės pojūtis svyruoja tarp vyresnio amžiaus tėvams būdingo pasitenkinimo ir jauniesiems tėvams būdingo nepasitenkinimo.


Antras vaikas suteikia tiek pat džiaugsmo kaip ir pirmagimis


Mokslininkai iš Rostoko ir Vakarų Ontarijo universiteto (Kanada) nustatė, kaip tėvų laimės pojūtį veikia pirmo, antro ir paskesnių vaikų gimimas.


Jeigu gimus pirmagimiui ar antram vaikui pasitenkinimas yra panašaus lygio, tai trečio vaiko gimimas tokiu teigiamu poveikiu nepasižymi. Kartais jis netgi turi neigiamą poveikį. Nors šis laimės sumažėjimas nėra statistiškai reikšmingas, mokslininkai tokią tendenciją pripažįsta.


Kaip tai paaiškinti


Didesnis vyresnio amžiaus tėvų pasitenkinimas ir mažėjantis laimės pojūtis gimus trečiam vaikui „stebėtinai tiksliai" atitinka pastarųjų metų prokreacinę elgseną pramoninėse šalyse: tendenciją tuoktis vėliau ir trijų, keturių ar penkių vaikų šeimų skaičiaus mažėjimą.


Mokslininkai tam turi ir kitą paaiškinimą - imitacijos poveikį. Jeigu pastebime, kad pasitenkinimas didėja, kai šeimos dėl didesnio socialinio ir finansinio saugumo kuriamos vyresniame amžiuje ir gimsta ne daugiau dviejų vaikų, norime elgtis panašiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis