Ko laiškuose Kalėdų seneliui prašo lietuvių vaikai?

Tėvams nerimaujant, kad išmaniosios technologijos uzurpuoja vaikų laiką, specialistai tikina, jog toks įsitikinimas yra perdėtas. Kaip bebūtų neįprasta tai girdėti, tačiau kokybiški, socialinės tematikos aktualijas atspindintys klasikiniai žaidimai dominuoja Lietuvos vaikų kalėdinių norų sąrašuose, ir prieš šventes išgraibstomi greičiausiai.

Teigiama, kad tėvai turi visas galimybes sudominti žaidimais vaikus, iki jie sulauks paauglystės – būtent tada brėžiama riba, kuomet jaunas žmogus negrįžtamai panyra į virtualųjį pasaulį.

Klasika išlieka, nes prisitaiko

Ne visos žaislų ir žaidimų rinkoje pristatomos naujovės randa kelia į vaikų širdis, tačiau klasikinių žaidimų kūrėjai, sugebėdami prisitaikyti prie kintančių poreikių, vis dar išlaiko pozicijas geidžiamiausių prekių sąrašuose. Viena tokių sėkmės istorijų – Danijos plastiko kaladėlių gamintojas „Lego“.

„Užtenka pasižiūrėti, kokie žaislai ar žaidimai iššluojami iš lentynų prieš Kalėdas ar esant nuolaidoms bei specialioms akcijoms. Didelė dalis jų – tradiciniai žaidimai. Tai visų pirma „Lego“ su savo nemirtinga, tačiau nuolat atnaujinama, įvairiais siužetais papildoma koncepcija. Lygiai taip pat „Monopolis“ – tikra stalo žaidimų klasika, kuri visada išlieka aktuali“, – teigia „Japoko“ elektroninei parduotuvei vadovaujanti Metodija Vidūnaitė.

Pasak jos, šiuolaikinius vaikus domina žaislai, kurie suteikia daug saviraiškos galimybių, duoda progą patiems meistrauti, kurti, o tie gamintojai, kurie tokį poreikį patenkina, visada išlieka aktualūs. Ji taip pat neigia mitą, kad vaikai nuo mažų dienų nori žaisti tik virtualius žaidimus. Pasak M.Vidūnaitės, lūžis įvyksta tik 12-14 vaiko gyvenimo metais, kuomet naujosios technologijos, planšetės bei konsolės ima dominuoti.

„Mažesniems vaikams konstruktoriai, stalo žaidimai, dėlionės visada buvo ir tebėra įdomios. Jie gali realiai apčiuopti rezultatą, kurį patys sukūrė, o šiuolaikiniams vaikams tai be galo svarbu. Tuo tarpu maždaug nuo 12-14 m. žaisti su tradiciniais žaislais darosi tarsi nejauku, o virtualus pasaulis bei kompiuteriniai žaidimai tampa geidžiamiausiu laisvalaikio užsiėmimu“, – teigia M.Vidūnaitė.

Nėra žaislų, kurie nelavina ir neugdo

Kad tikrai galima išlaikyti balansą, o mažieji mielai dienas leidžia ir ne prie planšečių ar telefonų ekranų, patvirtina ir psichologai. VšĮ „Paramos vaikams centras“ direktorė, psichologė Aušra Kurienė teigia, jog ankstyvuoju raidos tarpsniu vaikai mieliau renkasi tradicinius žaidimus.

„Kalbant apie tradicinių, pavyzdžiui, stalo žaidimų, ir kompiuterio konkurenciją, tikslinga kelti klausimą, ar yra vaikui su kuo žaisti? Vargu, ar galėdamas rinktis, pats vaikas pasirinks virtualų žaidimą, o ne realų, gyvą žaidimą kartu su tėvais“, – sako A. Kurienė.

Anot jos, nuo pat kūdikystės vaikai per žaidimus mokosi pažinti, bendrauti, o ankstyvuoju vaiko raidos periodu svarbiausias yra žaidimas su žmogumi, tiksliau – „žaidenimai“. Vėlesniame amžiuje, jos teigimu, itin svarbūs vaidmenų žaidimai, kurie padeda vaikams atrasti savo vaidmenį ne tik grupiniuose žaidimuose, bet ir gyvenime.

„Nėra žaislų, kurie nelavina ir neugdo. Žaidimas vaikui – socialinės, kultūrinės, edukacinės ir net egzistencinės prasmės turintis fenomenas. Todėl rinkdami žaislą vaikui tėvai neturi į tai žvelgti atmestinai, tikslinga susimąstyti ir įvertinti, kokią įtaką perkamas daiktas padarys vaikui“, – teigia A.Kurienė

Kad žaidimai džiugintų, reikia pasistengti

Pasak M. Vidūnaitės, klasikiniai žaislai išlaikė savo vertę ir ją turės, tačiau nereiktų galvoti, kad vaikas bet kuriuo žaislu ar žaidimu džiaugsis.

„Svarbu, kad žaislas vaikui būtų parinktas pagal jo amžių ir galimybes. Kartais tėvai linkę vaiko gebėjimus pervertinti ir nuperka žaislą, neatitinkantį jo galimybių. Tada ir iškyla problema – žaislas vaiko nesudomina“, – teigia elektroninės parduotuvės atstovė.

Pasak jos, dar vienas svarbus aspektas, kuriam kartais neskiriama pakankamai dėmesio, – vaikui reikia parodyti, ką su žaislu daryti, kaip jis veikia, tuomet ir žaidimas bus sklandus, o vaikui kels smalsumą ir susidomėjimą.

„Esminis stalo žaidimų privalumas – gyvas bendravimas su šeima, draugais. Apskritai, stalo žaidimai yra puiki priemonė šeimai kartu leisti laisvalaikį, bendrauti, dalytis patirtimi, emocijomis. Ne paslaptis, šiandieninis užimtumas ir itin dinamiškas gyvenimo būdas suponuoja, kad tėvai neskiria pakankamai dėmesio savo vaikams, būdami drauge neišnaudoja bendro laiko produktyviai. Stalo žaidimai yra būtent tai, kas suteikia progą kokybiškai leisti laiką šeimai, net jei tam turite tik keliolika minučių per dieną“, – sako UAB „Europuzzle“ vadovas Aldas Kikutis.

„Vaikų šalis“ – praktinės informacijos ir naujovių erdvė

Susipažinti su naujausiomis žaislų bei žaidimų tendencijomis, dalyvauti stalo žaidimų turnyre, pasisemti praktinės informacijos bei pabendrauti su specialistais buvo galima parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykusioje parodoje „Vaikų šalis“ lapkričio 25-27 d.

Tai jau daugiau nei du dešimtmečius vykstantis interaktyvus ir gyvas renginys apie svarbiausias gyvenimo vertybes – šeimą, vaikus, meilę ir bendravimą. Parodoje gausu užsiėmimų visai šeimai: seminarų, paskaitų, konsultacijų aktualiomis šeimai temomis, o taip pat – koncertų, varžybų, kūrybinių dirbtuvių, spektakliai visai šeimai. O taip pat tradiciniai lankytojų pamėgti renginiai – Dantukų klubas, Žaislų ligoninė, Ropliukų varžybos.

Užsakymo nr.: PT_73010230

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis