Jaunos mamos išpažintis ir dvi kardinaliai skirtingos motinystės nuotraukos

Pogimdyminės depresijos paliestos moterys apie tai kalba nenoriai. Vis dar gajus mitas, kad tai yra kažkas gėdingo ir „nenormalaus“.

Suprasdama šią problemą, viena jauna mama nusprendė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje atvirai apie tai papasakoti.


Amerikietė Kathy DiVincenzo publikavo dvi visiškai priešingas nuotraukas. Vienoje - motiniška idilė: sutvarkyti namai, besišypsanti mama ir laimingi vaikai šalia. Kitoje nuotraukoje - visiškai priešinga nuotaika: apversti namai, pavargusi mama ir zirziantys mažyliai.



Šia nuotrauka moteris nori griauti vis dar pasitaikančius stereotipus apie pogimdyminę depresiją.


Pasak jos, feisbuke šeimos linkusios publikuoti tik labai teigiamas, neretai pagražintos realybės nuotraukas. Laimingi vaikai, besišypsantys tėvai, gėlės vazose ir nesibaigiančios laimės jausmas ore... Tačiau iš tiesų realybė neretai būna kitokia. Išsekusi, neišsimiegojusi, nelaiminga mama, nuolat verkiantis mažylis ir bejėgystė, kuri apima ne vieną mamą, patekusią į pogimdyminės depresijos gniaužtus.


Amerikietės DiVincenzo mintys buvo artimos daugeliui mamų visame pasaulyje, todėl jos įrašas sulaukė daugiau kaip dešimties tūkstančių komentarų ir beveik 80 000 pasidalijimų.


Moteris savo įrašu drąsina kitas moteris ir primena, kad gegužės mėnuo yra skirtas atkreipti dėmesį į pogimdyminės depresijos problemas. Ji atvirai prisipažįsta, kad jai pačiai buvo diagnozuota pogimdyminė depresija. "Abi šios nuotraukos yra iš mano gyvenimo, tai priklauso nuo to, kokia būna diena", - sako ji. Pasak moters yra didžiulė klaida tikėtis, kad po gimdymo viskas bus tik rožėmis klota. Euforijos nereikia tikėtis, nes kas septinta pagimdžiusioji susiduria su rimtomis dvasinėmis problemomis.


Kathy pataria aplinkiniams nuoširdžiai pasidomėti, kaip sekasi pagimdžiusiajai. Tai jie gali pirmieji pastebėti, kad su mama kažkas yra ne taip. Tačiau šis domėjimasis turi būti nuoširdus ir tikras, o ne paviršutiniškas "Kaip tau sekasi?". Nes į pastarąjį klausimą yra vienintelis toks pats nenuoširdus atsakymas „Gerai".


Jauna mama įsitikinusi, kad tik viešumu ir atvirais pasidalijimais, kaip jaučiasi į tokias situacijas pakliuvusios moterys, galima bendromis jėgomis įveikti šią problemą.


Išsamų straipsnį apie pogimdyminę moterų jauseną galima paskaityti šiame mūsų straipsnyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis