Ilgojo savaitgalio renginiai: kur ir ką galima pamatyti

Savaitgalio renginių apžvalga jau tapo tradicine mūsų portale. Kviečiame skaityti ir planuoti savo šeimos laisvalaikį. O jeigu žinote daugiau smagių renginių, kur laukiamos šeimos su vaikais, parašykite mums el.p. tavovaikas@delfi.lt.

Vilnius

Rugpjūčio 21 d., 20.00 val. vyks Šikšnosparnių naktis Verkių parke. Rugpjūčio mėnesį visoje Europoje minima Šikšnosparnių naktis siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į šikšnosparniams kylančias grėsmes bei jų išsaugojimo svarbą. Visi norintys kviečiami 20 val. atvykti prie Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos pastato esančios pievutės ir susipažinti su naktiniais skraiduoliais - šikšnosparniais. Renginio metu Lietuvos gamtos fondo gamtosaugos specialistas Remigijus Karpuška papasakos apie slaptingą šikšnosparnių gyvenimo būdą bei išsklaidys apie šiuos nakties skrajūnus sklandančius mitus. Po paskaitos specialistas parodys, kokiais metodais šie gyvūnai tyrinėjami. Renginys vyks po atviru dangumi, todėl pasirūpinkite atitinkama apranga, o norintys arbatos prašomi su savimi atsinešti puodelį.

Kaunas

Rugpjūčio 15 d. 15 val. Nemuno krantinėje priešais Santaką, Marvelės pusėje (už Marvelės g. 54 namo) vyks renginys „Marvos dvarui - 500". Marvelė - ypatinga Kauno miesto dalis, turinti turtingą, senus laikus menančią istoriją. Šioje vietoje archeologai rado patį didžiausią kapinyną Baltijos šalyse. Apie žilą senovę byloja ir du oficialiai pripažinti piliakalniai: Marvos ir Marvelės. Renginio metu visi susirinkę miestelėnai galės išsamiau susipažinti su Marvos dvaro ir gyvenvietės istorija, pabendrauti su vietos gyventojais, menančiais senuosius Marvelės laikus. Vaikams bus leista pasivažinėti Marvos žirgyno karieta, piešti kreidelėmis. Renginio metu veiks aitvarų dirbtuvėlės, kur jaunuosius konstruktorius kvies išmokti pasigaminti ir paleisti aitvarą. Suaugusieji turės galimybę pasigrožėti ,,Tulpmedis" dekoratyviniais augalais, iš laukų žalumynų sukomponuoti puokštę,  gerėtis dekoratyviniais paukščiais bei gyvūnais. Gros liaudies muzikos kapela „Jovaras".

Trakai

Rugpjūčio 15 d. Karaimų (Kopūstinės) saloje (pirma sala einant į Salos pilį) ir Karaimų g. rengiamas tradicinis Kopūstinės kermošius. 10 ir 12 val. Šv. Mišios Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje. 11 val. – eisena, pagerbiant Trakų Dievo Motinos –Globėjos paveikslą, o 13.30 val. prasideda Kopūstinės šventė. Joje - šeimų pasilabinimas; šokiai, dainos ir žaidimai su Trakų krašto kolektyvais; „Svajonių karavanas“ vaišins skania ir maistinga kopūstiene; Troškimų medis lauks norų ir svajonių; sveikuoliai skatins puoselėti sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą; Boba Kopūstinė seks pasakas ir legendas vaikams, kvies piešti, o kaimo ūkyje pažinti gyvūnus.

Druskininkai

Šį šeštadienį, rugpjūčio 16 d., Druskininkuose antrą kartą organizuojamas Sūrių festivalis. „Šiandien Lietuvoje jau galima paragauti ne tik iš vaikystės prisimenamo varškės sūrio, bet ir vis įdomesnių fermentuotų sūrių bei kitų produktų. Sūrininkai šlifuoja gamybos technologijas ir sūrininkystė iš virtuvės kraustosi į ūkio cechelį", - sako vienas festivalio organizatorių Audrius Jokubauskas. Šiemet festivalyje pirmą kartą bus rengiamas sūrių konkursas, kuriame „varžysis" apie 30 sūrių. Konkurso apdovanojimai numatyti 15 val., o po jų vyks Dainavos krašto folkloro šventės koncertas. Festivalio svečiai turės galimybę stebėti sūrio gamybą, vyks degustacijos ir kūrybinės dirbtuvės vaikams. Sūrių festivalio pradžia - 12 val.

Rumšiškės

Rugpjūčio 15 d. tradiciškai Žolinė švenčiama ir Lietuvos liaudies buities muziejuje. Muziejaus miestelio bažnyčioje bus aukojamos Šv. Mišios. Po mišių Aukštaitijos kaime vyks kermošius, žolinės puokščių paroda, darželių ir lauko žolynų gydomųjų savybių pristatymas. Šventadienis Lietuvos kaime XX a. 3-4 dešimtmetyje" bei Kauno K. Binkio teatro parengtas spektaklis. Svečių laukia dainos, šokiai, kaimiška kiaušinienė, konkursas-viktorina-loterija ir kaimiški jaunimo žaidimai.

Šiauliai

Rugpjūčio 15 d., penktadienį, 17 val. Šiaulių „Aušros" muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje bus švenčiama Žolinė pagal Kristijono Donelaičio poemos „Metai" III dalį „Rudenio gėrybės". Prisimenant senąsias tautos tradicijas, visi kviečiami dalyvauti šventinėse Žolinės apeigose, ragauti naujo derliaus duonos, septynių žolelių arbatos. Vyks edukaciniai užsiėmimai, lankytojai galės pajodinėti poniais, smagiai šokti ir dainuoti drauge su folkloro ansambliais „Gerviki" (vad. Jovita Lubienė) ir „Salduvė" (vad. Violeta ir Darius Dakniai). Šventės bilieto kaina - 2 Lt, moksleiviams, studentams, senjorams - 1 Lt, ikimokyklinukams šventė nemokama.

Klaipėda

Rugpjūčio 16 d. Klaipėda švenčia „Švyturių dieną". Ta proga pirmą kartą laisvam lankymui atveriamas Klaipėdos švyturys. Iškilmių pradžia prie švyturio 12 valandą. Vyks pučiamųjų orkestro koncertas, visi norintys iki 15 h galės įkopti į švyturį.

Palanga

Ilgąjį savaitgalį Palanga kviečia švęsti ne tik Žolinę, bet ir sudalyvauti kurortą jau daugelį metų garsinančiuose šv. Roko atlaiduose. Šį savaitgalį Palangoje vyks tiek bažnytiniai, tiek pasaulietiniai renginiai. Šeštadienį, šv. Roko išvakarėse, rengiama procesija nuo bažnyčios iki Lurdo Birutės parke. Po eisenos vyks tradicinių giesmių vakaras, po to visi norintieji patrauks į kopas (jei oras bus prastas - į „Anapilį"), kur vakarą praleis skambant kanklėms ir gražiausioms pajūrio krašto dainoms. Sekmadienį, rugpjūčio 17 d., po šv. Mišių miestiečiai ir kurorto svečiai kviečiami nesiskirstyti, o bendravimą pratęsti klebonijos parkelyje. Čia 14 val. koncertuos tautiškos kapelijos „Sutaras" bei „Martvežiai". Klebonijos parkelyje ne tik skambės muzika, bet ir veiks tautodailininkės Danutės Saukaitienės šiaudinių skulptūrų paroda „Žolynų virsmas", vaikus ir suaugusiuosius kvies kūrybinės dirbtuvės, kurių metu bus galima išmokti pasigaminti dirbinių iš šiaudų, išsiskaptuoti ir į vandenį paleisti laivelį, greitai nusirišti skudurinę Onutę. Taip pat bus organizuojami liaudiški žaidimai, sportinės rungtys. Visi susirinkusieji galės paragauti ir Babytės sodo obuolių, taip pat ir „ubagynės" - nuo seno daugeliui žinomo, vaikų pamėgto valgio - duonos su cukrumi bei vandeniu. Anykščiai

Rugpjūčio 14-16 dienomis Anykščių Dainuvos slėnyje vyksta Nacionalinis bardų festivalis „Purpurinis vakaras". „Šiemetinio tradiciškai netradicinio festivalio programa kvies bardų muzikos mėgėjus nutiesti tiltus tarp praeities ir dabarties. Penkios meno rūšys - muzika, poezija, teatras, kinas, fotografija - kaleidoskopiškai pristatys tiek bardų muzikos vystymąsi, tiek šiuolaikinės poezijos ir kino šviesuolius. Atiduosime duoklę Lietuvos dainiui Kristijonui Donelaičiui, dainuojamosios poezijos klasikui Vytautui Kernagiui, „Sugrįžimų vakare" išvysime retokai bardų scenoje matomus atlikėjus", - svarbiausiu akcentus vardija festivalio direktorė Alina Semionova. Vyks ir ne vienas nemokamas renginys, štai penktadienio popietę, 15 val. Anykščių r. savivaldybės L. ir St. Didžiulių bibliotekoje fotomenininkas Vytautas Daraškevičius atidarys autorinę parodą „Iš bardų gyvenimo: portretai". Po valandos toje pačioje salėje vyks literatūros pavakarys „Valanda poezijos". Pasibaigus „Penktadienio vakaro koncertui" Dainuvos slėnyje, čia galės pasilikti kino mėgėjai ir mėgautis atbildėjusio „Kino karavano" rodomais filmais. Tuo pačiu metu, 00 val. Anykščių koplyčioje aktorius Andrius Bialobžeskis skaitys poeziją. Šeštadienio 15 val. neseniai atidarytame Menų inkubatoriuje, meno gurmanai kviečiami į susitikimą su rašytoju ir režisieriumi Mariumi Ivaškevičiumi bei kartu su autoriumi žiūrėti naujausią filmą „Santa".

Skuodas

Rugpjūčio 16 -17 dienomis Skuodo rajone Apuolės kaimo piliakalnyje vyksta senųjų amatų, archajinės muzikos ir karybos festivalis „Apuolė". Tai nemokamas renginys, kuriame galima tarsi laiko mašina nusikelti į senuosius vikingų ir kuršių laikus. Festivalyje dalyvauja kariai ir viduramžių amatininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos ir kt šalių. Per dvi festivalio dienas būna pristatomi IX a. kuršių ir vikingų amatai, buitis, gyvensena, kovos. Vyksta kuršių - vikingų kariuomenių susirėmimai, įvairūs turnyrai, senoviniai žaidimai, lankininkų rungtynės.

Alytus

Rugpjūčio 15-16 d. į Alytaus aerodromą (Miškininkų g. 3) po dešimties metų pertraukos sugrįžta aviacijos šventė „Alytus ore", skirta eskadrilės „Normandija-Nemunas" Alytuje 70-mečiui paminėti. Pirmąją šventės dieną aerodrome vyks akrobatinio skraidymo varžybos eskadrilės „Normandija-Nemunas" taurei laimėti. Rugpjūčio 16 d. 14 val. alytiškiai ir miesto svečiai kviečiami į aviacijos šventės „Alytus ore" atidarymą. Šventėje - simbolinis parašiutininkų šuolis su Prancūzijos ir Lietuvos vėliavomis iš „AN 2″ lėktuvo, akrobatinio lėktuvo „Jak 55M" programa, grupinė parašiutininkų akrobatika, akrobatinio lėktuvo „Extra 300″ skrydis, aviamodeliuotojų programa, kariškių sraigtasparnio „MI 8″ pasirodymas, parašiutininkų šuolis iš ypač žemo aukščio, sklandytuvo „Jantar Standart", lėktuvų „Jak 52″ akrobatinės grupės skrydis „Sparnas - sparnas", šuoliai nuo sparnų, žmogaus buksyravimas paskui lėktuvą „AN 2″, lėktuvo „Cessna 172″ saldainių lietus, savos gamybos orlaivių paradas, sraigtasparnių „Robinson" šou, motorizuotų parasparnių pilotų ir aviamodelių skrydžiai, veiks aviacinės technikos paroda. Įėjimas mokamas.

Visaginas

Rugpjūčio 15 -16 dienomis 21-ąjį kartą vyksta festivalis „Visagino country". Festivalis tradiciškai prasidės Visagino gatvėmis judančiu motorizuotu kantristų paradu. Koncertinės programos metu abi dienas vyks ir ugnies šou, taip pat vyks antrasis linijinių šokių festivalis, pakviesiantis visus prisijungti prie šokančiųjų ir užsikrėsti linijinių šokių „bacila". Taip pat šiemet jau 15-tą kartą festivalio metu vyks „Kantri vilčių" projektas, kuriame dalyvaus jaunieji dainininkai ir šokėjėliai iš įvairių Lietuvos kampelių. Dėl Visagino stadiono rekonstrukcijos šiais metais festivalis vyks kitoje vietoje - Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centro stadione. Renginys mokamas.

Kėdainiai

Rugpjūčio 16 - 17 d. vyksta antrasis tarptautinis džiazo festivalis „Broma Jazz". Organizatoriai žada ne tik kokybiškus nemokamus koncertus, tačiau ir daug veiksmo tarp jų. „Mūsų tikslas - kad Kėdainius sietų su kokybiška džiazo muzika", - teigia festivalio sumanytojai. Festivalio svečiai ne tik klausysis muzikos, bet turės galimybę sudalyvauti įvairiose veiklose, tuo šiųmetinis festivalis ir išskirtinis. Jau šeštadienį kėdainiečiams bus pristatyta naujausia Žano Maslausko batų kolekciją „Komfortas". Dar vienas akcentas - kulinarinis, festivalyje kartu su „Jurgis ir Drakonas" virtuvės eksperimentais vaišins žinoma laidų vedėja Beata Nicholson taip pat bus kepami Kėdainių blynai. Kaip ir pernai, Didžiojoje Rinkos aikštėje šurmuliuose blusturgis, vyks Lindyhopo šokėjų pasirodymai.

Organizatorių atsiųstos nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis