Keistą vaiko galvos formą kartais ištiesina tik operacija

Vaikų ligoninėje atlikta kaukolės korekcijos operacija 9 mėnesių kūdikiui – jau trisdešimt pirmoji tokia operacija ligoninėje ir Lietuvoje.

Nuo 2009 metų, kai Vaikų ligoninėje pirmą kartą buvo atlikta vaiko kaukolės korekcija, dar buvo atliekamos operacijos naudojant metalines (titanines) plokštele, dėl kurių prireikdavo ir kitos, papildomos operacijos, vaikui paaugus.

Bendradarbiaujant Vaikų ligoninės ir VU ligoninės Žalgirio klinikos bei Valstybinės ligonių kasos specialistams, pasiekta, kad ir Lietuvoje vaikai turėtų galimybę būti operuojami jiems taikant tik besirezorbuojančias osteosintezės medžiagas ir pažangias technologijas, apmokamas valstybės lėšomis.

Vaikų ligoninės operacinėje šias sudėtingas operacijas atlieka Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos Burnos, veido ir žandikaulių chirurgijos centro vadovas doc. dr. Linas Zaleckas ir Vaikų ligoninės gydytojas neurochirurgas Ramūnas Raugalas su gydytojų komanda.

Per metus tokios chirurgų pagalbos reikia 10-15 mūsų šalies vaikų.

Pasak Vaikų ligoninės neurochirurgo R. Raugalo, kaukolės korekcijos atliekamos dėl įgimtų kaukolės deformacijų, vadinamųjų kraniosinostozių, atsirandančių dėl kaukolės siūlių per ankstyvo sukaulėjimo. Jei siūlė tarp kaulų sukaulėja per anksti, kaukolė negali normaliai augti, atsiranda įvairaus pobūdžio deformacijų.

Paprastai pirmieji kaukolės deformaciją pastebi tėvai, tačiau neretai dėl patyrimo stokos ne tik tėvai, bet ir gydytojai kaukolės deformaciją priskiria paprastam, naujagimiams būdingam galvos „nugulėjimui“ ir mano, kad jokio gydymo nereikia. Tačiau, kaip pabrėžia neurochirurgas R. Raugalas, per pastaruosius septynerius metus vaikų neurologai, pediatrai, pirminės sveikatos priežiūros gydytojai tapo daug akylesni ir tiksliai žino, ką patarti tėvams, sunerimusiems dėl vaiko galvytės formos.

Dėl kaukolės kreivumo Vaikų ligoninėje operuoto 9 mėnesių kūdikio mama sako, kad apsispręsti daryti operaciją nebuvo lengva, baugino vaizdai, pamatyti internete, baimę kėlė komplikacijos, tačiau ryžtą nusvėrė medikų argumentai, kad operacija yra indėlis į sveiko vaiko raidą ateityje, kad po operacijos kūdikis galės normaliai augti ir vystytis, veido ir galvos forma atitiks įprastas normas ir užaugęs savo išvaizda vaikas nesiskirs nuo kitų bendraamžių.

Po 10 dienų, praleistų ligoninėje, mama su sveikstančiu kūdikiu jau namuose.

Pasak doc. Lino Zalecko, laiku nepasikonsultavus su gydytojais, besispecializuojančiais gydant kaukolės ir veido deformacijas ir nekoreguojant šių anomalijų, gali iškilti pavojus vaiko psichiniam vystymuisi, gali atsirasti regos nervo pakitimų dėl padidėjusio akispūdžio. Nekoreguotos kaukolės smegeninės dalies augimo anomalijos daro įtaką ir veido augimui – veidas gali tapti asimetriškas, pakisti akių padėtis, kaktos forma, pakrypti nosis. Todėl labai svarbu, kad tokios kaukolės deformacijos būtų pastebėtos ar bent jau įtartos kiek galima anksčiau.

Vaikų ligoninės neurochirurgas Ramūnas Raugalas ir kiti šios srities specialistai tėvams rekomenduoja tokią operaciją atlikti pirmaisiais vaiko gyvenimo metais.

JAV atlikti tyrimai parodė, kad vaikų, operuotų dėl kaukolės deformacijų, IQ didesnis nei neoperuotų.

Visi trisdešimt Vaikų ligoninėje operuotų vaikų šiandien normaliai auga ir vystosi.

Nuotraukoje – kaukolės deformacijos korekcijos operacija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis