Istorinėje Aleksandro Vasiljevo parodoje - vaikų aprangos ir gyvenimo būdo įdomybės

Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje pristatyta paroda „Vaikų pasaulis. XVIII–XX a.“, kurioje kolekcininkas Aleksandras Vasiljevas kviečia pamatyti niekada anksčiau Lietuvos publikai nerodytus įvairių laikotarpių vaikiškus drabužius, aksesuarus, žaislus bei namų apyvokos daiktus.

Tai jau dešimtoji žymaus mados istoriko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos paroda. Šį kartą eksponuojami įvairių laikotarpių vaikiški drabužiai ir aksesuarai.

Aleksandras Vasiljevas, K. Pansevič nuotr.

Tokia vaikų mada, kokia ji suprantama šiandien, iki XVIII a. pabaigos neegzistavo. Prancūzų filosofas ir rašytojas Žanas Žakas Ruso (1712–1778) pirmasis iškėlė idėją, kad vaikas nėra sumažinta ar miniatiūrinė suaugusiojo kopija, o unikali, besivystanti asmenybė. Ši įžvalga ėmė formuoti visapusiškesnį plačiosios visuomenės požiūrį į vaikų aprangą ir vėlesniame amžiuje.

K. Pansevič nuotr.

K. Pansevič nuotr.

Parodoje pirmiausia suteikiama galimybė lankytojams stebėti vaikiško kostiumo raidą – visas vaikų mados tendencijas ir kryptis nuo XVIII a. pabaigos iki XX a. vidurio. Parodos pavadinimas atskleidžia, kaip vaikiški drabužiai parodo ilgainiui kitusį visuomenės požiūrį į vaiką ir vaikystę.

K. Pansevič nuotr.

K. Pansevič nuotr.

Parodoje drabužiai eksponuojami chronologine tvarka, siekiama parodyti, kaip vaikai rengti įvairiose gyvenimo situacijose: namuose, lauke, mokykloje, šeimos atostogų metu, laisvalaikiu ir atliekant daugelį kitų veiklų. Unikalią A. Vasiljevo vaikiškų drabužių kolekciją papildo žaislai ir namų apyvokos daiktai.

Daugiau nuotraukų iš unikalios parodos - fotogalerijoje:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis